Hei,

Dette blir en kort blogg om hva jeg fant når jeg sjekket min ny innkjøpte 65G1 OLED på 4K HDR opp mot en sak om jeg tidligere har lagt ut ang Samsung sin styring av bildet.

Jeg har dessverre sett dette gjennom flere år og synes det er veldig bra at Samsung ser ut til nå ha ordnet opp slik at FILMMAKER moden blir slik den skal være UTEN justering på årets 2022 modeller.

Dette er egentlig ikke en ny sak. Jeg påpekte dette i 2020 under min første titt på 65Q80T under kontrast målingen. Målt ANSI kontrast (STD dimming)  3X3 ble: 122/0,028=4357:1 for SDR mens på 4K HDR (HØY dimming)  ble 4X4 ansi kontrast: 546/0,093=5870:1 for 4K HDR.  Det er tydelig at skjermen sin logaritme er optimalisert for 4X4 ANSI testmønster siden den klarer høyere kontrast på 4X4.

Jeg var derfor spent om også LG hadde falt for fristelsen med å «tukle» med bilde i 4K HDR.

Nedenfor kommer måleresultatene jeg fant. De 2 første bildene er fra TV i fabrikk oppsettet dvs Standard bildemodus og 10% test bilde. Som ventet er TV for lys her. Det er alle Tver uansett merke i standard bilde modus som vil si absolutt ingen justering/kalibrering utført. Merk at TV er til innkjøringsfase enda en liten stund til. Mer omfattende kalibrering blir gjort når den har satt seg. Alle målinger ble gjort 06.06.22 med soft 03.21.20. Kommer til å sjekke på nyere software om det evt blir forandringer.

Her kommer målingene utført på 10% 4K HDR testbilder og kalibrert samt en fargesveip på 10% fargerom(DCI-p3).

Som ventet følger TV EOTF kurve bra og skjerm har ca 808 maks.

Her prøvde jeg med 1% testbilde for å se om dette gjorde noen utslag. Det eneste som skjedde var bitte litt mer lysstryke som ventet med 820 nits(1%) mot 808 på 10%. TV følger kurve bra fremdels.

Her kommer målinger fra 7% test bilde som gir samme resultat inkl fargesveip på DCI-p3. Jeg prøvde også 11,13% . Alle ga samme resultat TV følger EOTF kurve og fargene blir uforandret utfra deg jeg klarer å se. Selvfølgelig kan det være at LG har en egen skjult algoritme som ikke slår inn på testbilder men jeg har ikke funnet den.

Så min foreløpige konklusjon er at LG 65G1 med soft 03.21.20 er friskmeldt fra og tukle med bildet. Dette er en punkt jeg kommer til å teste på de nye modellene når jeg får sett på de.