Hei,

Da er vi i Black week og mange tenker på å kjøpe ny TV. Derfor tenkte jeg at min toppliste kanskje kan være til hjelp. Har også noen vidoer på Youtube:

Min liste bygger KUN på bildekvalitet. Jeg har ikke valgt å vektlegge andre ting utenom litt på pris. Det jeg ønsker av en god TV er er at fargene og dermed bilde er presist hele tiden, og konsekvente uansett lysforhold i bilde. Alle mine valg er gjort etter kalibrering og at jeg fysisk har sett og målt TVene. Kort forklaring på hvorfor TVen har havnet der den gjorde.

Det er noen TVer som helt sikkert vil vært på denne lista, men jeg har rett å slett ikke sett på dem fysisk via full kalibrering og kan dermed ikke ranke de i samme grad. Vil dog skrive hvor jeg antar noen av disse vil havne, ut i fra forrige års modeller og min erfaring. Til de som lurer, så kan alle toppskjermene på lista brukes i alle rom. De trenger bare å kalibreres for lyset i rommet de står i. Alle skjermer er brukt og innkjørt før utført kalibrering.

Årets beste TVer sortert etter størrelse/pris.

1: 83A90J OLED. Etter kalibrering så leverte denne TVen en av mine råeste opplevelser også i 2022 når det gjelder store skjermer. 83A90J ga et varig inntrykk som står seg i 2022 og til den prisen den selges for (39995,-) er den en no brainer hvis du ønsker stor god TV! Kan ikke se noen andre TVer som gir bedre bilder til den prisen.

Bilde er helt rått etter kalibrering og 4K ser virkelig lekkert ut på denne skjermen. Det smeller skikkelig på de rette scenene, selv om jeg «kun» bruker å måle maks lysstyrke på 580-720 nits på 10% HDR ferdig kalibrert. Den er litt off fra fabrikk og trenger kalibrering for å få det beste bildet. Denne skjermen overpresterer ut i fra målinger og følger de andre LCD lyskanonene til tilnærmet døra på reelt 4K HDR/Dolby Vision innhold i praksis.

Den er også meget bra på vanlig innhold og leverer svært korrekte bilder etter kalibrering, slik en referanseskjerm skal gjøre. Svært god på bevegelse. Mulighet for å få svært skrapt bilde som fortsatt ser naturlig ut. Veldig konsekvent bildegjengivelse. Den har 2 HDMI 2.1 og vil også fungere fint til spilling så veldig god allround skjerm.

Andre alternativer som jeg ikke har kalibrert, men som jeg vet hører til her oppe er LG sin G2 i 55/65/77/83/97 som er den beste allround skjermen og Panasonic sin LZ2000 i 77» som er en referanse skjerm for filmelskeren. Begge disse skjermene har meget høy lysstyrke, kjøleplate og ekstremt gode bilder utifra det jeg har sett i butikker.

2: Sony 65A95K.

Dette er årets totalt beste skjerm i min bok. Den kommer i 55 og 65″ og dette er eneste grunnen til at den ikke havner på topp. Bildene er ekstremt gode etter kalibrering og denne skjermen har enda bedre bilder enn Sony sin A90J serie fra i fjor, særlig på visse typer innhold. Skjermen måler ca 800-900 nits på 10% ferdig kalibrert på 4K HDR. Den har i praksis nok lys til å fungere i alle rom er min erfaring. Svært gode bilder fra aller vinkler! Ekstremt korrekte farger etter kalibrering. 2 HDMI 2.1 og mulighet for Dolby Vision i spill modus med noen kompromisser.

3: Panasonic 65JZ1500/2000.OLED ( 48/55/65LZ1500 55/65/77 LZ2000)

2000-serien til Panasonic har i flere år vært av referanse kvalitet og selv om jeg har med 2021 utgaven på min liste så vet jeg at 2022 er enda bedre.

Skikkelig referanse bildekvalitet med helt ekstremt presise farger og bilde etter kalibrering, og de beste bildene i min bok. De bruker å lande på maks 850-870 nits etter kalibrering som maks lysstyrke (2021 modeller) 2022 har mer med ca 1000 nits. Bilde ser svært organisk og ekte ut og den er min favoritt i 65″ klassen. Den har nå kommet i 77″ med LZ2000 og det er en drømmeskjerm utifra det lille jeg har sett av LZ serien i år. 2 HDMI 2.1 med gaming mulighet og godt lys på 77 LZ2000.

4: Samsung 55/65S95B QD OLED

Samsung S95B side innsyn mot 75QN900B og 65QN95B alle i beste bildemodus.

Dette var den første QD-OLED skjermen jeg kikket på i 2022 og den gikk rett opp som den beste Samsung skjermen jeg noen gang har sett!

Bildene etter kalibrering er av svært høyt nivå! Skjermen har svært matt overflate og egner seg i lyse rom, se bilde. Grunnen til at denne ikke havnet høyere opp er at den lik Sony kun finnes i 55/65″. Samsung skjermen har ikke like gode bilder som Sony skjermen hvis en er petimeter. Tone mapping på Samsung er litt svakere enn Sony sin skjerm, samt at den mangler Dolby Vision. Dette er et stort minus i min bok. TIl den prisen den selges for nå er den en no brainer!

Jeg har hatt visse utfordringer med å få kalibrert 4K HDR fargene og spill modus på disse skjermene til samme høye standard som f.eks Sony/LG/Panasonic sine OELD skjermer pleier og oppnå, igjen hvis jeg pirker. Men alt i alt en utrolig god skjerm og den klart beste Samsung skjermen i 2022 i min bok. Den er like bak Sony sin 65A95K i ren bildekvalitet på vanlig TV (SDR) etter kalibrering.

5: LG 42/48/55/65/77/83 C2 OLED .

Dette har i mange år vært min favoritt i ytelse/prissegmentet i toppklassen. Årets skjerm er en evolusjon av forrige års skjerm (C1) Nytt av året er at alle har fått det nye EVO panelet som gir enda bedre bilder med bedre farger og mer lysstyrke. Mulighet for svært gode bilder etter kalibrering.

Og de kommer opp i samme nivå som skjermene over med tanke på korrekte bilder/farger. En kan virkelig kalibrere ALT og da mener jeg ALT på disse skjermene, og en kan gjøre inntil 9 kalibreringer samt 3D LUT hvis en ønsker å bruke skjermen som en redigerings monitor.

En kan bruke 1 dag på disse skjermene med kun kalibrering hvis en ønsker å kalibrere alt. Dette er den beste spillskjermen i min bok og den har 4 HDMI 2.1 samt Dolby Vision spillmodus! De bruker å ligge fra 650-800 nits ferdig kalibrert på 4K HDR med noe variasjon mellom eksemplar. Svært gode bilder både på SDR og HDR/Dolby Vision.

6: Phillips 48/55/65/77OLED807

Jeg har kalibrert denne skjermen og likte virkelig det jeg så etter kalibrering. Den var litt heftig på fargene før kalibrering. Men etter kalibrering så leverte den bilder av meget høyt kvalitet på vanlig TV (SDR) og via 4K HDR i form av Dolby Vision. Den leverer et svært skarpt bilde med litt ekstra «krydder» som vanlig hos Philips. Det nye 4 siders Ambilight gjør susen og øker opplevelsen. Ambilighten kan selvsagt justeres eller slås av. Personlig så liker jeg det i dempet utgave. Det er vel heftig fra fabrikk med maks styrke.

Litt trekk for noe manglede kalibrerings muligheter for en bildenerd som meg. 907 er utfra det jeg vet samme skjerm men med egen lydplanke. Klart anbefalt kjøp med 2XHDMI 2.1 med Dolby Vision og full formatstøtte for alle HDR formater som en av få skjermer.

Mange lurer sikkert på hvor Sony sin A80/90K serie er. Det korte svaret er jeg ikke har sett på de i år. Men utfra erfaringer i fjor så vil de ligge på topp 5 lista hvis de leverer like bra som på A80J gjorde i 2021.

7: Samsung 43/55/65/75/85QN90/95B LCD med Mini LED og Quantum dots.

Årets QN95B serien fra Samsung er en evolusjon fra 2021 modellen. Den har mye lys, for mye lys til vanlig SDR innhold og bør dermed temmes ved en kalibrering, som den bør ha når den er innkjørt.

Rekorden er 712 nits på 100 % testbilde på SDR og det er ekstremt mye! De ligger på ca 700 nits (43″) og inntil 1700 nits (85″) ferdig kalibrert på 10% 4K HDR på noen eksemplarer. Det varierer fra eksemplar til eksemplar. Den har svært gode bilder etter kalibrering og kommer tett på OLED skjermer med tanke på at sort er sort stort sett. På 4K HDR så vil en se at sort ikke er like sort lengre hvis en virkelig presser skjermen i et mørkt rom på krevende scener.

Dette er en av de de beste skjermen i en svært lys stue, da den nesten ikke har reflekser. Men se opp for regnbueeffekt ved rette lysforhold. Jeg trekker den for å ikke ha Dolby Vision og at bildene ikke er konsekvente, da Samsung sin Tone mapping ligger og justerer bildet hele tiden.

Hvis en vil ha helt korrekte farger og mye lysstyrke så ville jeg kikket på Sony sine skjermer i LCD segmentet. Årets modell dimmer ikke like mye ned på små lyse objekter mot at en må godta noe mer lyslekkasje/blooming.

Mange liker dette pga mer smell i bilde og bra sortnivå til LCD å være. Men noen OLED er det ikke. 4HDMI 2.1 og en svært god gaming skjerm med vel overdrevne farger i gaming modus.

(7): Ikke på lista siden jeg ikke har sett på den. Men det er meget mulig at Sony sin 65/75/85X95K hadde havnet over QN95B- serien til Samsung. Dette fordi at de leverer konsekvente bilder og svært gode farger uansett innhold. En får ikke helt sorte filmbarer på Sony skjermen, men korrekte bilder hele tiden på godt og vondt. Generelt så ranker jeg Sony sin 95 serie foran Samsung sin Q90/95B serien siden de har Dolby Vision og veldig korrekte bilder. Du må tåle noe mer blooming.

8: TCL 55/65/75 860- serien LCD med kant LED og Quantum dots.

Dette er en liten overraskelse for mange vil jeg anta. Denne skjermen har imponert meg stort i år også som 850 gjorde i fjor! Her får du ytelser som ligger en klasse over opp mot pris etter kalibrering på vanlig TV SDR. Kalibrete en 75″ som fikk like korrekte bilder som Sony sin 65A95K og dette er uhørt til den prisen! Virkelig biff til pølse pris!

Den leverer bilder av svært høy kvalitet etter kalibrering. Dette er en ypperlig TV for deg som ikke vil sprenge budsjettet og se vanlig TV og en og annen film eller spille. Den viser gode bilder i Dolby Vision, men ikke forvent HDR opplevelse ala OLED eller topp modellene i LCD segmentet. Til det blir lysstyrken for svak.

Kan nevne som fun fact at 75QLED860 har høyere ANSI kontrast på panelet med 147/0,034 nits = 4323:1. Dette er høyere panel kontrast enn 85QN800B som kommer nedenfor. Den har også full HDMI 2.1 støtte til en svært bra pris! Den er kantbelyst og har maks lysstyrke på inntil ca 380 nits. Svært habil skjerm til prisen!

9: Samsung 65/75/85QN800B LCD med Mini LED og Quantum dots .

Har sett så vidt på 800B- serien som er en 8K TV. Den leverer som ventet svært skarpe bilder på det meste angående innhold. Bilde oppskaleringen gjør en imponerende god jobb og gjør gull(8K skarphet) av gråstein(vanlige TV bilder).

Fra fabrikken så har skjermen fått en veldig høy gamma for å øke opplevd kontrast og fargene er for kraftige selv i beste bildemodus. Dette blir justert litt ved kalibrering men skjerm får best bilder med høy gamma.

Blooming
Eksempel på blooming/lyslekkasje fra 65Q800B. Mobil kamera forsterker blooming.

Men det er greit å vite at 8K fremdeles har noen utfordringer, og at skarphet er ikke alt. Bildene er fin fine etter kalibrering og fargegjengivelsen er bra etter kalibrering.

8K skjermer har dessverre som regle noe dårligere sortnivå pga høy pixeltetthet og ditto lyslekkasje, og det har også denne skjermen. Ansi kontrast målt på samme måte som TCL860 blir 90/0,026=3461:1. Nå har selvsagt Q800B ca 1300 dimmesoner som hjelper veldig mye på opplevd kontrast i praksis. Maks kontrast er hele 33000:1 .

Personlig synes jeg dog bildene blir «litt flate» etter kalibrering, opp mot de beste OLED skjermen som finnes på markedet. Skjønner at jeg høres vel bilde snobbete her men nivået på det beste Tvene idag er meget høyt! Dette skyldes nok i stor grad alle dimmesonene som gjerne vil vises med litt forskjeller i fargepresisjon seg i mellom og at panel kontrasten i seg selv er svakere enn på de beste LCD tver. 4 HDMI 2.1 med full støtte og gaming på 8K er rått det jeg har sett av det. Skarpheten er ekstrem på spillene.

Det er noe mer synlig blooming/lyslekkasje på Q800B enn Q95B på krevende scener hvis en er petimeter og den har generelt litt lavere ytelser selv om den har langt flere dimmesoner. Maks lysstyrke på 4K HDR er ca 1500 nits på 10 % og ca 400 nits på 100 % test bilde målt på 85″ utgaven. Begge disse er noe svakere enn QN95B Jeg bruker derfor å anbefale QN95B til de som ønsker den beste allround LCD skjermen fra Samsung siden den har høyere maks lysstyrke(500-600 nits) og lavere pris.

En bonus er at QN95B i samme størrelse bruker 50 % av strømmen som QN800 bruker, som er på gode gamle Plasma nivå med tanke på strømforbruk.

10: Samsung 55/65/75/85QN85B LCD med Mini LED med Quantum dots

Jeg har sett på 85Q85B og den hadde svært gode bilder etter kalibrering med nøytrale og fine farger. Årets modell er synlig bedre enn 2021 i 85″. Den har svært fine farger etter kalibrering. Veldig bra TV i de fleste lyse stuer. Veldig god allround skjerm. Den har ikke like gode ytelser i lyst rom rom som Q95B, men ligger ikke langt bak med inntil 500 nits på 85″ . Den har mer gjenskinn i panelet siden den ikke har antirefleks filter. På 4K HDR så makser skjermen på ca 1000 nits ferdig kalibrert.

De mindre utgavene har IPS panel, så da er panel kontrast <1000:1 som gir betydelig lavere enn det jeg målte på 85″ utgaven

.Flere hundre mini led dimmesoner hjelper mye på bilde. Og maks målt kontrast er: ca 15000:1 på IPS utgaver. Så i praksis blir bilde bra, så fremt ikke store deler av skjermen får et lyst og mørkt område samtidig, da faller skjermen i gjennom. Også denne skjermen lider av Samsung sin konstante justering av bilde. Har ikke Dolby Vision, noe som er et stort minus. 4 HDMI 2.1 med full støtte utenom Dolby Vision gaming. Årets modell har 4 HDMI 2.1 med full støtte.

Dette var min topp 10 liste. Det er mange TVer som ikke er på denne lista, siden jeg valgte å begrense til de beste jeg har målt så langt .

Anbefaler alle som tenker å kalibrere TVen å ta kontakt når den er innkjørt og fargene har satt seg, etter minst en måneds bruk. Ønsker alle lykke til i jakten på sin nye TV på Black Week. Lurer du på noe så ikke nøl med å ta kontakt! Eller bestill selv her.