Hei,

November er kjent for være den beste tilbudsmåneden for elektronikk, og mens mørket siger på så tilbringer vi mer og mer tid foran skjermen.

I del 1 tar jeg for meg forskjellene på OLED, QLED og LCD TV. Del 2 kommer snart med forklaring på flere begreper.

Dette er kjekt å vite når du leter etter den rette TVn.

OLED

Dette er en helt egen teknologi hvor hvert enkelt bildepunkt er sin egen lyskilde, og kan gjengi farger i rød/grønn/blå/hvit. Produseres av LG for TV markedet med WRGB OLED . Er den eneste teknologien pr i dag som kan gi helt sort på et bilde med lys og andre farger samtidig. De beste på kontraster, som gir et svært detaljert bilde – selv i mørke scener sammen med små lyse objekter (stjernehimmel).

Vinner som oftest blindtester pga renere bilde med bedre farger, og den beste konstante kontrasten – siden sort blir helt sort. Det er absolutt ingen blooming/lyslekkasje på OLED, som den eneste TV typen LG CX VS Q95Tuten dette problemet. Du får ekstremt nøyaktig lysstyring pga over 8 millioner dimmesoner. Best i TV verden på innsynsvinkel opp/ned/sideveis.

Mindre egnet til statisk bilde da det i noen svært få tilfeller kan gi innbrenning. Dette var et større problem tidligere. De har nå bla fått logo dimming. Fungerer også i et lyst rom ved korrekt hjemmekalibrering!

QLED

Dette er en LCD TV med fargefilter, som består av quantum dots (små fargeprikker). QLED er bedre på fargevolum, særlig på høye lysstyrker. Dette gir også renere farger. Gir i de fleste tilfeller større kontrast enn vanlig LCD. Er noe bedre enn mange rene LCD TVer, som har LED bakbelysning.  Ingen innbrenningsproblematikk. Se forklaring nedenfor om LCD da QLED er en LCD.

LCD

Denne teknologien  brukes på alle TVer, unntatt OLED. Kan fås fra veldig rimelig, til veldig dyrt. Før hadde alle lysstoffrør (tykke TVer), men nå har alle tynne LED Tver. Det er kun bakbelysningen bak LCD panelet som er LED type. Det finnes ikke 100% LED TV til salgs i konsumer markedet pr i dag i normale prisklasser. Det er to hovedtyper av LCD: IPS og VA. IPS har god innsynsvinkel, men har dårlig sortnivå=ikke egnet i et mørkt rom, fine farger etter kalibrering med svært naturlige hudtoner. VA er bedre på sortnivå, generelt dårligere på innsynsvinkel, ikke like god på hudtoner generelt selv etter kalibrering. De fleste Tver i dag har VA panel.

På noen få toppmodeller fra Sony (XH9505) og Samsung Q90/95T/Q800/Q900T og Q950T har de lagt på film som gir bedre innsynsvinkel på VA panel. Denne senker kontrasten en del (20-50%). F.eks Samsung Q9FN(2017) uten film: 13873:1 i kontrast mot Q90R (2019) med film: 7873:1 i kontrast. Begge har 480 dimmesoner (FALD) i 65″. Les mer om det nedenfor.

BakLED (FALD):

Dette brukes på de dyreste LCD TVene, på noen få toppmodeller. Dyrere å produsere, men gir bedre bilder. Hvis du ønsker et bra HDR bilde med trykk i, så må du velge BakLED eller OLED. Skjermen deles inn i fysiske dimmesoner, som kan slåes av og på. De rimeligste BakLED TVene har gjerne 30-50 dimmesoner, mens de dyreste har ca 100-500 dimmesoner. Derfor har de dyreste bedre kontrast og bedre bilder. Du får også blooming/lyslekkasje på disse TVene, men ikke så mye som på KantLED. Hvis du ønsker høy lysstyrke over 500-600 nits, så MÅ du på bakled hvis du vil ha LCD TV.

Det finnes en direkte LED variant. Denne LCD Typen har LED dioder bak panelet,  men de har en fast lysstyrke. Kan gi jevnere lysfordeling på panelet. Må ikke forveksles med FALD.

KantLED:

De fleste LCD Tver i dag er av kantLED typen. Lyset bak panelet kommer fra sidene eller fra bunnen. Det er lettere å få blooming/lyslekkasje på disse. Svakere på lysstyrke og kontrast. Fungerer fint på vanlig TV innhold, men gir slapp 4K HDR opplevelse.

 

Følg med, for snart kommer del 2 i en egen blogg!