Hei,

Her kommer en oversikt over noen Tver som er til salgs på selve Black Friday. Hele konseptet er jo mer blitt «uker» med salg med nå er ihvertfall selve Black Friday kommet. Jeg har skrevet om  black week 2022 tidligere og lagt ut min topp 10 liste

Jeg kommer til å skrive kort generelt om noen  TV modeller fra Elkjøp, Hifi klubben og Power  , Det er så mange forskjellige modeller som er på tilbud, at jeg velger ut noen få som jeg har kalibrert og sett på og således kan mene noe om. Hvis du lurer på informasjon om andre Tver som jeg ikke skriver om her er det bare å ta kontakt!  

Siden mange har kjøpt TV tidligere i Black week så begynner det å tømmes for enkelte størrelser hos noen populære modeller. Dette gjelder særlig for LG sine 77C2/77G2 og til dels 83C2/83G2 utfra hva nettbutikkene sier på lagerstatus. 

Hvis du har kjøpt Tv og ønsker det beste bildet ut av Tvn så kjører jeg kalibreringsturer rundt omkring i Norge når jeg får nok påmeldte interesserte på kjørelista. Neste tur er planlagt på nyåret slik at alle Tver jeg skal kalibrere har satt seg i fargene. 

Alle Tver jeg skriver om i denne bloggen har veldig godt av å bli hjemmekalibrert tilpasset dine lysforhold og preferanser når de er brukt 1 mnd/100-200 timer. Grunnen til at jeg anbefaler at de brukes i minst 1 mnd først, er at alle skjermer forandrer seg i fargebalansen særlig de første timene før fargene stabiliserer seg. Når en skjerm har satt seg i fargene vil en utført kalibrering være stabil i noen tusen timers bruk isnitt – det vil si flere års vanlig bruk. Har laget noen Youtube videoer om kalibrering og innkjøring av TV m.m. som du kan se. 

For deg som sliter med begrepene, så anbefaler jeg å lese mine to siste blogger om hva en skal legg vekt på del 1 og del 2.

Her kommer en kort beskrivelse om forskjellene jeg har målt å sett på de forskjellige Tver.

Sony 55/65 og 83A90J OLED

Dette er den råeste skjermen jeg har sett både i 2021 og 2022 ganske enkelt i 83″ størrelse. Den ga et varig inntrykk etter kalibrering! Bildene er ekstremt kontrast fylte og skarpe og av reel referanse kvalitet!  XR Chipen gir økt skarphet og bedre farger uten at det blir unaturlig. I år så mener jeg at dette er den beste bilde chipen særlig hvis du liker skarpe bilder med fylde korrekte farger.  I år har flere andre TV merker kommet med lignende chiper men jeg mener at Sony fremdeles er i tet her. 

Jeg ble ikke overrasket at denne skjermen vant totalt på HDTV test sin shootout i 2021 som var blindtest for deltakerne. Alle skjermene var maks kalibrert. Hvis du vil ha den beste store  75> skjermen topp skjermen iforhold til pris(39995,-) i 2022  så trenger du ikke å se lengre.

Den har like mye reel lysstryke på 4K HDR på f.eks  som Samsung sin lyssterke 65Q95B når en måler scene for scene. Dvs langt  over 650-750 nits i små lyse deler av bildet som jeg måler… . Skjermen har nye Google TV som jeg liker og 2 HDMI 2.1. Skjermen leverer svært naturlige farger etter kalibrering og de beste bevegelsene i TV verden. Hvis du ser mye Fotball så er nok dette den beste TVn til prisen Finnes i 55,65 og 83″ utgave som alle gir ekstremt gode bilder til en veldig bra pris!   Åretes modeller i 55 og 65 kommer nedenfor å den hevet det svært høye nivået ytterligere! 

2Sony 65A95K.

Dette er årets totalt beste skjerm i min bok av de jeg har fysisk sett og kalibrert. Den kommer i 55 og 65″ og dette er eneste grunnen til at den ikke havner på topp. Bildene er ekstremt gode etter kalibrering og denne skjermen har enda bedre bilder enn Sony sin A90J serie fra i fjor, særlig på visse typer innhold når en tenker på enda bedre farger med smell. De er fortsatt korrekte og bare nydelige å se på når den er ferdig kalibrert!  Skjermen måler ca 800-900 nits på 10% ferdig kalibrert på 4K HDR. Den har i praksis nok lys til å fungere i alle rom er min erfaring. Svært gode bilder fra aller vinkler! Ekstremt korrekte farger etter kalibrering. 2 HDMI 2.1 og mulighet for spill modus med noen kompromisser hvis en ønsker Dolby Vision i spillmodus. 

Panasonic sin 42-65LZ1500 og 55/65/77LZ2000 er hete kandidater som jeg ikke har sett på enda. Den ligger likt med A95K utfra tidligere erfaringer med JZ2000 med Panasonic sin 2000 serien (GZ/HZ/JZ) som har vært selve topp skjermen i flere år tidligere.  

LG 77 C1 OLED 

 Dette er en  2021 modell som Elkjøp nå selger til en latterlig lav(19995,-) pris for å tømme lagret siden både Elkjøp og Power   ganske fort gikk tomme  for 77C2.  LG sin 77C2 se nedenfor som er årets 2022 modell med Evo panelet som den største forandringen ellers den ganske så lik . C serien til LG har i alle år levert kjempe gode bilder til en bra pris! 

Den har godt av kalibrering for å virkelig skinne siden den har «hengekøye gamma». Den har 4 HDMI 2.1 med full støtte inkl 4K VRR. Dette er den beste allroundskjermen  som også er utmerket for spilling med trykk på SPILL!  Den har mye  av det samme som f.eks Sony A80J men ikke like god på bildeskarphet og bevegelser samt fargetrykk på 4K HDR/Dolby Vision  hvis en er veldig petimeter.

Men alt i alt en kjempe skjerm som jeg varmt kan anbefale til den prisen som den selges for nå! Vanvittig mye for pengene! 

LG har sin C2 2022 som nå finnes i 42-83″ utgaver, noe som gjør at de fleste bør finne en utgave som passer til seg. Alle størrelser er på tilbud og dette er en konge skjerm som leverer både på vanlig TV og som «Gaming monster».  Nytt av året er det nye EVO panelet som gir bedre lysstyrke og enda bedre farger. 

Visning forfraLG sin C serie  er og har vært en favoritt hos meg i svært mange år, siden den leverer en uslåelig pris/ytelse på bilde på TV-fronten. Alle størrelser har 4 HDMI 2.1 med full støtte og er svært god på både film/tv og spill.

Åretes modell ligger på ca 650 nits selv fra 42″ og opp mot 800 nits på de største utgavene. Fargene er blitt synlig bedre på årets modell pga EVO panelet som gir renere farger både når jeg måler de og i praksis er det lett synbar forskjell.

Dette gir meget gode bilder på 4K HDR som blir gjort via Dolby Vision på det meste av innhold på denne skjermen. Den kan også spille i Dolby Vision og vise vanlig 4K på resten  som eneste skjerm pr nå slik at at du kan få utnyttet XBOX X. Dette vil det komme mer av i fremtiden.

Disse skjermen størrelsene kan kalibres i alle moduser (totalt 9 moduser) inkl  Gaming modus og  via 3D lut på SDR moduser og blir derfor ofte brukt som sjekk etter redigering av filmer m.m. Etter en vanlig standard kalibrering så får du ekstremt naturlige og gode bilder på disser skjermene. Ønsker du å dra den helt ut så er Premium kalibrering veien og gå.   Hvis du tenker at det er lurt å legge inn verdier anbefaler jeg å se denne videoen. Du vil se forskjell uansett når den blir kalibrert med bl.a. bedre hudtoner. Flere butikker er tomme for 77″ utgaven og 83″.  Men de har igjen 42,48,55 og 65″ i de fleste butikker. 

Philips 48/55/65OLED907 

Jeg har kalibrert 65OLED807 som er svært lik 907 bortsett fra lydplanken under på OLED907 og likte virkelig det jeg så etter kalibrering. Den var litt heftig på fargene før kalibrering. MenPhilips MiniLED 9507 4K UHD Android-TV etter kalibrering så leverte den bilder av meget høyt kvalitet på vanlig TV (SDR) og via 4K HDR i form av Dolby Vision. Den leverer et svært skarpt bilde med litt ekstra «krydder» som vanlig hos Philips. Det nye 4 siders Ambilight gjør susen og øker opplevelsen.

Ambilighten kan selvsagt justeres eller slås av. Personlig så liker jeg det i dempet utgave kalibrert mot warm hvit via ISF meny .. Det er vel heftig fra fabrikk med maks styrke.

Litt trekk for noe manglede kalibrerings muligheter for en bildenerd som meg. 907 er utfra det jeg vet samme skjerm men med egen lydplanke. Klart anbefalt kjøp med 2XHDMI 2.1 med Dolby Vision og full formatstøtte for alle HDR inkl HDR10+  som en av få skjermer.

Mange lurer sikkert på hvor Sony sin A80/90K serie er. Det korte svaret er jeg ikke har sett på de i år. 

Samsung 55/65S95B QD OLED

Dette var den første QD-OLED skjermen jeg kikket på i 2022 og den gikk rett opp som den beste Samsung skjermen jeg noen gang har sett!

Bildene etter kalibrering er av svært høyt nivå! Skjermen har svært matt overflate og egner seg i lyse rom  Grunnen til at denne ikke havnet høyere opp er at den lik Sony kun finnes i 55/65″. Samsung skjermen har ikke like gode bilder som Sony skjermen hvis en er petimeter. Tone mapping på Samsung er litt svakere enn Sony sin skjerm, samt at den mangler Dolby Vision. Dette er et stort minus i min bok. TIl den prisen den selges for nå 17995,- i 65″ er den en no brainer!

Jeg har hatt visse utfordringer med å få kalibrert 4K HDR fargene og spill modus på disse skjermene til samme høye standard som f.eks Sony/LG/Panasonic sine OELD skjermer pleier og oppnå, igjen hvis jeg pirker. Men alt i alt en utrolig god skjerm og den klart beste Samsung skjermen i 2022 i min bok. Den er like bak Sony sin 65A95K i ren bildekvalitet på vanlig TV (SDR) etter kalibrering.

Samsung 43-85QN90B  og   55/65/75/85QN95B 

Årets QN90/95B serien fra Samsung er en evolusjon fra 2021 modellen. Ja tar begge under ett da de er mer like enn ulike med tanke på bildekvalitet. 90B modellen har alle tilkoblinger rett i skjerm og mangler den siste anti refleks filmen mens 95B har one connect og antirefleks filter.

Alle  modeller og størrelse har mye lys, for mye lys til vanlig SDR innhold og bør dermed temmes ved en kalibrering, som den bør ha når den er innkjørt.

Rekorden er 712 nits på 100 % testbilde på SDR og det er ekstremt mye ferdig kalibrert! De ligger på fra ca 700 nits (43″) og inntil 1700 nits (85″) ferdig kalibrert på 10% 4K HDR . Det varierer fra eksemplar til eksemplar og det er store forskjeller mellom størrelsene på skjermene og faktisk ytelse. Skjermer under 55″ har generelt lavere ytelser enn de større skjermene. 

Den har gode bilder etter kalibrering og kommer tett på OLED skjermer med tanke på at sort er sort stort sett. På 4K HDR så dynamic1 Blackvil en se at sort ikke er like sort lengre hvis en virkelig presser skjermen i et mørkt rom på krevende scener.

Dette er en av de de beste skjermen i en svært lys stue og en svært god allround skjerm, da den nesten ikke har reflekser dette gjelder særlig QN95B serien. Men se opp for regnbueeffekt ved rette lysforhold. Jeg trekker den for å ikke ha det klart største 4K metadata formatet fra Dolby Vision og at bildene/fargene ikke er konsekvente, da Samsung sin Tone mapping ligger og justerer bildet hele tiden.

Fargene forandrer seg også hvis en måler med forskjellige testbilder på skjermen pga dimmesoner og Samsung sin bildemotor. Dette ser jeg ikke på f.eks LG OLED skjermer eller fra andre produsenter når jeg tester. Derfor trekker jeg for fargene. 

Hvis en vil ha mest mulig korrekte farger og mye lysstyrke så ville jeg kikket på Sony sine skjermer i LCD segmentet(X95K).

Årets Samsung QN90/95B modell dimmer ikke like mye ned på små lyse objekter mot at en må godta noe mer lyslekkasje/blooming.

Mange liker dette pga mer smell i bilde og bra sortnivå til LCD å være. Men noen OLED er det ikke. 4HDMI 2.1 og en svært god gaming skjerm med vel overdrevne farger i gaming modus som kan temmes ved en kalibrering og bli rimelig korrekte.

Noe svakere lokal dimming i game modus men bedre enn 2021 modeller. 

Et godt alternativ til Samsung sin beste LCD TV med mini led QN90/95B er  Sony sin 65/75/85X95K LCD med mini led   sin topp 4K LCD. Det er mulig den hadde havnet over QN95B- serien til Samsung hvis jeg fysisk hadde sett på den og sammenlignet. Dette fordi at Sony leverer konsekvente bilder og svært gode farger uansett innhold på alle modeller når jeg kalibrer de.  En får ikke helt sorte filmbarer på Sony skjermen, men korrekte bilder hele tiden på godt og vondt. Generelt så ranker jeg Sony sin 95 serie foran Samsung sin Q90/95B serien siden de har Dolby Vision og veldig korrekte bilder. Du må tåle noe mer blooming.

Samsung 65/55Q60B 

Dette er en rimelig 50HZ  LCD TV med quantum dots(QLED)  filter for økt kontrast og fargegjengivelse. TVn har kantbelyst baklys og har 1 fysisk dimmesone (hele skjermen). Den har softwarebasert paneldimming. Dette vil si at panelet sin kontrast direkte (3000-4200:1)  bestemmer hvor bra reel kontrast som er mulig å oppnå. TV som fordrer at du sitter rett på, da den blir litt blass fra siden.

Den har VA LCD panel som gir bedre kontrast, så lenge du sitter midt på. Medium lysstyrke og ok i lyse rom. Maks lystyrke på SDR er opptil 400 nits.  Den vil ha noe gjenskinn. Ønsker du mindre gjenskinn uten å sprenge budsjettet, er det The Frame du bør gå for. 55/65Q60B har 3 HDMI og 50HZ bildebehandling. Den har HDMI 2.0 med  spill mulighet opp til 4K60HZ. Maks på 4K HDR er ca 400-450 nits. Skjermen har som alle Samsung skjermer ikke den klare markeds lederen Dolby Vision, som er et klart minus i min bok. Den har kun Samsung sitt metadata format HDR10+. Så hvis du vil ha mer smell i bilde se på de andre skjermene i denne bloggen som har høyere bilde ytelse.  Dette er ikke en fullgod HDR skjermer slik jeg bedømmer det, til det har den for lav kontrast og lysstyrke.

THE FRAME 2022

55/65 Frame 2022  

Årets modell av svært populære The Frame har fått en ny svært matt skjerm som nesten ikke gir reflekser.  Dette er en kantbelyst LCD med Dual LED  og QLED filter som Q60B, men med innmat som Q70B serien inkl 100 HZ bildebehandling. Jeg har målt reel kontrast på ca 4000:1 (55″) til opptil 5000:1 (75″).  De leverer opp til ca 400- nits maks lysstyrke på vanlig TV bilde ferdig kalibrert (75″). På 4K HDR så er det mulig å få rimelig korrekte bilder, men her MÅ de kalibreres da primærfargene ikke er korrekte før kalibrering på HDR, og her er maks lysstyrke på opptil 450-500 nits ferdig kalibrert.

Selv om dette kan virke bra med tanke på maks lysstyrke, så har den ikke sjanse mot OLED skjermer med samme lysstyrke på HDR. Til det er kontrasten for svak og skjermen har 1 fysisk dimmesone. Den matte skjermen gjør virkelig underverker i lyse rom selv om ikke maks lysstyrke er all verden og skjermen har neste ikke gjenskinn i praksis og jeg kan veldig godt forstå de som kjøper denne fine skjermen som også fungerer som bilde når avslått.

Dette gjør at en i praksis ikke trenger like mye lys for vise bildet og dette er en fordel med tanke på bildekvaliteten. Mer lys gir ikke bedre bilder på en LCD skjerm, det gir bare mer «utvaskete» bilder i praksis siden skjermen ikke har fysiske dimmesoner. Det er en meget god allround skjerm som også har 1 HDMI 2.1 på HDMI port 4 på One Connect boksen for full utnyttelse mot PS5 og XBOX X med 40Gbps.  Den har  eARC port 3 en vanlig HDMI 2.0B som IKKE vil takle HDMI 2.1 signal inn. Et stort minus er at den som alle andre Samsung sine skjermer, ikke støtter Dolby Vision. Kun deres eget HDR10+ som er klart minst i utbredelse i metadata format i verden.

Samsung 65/75/85800B 8K LCD med Quantum dots(QLED)  

Har sett så vidt på 800B- serien som er en 8K TV. Den leverer som ventet svært skarpe bilder på det meste angående innhold. Bilde oppskaleringen gjør en imponerende god jobb og gjør gull(8K skarphet) av gråstein(vanlige TV bilder).

front BlackFra fabrikken så har skjermen fått en veldig høy gamma for å øke opplevd kontrast og fargene er for kraftige selv i beste bildemodus. Dette blir justert litt ved kalibrering men skjerm får best bilder med høy gamma som er litt utenfor standard.

Så det er greit å vite at  selv om en som vanlig for opptil 50% avslag 8K med LCD skjerm fremdeles har noen utfordringer, og at skarphet er ikke alt.

Jeg hadde personlig kjøpt OLED for samme prisen som 8K skjermene koster nå selv om de ikke har samme maks skarphet. Kontrasten er i en annen liga ganske enkelt på OLED skjermer.   

Bildene er fin fine etter kalibrering og fargegjengivelsen er bra etter kalibrering og det er mye lys! 

8K LCD skjermer har dessverre som regle noe dårligere sortnivå pga høy pixeltetthet og ditto lyslekkasje, og det har også denne skjermen. Ansi kontrast målt på samme måte som TCL860 blir 90/0,026=3461:1. Nå har selvsagt Q800B ca 1300 dimmesoner som hjelper veldig mye på opplevd kontrast i praksis. Maks kontrast er hele 33000:1 .

Personlig synes jeg dog bildene blir «litt flate» etter kalibrering, opp mot de beste OLED skjermen som finnes på markedet. Skjønner at jeg høres vel bilde snobbete her men nivået på det beste Tvene idag er meget høyt!

Dette skyldes nok i stor grad alle dimmesonene som gjerne vil vises med litt forskjeller i fargepresisjon seg i mellom og at panel kontrasten i seg selv er svakere enn på de beste LCD tver. 4 HDMI 2.1 med full støtte og gaming på 8K er rått det jeg har sett av det. Skarpheten er ekstrem på spillene.

BloomingTCL 55/65/75QLED860 LCD med quantum dots(QLED) 

Dette er en liten overraskelse for mange vil jeg anta. Denne skjermen har imponert meg stort i år også som 850 gjorde i fjor! Her får du ytelser som ligger en klasse over opp mot pris etter kalibrering på vanlig TV SDR. Kalibrete en 75″ som fikk like korrekte bilder som Sony sin 65A95K og dette er uhørt til den prisen! Virkelig biff til pølse pris!

Den leverer bilder av svært høy kvalitet etter kalibrering. Dette er en ypperlig TV for deg som ikke vil sprenge budsjettet og seTCL 75   QLED860 4K LED TV (2022) vanlig TV og en og annen film eller spille. Den viser gode bilder i Dolby Vision, men ikke forvent HDR opplevelse ala OLED eller topp modellene i LCD segmentet. Til det blir lysstyrken for svak med sine maks 380 nits.

Kan nevne som fun fact at 75QLED860 har høyere ANSI kontrast på panelet med 147/0,034 nits = 4323:1. Dette er høyere panel kontrast enn 85QN800B som jeg også har skrevet om i denne bloggen.  Den har også full HDMI 2.1 støtte til en svært bra pris! Den er kantbelyst og har maks lysstyrke på inntil ca 380 nits. Svært habil skjerm til prisen!

Jeg har dessverre ikke sett på de større TCL C835/C935 serien med mini led.

Er  rimelig sikkert på at de leverer varene utfra tidligere erfaringer som har vist at TCL konsekvent leverer bedre bilder til samme pris enn konkurrentene.  

Dette var noen av de mange modellene som fortsatt er tilgjengelig via nettlager iflg lagerstatus hos nett butikkene. Som alltid er det bare å ta kontakt hvis du lurer på noe!