Hei,

Her kommer mine første inntrykk etter å ha veggmontert min første 2022 Samsung The Frame TV. TVn ble satt i beste bilde modus fra fabrikk med noen små justeringer for å komme nærmest «råbildet» som jeg gjerne vil ha for å kunne få et inntrykk hvordan bildet er.

Hvordan The Frame 2022 er ferdig kalibrert kommer senere når jeg får sett på en TV som er ferdig innkjørt, dvs etter sommeren slik at en kalibrering jeg utfører vil bli varig lengst mulig. Da vet jeg også mer hvordan den er med tanke på bildeytelse.

One Connect boks på 2022 The Frame og HDMI:

Selve TVn er veldig lik 2021 utgaven med samme One Connect boks som gjør at det går kun 1 tynn fiber optisk kabel på ca 3-4 mm opp til selve TVn. Dette gjør installasjonen veldig diskre også på veggen. Også årets modell har 1 HDMI 2.1 port 4 som støtter 4K 120HZ (gjelder KUN 55/65/75 og 85) dvs for PS5 og XBOX X/PC spilling. De andre 3 portene er HDMI 2.0B som vil fungere på ALT annet innhold inkl 4K Blu-ray m.m. Det er KUN til gaming/PC at en trenger HDMI 2.1. Frame 43″ og 50″ har kun HDMI 2.0b porter.

Den har også en egen eARC(lyd retur) for å koble til lydplanke/recivere/aktive høyttalere. Denne er HDMI 2.0b og vil fungere opptil 18 GBPS hastighet. Dette er viktig å tenke på hvis du ønsker å koble via en HDMI 2.1 reciver eller lydplanke som hub. Da MÅ du koble til port 4 for å få utnyttet din PS5 eller XBOX fullt ut.

Montering av The Frame 2022:

På 75″ utgaven besto festet av 2 plater som skrus på veggen – se bilde. Her er det viktig å sørge for at TVn festes slik produsenten sier i bruksanvisning, dvs 4 festepunkt pr side/plate. Jeg vil også sterkt anbefale og få ett sidefeste til bærende element som trestander, særlig på TVer over 65″. 75″ utgaven er over 35 kg tung og 85″ er ca 45 kg, så en MÅ ha bra feste selv om TVn kun henger flatt på veggen.

Selve utpakking og veggmonteringen var veldig lik forrige års modeller. Et flatt No Gap veggfeste følgte med The Frame TV i 75″ som sørger for at TVn kan komme helt inntil veggen (3 mm minste avstand).

En kan også velge å montere avstandshylser slik at TVn kommer ca 12-15mm fra veggen, noe som er kjekt hvis veggen ikke er helt plan. Noe som erfaringsmessig gjelder flere enn en skulle tro, utifra min erfaring med montering.

Jeg anbefaler å ta vare på eske inkl og feste bånd som bør taes av hele og ikke kuttes! Dette for at TVn kan fraktes ved evt. flytting eller hvis det skulle skje noe med TVn.

Ferdig montert.

Bilde fra The frame 2022

Da var det tid for å sette opp TVn for første gang. Her er denne TVn lik tidligere Samsung TVer. Når jeg først fikk bilde, fikk jeg se at årets modell ga et vesentlig bedre førsteinntrykk enn tidligere modeller. Siden skjermen har et matt filter, så gir dette svært gode bilder også i lyse rom. Og dermed vil kunst bildene se bedre ut. Denne TVn sin største fordel er at den faktisk ser ut som et bilde på veggen.

Dette gjør også at TVn ikke trenger like mye lys for å undertrykke refleksjoner og gir dermed bedre bilder.

I dette rommet er det store vinder på venstre side av skjermen og bildet er tatt midt på dagen. Skjermen går på ca. 50% lysstyrke.

Det er IKKE slik at maks lysstyrke gir de beste bildene i praksis. Særlig ikke på en kant belyst som The Frame er. Hvis en skrur lysstyrke opp til maks på en kant belyst LCD skjerm med QLED filter, så vil bilde få svakt sortnivå og i praksis blassere bildet. I praksis vil årets Frame trenge vesentlig MINDRE lysstryke ca 100-200 nits mindre for å gode bilder i et lyst rom siden det i praksis ikke er refleksjoner i bildet. Så selv om f.eks Q95B har mer maks lysstryke på 100% hel bilde(600-700 nits ved 100%) så er jeg neimen ikke sikker på at den vil fungere bedre i lyst rom enn 2022 Frame med f.eks 300 nits på 100% men dette må testes mer før jeg kan trekke endelig konklusjon.

Da er det bedre og mer behagelig både for de som ser på og for TVn å skru NED lysstyrke. Dette gir bedre farger som er naturlige og det blir mindre slitsomt å se på Tvn. Mer om dette når jeg får målt å kalibrert TVn. Men utfra erfaring så vil The Frame være veldig lik Samsung sin Q70 serie i bildeytelse.

Bildene er rene og har god skarphet. Som alle Samsung så er det litt smoothing på, selv om jeg slår av alt av bildebehandling. I en vanlig opplyst stue vil en ikke legge merker til at denne skjermen ikke har samme sortnivå som toppmodellene. På 4K HDR fra Netflix/youtube så får den bedre trykk i bildet, men vi er langt unna OLED/QD-OLED sitt perfekte sort med ekstreme kontraster. Alle OLED skjermer vil parkere denne skjermen i et mørkt rom, selv om de ikke har så veldig mye mer maks lysstyrke.

Hvis du ønsker maks lysstyrke så vil Samsung QN95B ha ca 2,5-3 ganger (1500-1800 nits) maks lysstyrke enn The Frame på 4K.

The Frame er ikke skjermen for deg som ønsker maks bildeyelse inkl 4K HDR opplevelse. Da bør du kikke på Samsung sin Neo QLED 55-8595B serien som har betydelig mer «pop» i bildet.

Men dette er meget bra levert og de aller fleste vil nok være mer enn fornøyd med bildene som denne skjermen leverer. Vi er fremdeles langt unna toppmodellene som ofte har OLED/QD-OLED panel, men det er vel heller ikke de samme kundene som vurderer både Frame og toppmodeller.

Du kjøper The Frame for å ha en pen TV med bra bilder og totalt pakke. Du betaler noen tusen ekstra for å få One connect og ramme, og jeg skjønner veldig godt hvorfor dette er en storselger! Hvis du IKKE vil ha kunstbilder, så finnes det bedre Tver til samme pris.

På 75″ utgaven var det helt tydelig et VA LCD panel Skjermen hadde et vindu på ca 20 grader med de beste bildene før de ble blassere.

Her kan det være andre paneltyper som IPS på de mindre størrelsene i serien utfra tidligere års erfaringer, men dette må jeg komme nærmere tilbake til.

The Frame pleier å ha maks lysstyrke ferdig kalibrert på 300-550 nits ved 10-100% test bilde litt etter størrelse på skjem og hvilke paneltyper som er brukt, både på vanlig bilde SDR og HLG/HDR/HDR10+. Her vil ofte 43″ og 50″ utgaver ha lavere ytelse på bilder pga andre paneler som bla IKKE har 100 HZ bildebehandling samt kun HDMI 2.0b.

Som alle Samsung så vil de dessverre ikke støtte det klart mest utbredte metadata Dolby Vision formatet . Denne TVn har Samsung sitt eget HDR10+ metadata format.

Her er video som forklarer forskjellen mellom HDR10 og Dolby Vision. Se ca 6 min og 50 sek ut i den for å få med blindtesten.

Årets 2022 The Frame ser ut til å være en solid forbedring på bildefronten, og vil fungere fint som bilde fremviser og på variert innhold.

Når det gjelder Tizen (smartv menyen) så må jeg få det mer under huden. Førsteinntrykket var at det var litt rotede og unødvendig tungvint å f.eks. skifte kilde på TVn. Det var heller ikke rett frem å komme til bildejusterings menyer som er viktig for meg når jeg kalibrerer. Jeg har til gode å lære meg systemet fult ut. Fjernkontrollen er svært lett og oppladbar, og har solcelle med direkteknapper til Net.

Bilde fra The frame 2022
Bilde fra The frame 2022
Bilde fra The frame 2022