Hei, Da har vi kommet til Black week 2022!

Alle er vel glade for å være ferdig med Korona og jeg har fått til å kjøre kalibreringsturer rundt omkring, noe som jeg setter stor pris på! Jeg kommer til å skrive kort generelt om noen få TV  modeller som jeg fysisk har sett på fra Elkjøp,.  Skiver kort om hver enkelt modell.

Alle Tver jeg skriver om i denne bloggen har veldig godt av å bli hjemmekalibrert tilpasset dine lysforhold og preferanser når de er brukt 1 mnd/100-200 timer. Her er en video som forklarer hvorfor.   

Grunnen til at jeg anbefaler at de brukes i minst 1 mnd først, er at alle skjermer forandrer seg i fargebalansen særlig de første timene før fargene stabiliserer seg. Når en skjerm har satt seg i fargene vil en utført kalibrering være stabil i flere tusen timer – det vil si flere års vanlig bruk. På OLED skjermer så vil også sortpunktet av erfaring forandre seg de første timene før det stabiliserer seg.

For deg som sliter med begrepene, så anbefaler jeg å lese mine to siste blogger om hva en skal legg vekt på del 1 og del 2. Eller du kan se jeg forklarer begrep på min Youtube kanal.

Jeg har sett på 65/55Q60B og tidligere modeller fra serien i flere omganger.

Dette er en rimelig 50HZ  LCD TV med quantum dots(QLED)  filter for økt kontrast og fargegjengivelse. TVn har kantbelyst baklys og har 1 fysisk dimmesone (hele skjermen). Den har softwarebasert paneldimming. Dette vil si at panelet sin kontrast direkte (3000-4200:1)  bestemmer hvor bra reel kontrast som er mulig å oppnå. TV som fordrer at du sitter rett på, da den blir litt blass fra siden.

Den har VA LCD panel som gir bedre kontrast, så lenge du sitter midt på. Medium lysstyrke og ok i lyse rom. Maks lystyrke på SDR er opptil 400 nits.  Den vil ha noe gjenskinn. Ønsker du mindre gjenskinn uten å sprenge budsjettet, er det The Frame du bør gå for. Den har 3 HDMI og 50HZ bildebehandling. Den har HDMI 2.0 med  spill mulighet opp til 4K60HZ. Maks på 4K HDR er ca 400-450 nits. Skjermen har som alle Samsung skjermer ikke den klare markeds lederen Dolby Vision, som er et klart minus i min bok. Den har kun Samsung sitt metadata format HDR10+. Så hvis du vil ha mer smell i bilde bør du lese videre. Dette er ikke en fullgod HDR skjermer slik jeg bedømmer det, til det har den for lav kontrast og lysstyrke.

THE FRAME 2022

55/65 Frame 2022 Årets modell av svært populære The Frame har fått en ny svært matt skjerm som nesten ikke gir reflekser.  Dette er en kantbelyst LCD med Dual LED  og QLED filter som Q60B, men med innmat som Q70B serien inkl 100 HZ bildebehandling. Jeg har målt reel kontrast på ca 4000:1 (55″) til opptil 5000:1 (75″).  De leverer opp til ca 550 nits maks lysstyrke på vanlig TV bilde ferdig kalibrert (75″). På 4K HDR så er det mulig å få rimelig korrekte bilder, men her MÅ de kalibreres da primærfargene ikke er korrekte før kalibrering på HDR, og her er maks lysstyrke på opptil 500-600 nits ferdig kalibrert.

Selv om dette kan virke bra med tanke på maks lysstyrke, så har den ikke sjanse mot OLED skjermer med samme lysstyrke på HDR. Til det er kontrasten for svak og skjermen har 1 fysisk dimmesone. Den matte skjermen gjør virkelig underverker i lyse rom og skjermen har neste ikke gjenskinn i praksis og jeg kan veldig godt forstå de som kjøper denne skjermen.

Dette gjør at en i praksis ikke trenger like mye lys for vise bildet og dette er en fordel med tanke på bildekvaliteten. Mer lys gir ikke bedre bilder på en LCD skjerm, det gir bare mer «utvaskete» bilder i praksis siden skjermen ikke har fysiske dimmesoner. Det er en meget god allround skjerm som også har 1 HDMI 2.1 på HDMI port 4 på One Connect boksen for full utnyttelse mot PS5 og XBOX X med 40Gbps.  Den har  eARC port 3 en vanlig HDMI 2.0B som IKKE vil takle HDMI 2.1 signal inn. Et stort minus er at den som alle andre Samsung sine skjermer, ikke støtter Dolby Vision. Kun deres eget HDR10+ som er klart minst i utbredelse i metadata format i verden.

OLED:

LG har sin C2 som nå finnes i 42-83″ utgaver, noe som gjør at de fleste bør finne en utgave som passer til seg. Alle størrelser er på tilbud og dette er en konge skjerm som leverer både på vanlig TV og som «Gaming monster».  Nytt av året er det nye EVO panelet som gir bedre lysstyrke og enda bedre farger.

LG sin C serie  er og har vært en favoritt hos meg i svært mange år, siden den leverer en uslåelig pris/ytelse på bilde på TV-fronten. Alle størrelser har 4 HDMI 2.1 med full støtte og er svært god på både film/tv og spill.

Åretes modell ligger på ca 650 nits selv fra 42″ og opp mot 800 nits på de største utgavene. Dette gir meget gode bilder på 4K HDR som blir gjort via Dolby Vision på det meste av innhold på denne skjermen. Den kan også spille i Dolby Vision som en av få skjermer slik at at du kan få utnyttet XBOX X. Dette vil det komme mer av i fremtiden.

Disse skjermene kan kalibres i alle moduser (totalt 9 moduser) inkl  Gaming modus og  via 3D lut på SDR moduser og blir derfor ofte brukt som sjekk etter redigering av filmer m.m. Etter en vanlig standard kalibrering så får du ekstremt naturlige og gode bilder på disser skjermene. Ønsker du å dra den helt ut så er Premium kalibrering veien og gå.   Hvis du tenker at det er lurt å legge inn verdier anbefaler jeg å se denne videoen. Du vil se forskjell uansett når den blir kalibrert med bl.a. bedre hudtoner.

Philips OLED 907 serien

Phillips 48/55/65 OLED907 Dette er OLED skjerm for deg som vil ha Ambilight og svært fine bilder særlig etter kalibrering som det er behov for på disse skjermen. De er litt vel kraftige på fargene selv i beste bilde modus er min erfaring. Dette ordnes ved en kalibrering og sluttresultatet blir meget meget bra!

Ambilight kan også kalibreres opp mot vegg bak for korrekt hvitfarge  på ambilight.  Dette er inkludert i alle kalibreringer av Phillips skjermer jeg gjør hjemme hos deg.

Etter kalibrering lever de bilder av svært høy kvalitet både på SDR og HDR med ca 700 nits maks med full støtte for DolbyVision og HDR10+ er denne skjermen en av få som støtter alle HDR formater.  Lyden er også bedre enn mange siden den har eget lydsystem fra B&W så her trenger du ikke å kjøre lydplanke! Pris blir da ikke så ille synes jeg da.

Skjermen har 2 HDMI 2.1 med spill mulighet inkl 4K 120 HZ VRR. Så skjermen funger utmerket som allround skjerm! Jeg liker den 4 side Ambilighten som gir en ekstra effekt og det blir som bonus mer behagelig å se på skjermen.

Dette var første del og det kommer flere blogger utover i uka. Ikke nøl med å ta kontakt hvis du har spørsmål!