Som lovet kommer nå del 2 av hva en skal legge vekt på når en ser etter en ny TV. Disse forklaringene kan gjøre det litt lettere i jakten på den rette for deg.
Dette bør du sjekke når du er i butikken
Sjekk alltid hvordan bildet er når du kommer litt på siden av TVn. Hvis dere er flere som skal se på TV, så er innsynsvinkel avgjørende for at alle får et godt bilde, selv om de ikke sitter helt midt foran. Be selger om å vise vanlig tvinnhold, og sette innstillingen på film eller kinomodus (filmmakermode).Det gir det bildet som er nærmest det film/TVprodusentene ønsker at bildet skal se ut. I en butikk kan bildet virke litt mørkt og kjedelig, men dette er pga belysningen i butikk som gjerne er 2-3 ganger lysere enn du har hjemme.
Dere bør se på renheten i bildet og om du ser alle detaljer i bildet, både i de lysere delene av bildet og de mørkere delene av bildet. Grunnen til at jeg vil du skal «plage» selgeren litt, er at testbildene som sendes i butikkene er skreddersydd til å dra hver TV til ytterpunktene.
De legger på massive mengder blåfarge, for da blir gress limegrønt, tomatene ildrøde og hudtonene minner om solbrenthet. Ved å legge på så mye blått, presser de sortfargen til maks, men du mister detaljene i det sorte på bildet. Noen TVer lurer oss med å slå av TVbildet når den skal vise et helt sort bilde. Da ser selvsagt sort helt sort ut. Den TVn som gir inntrykk av å gi mest lys og mest farge, er som regel den som blir valgt. Det er derfor et race mellom produsentene om å kapre deg, på bekostning av bildekvaliteten. På de største TVene er du i stor fare for å få hodepine og vondt i øynene hvis du ender opp med butikkmodus hjemme. OLED er den eneste TVn som har ekte helt sort.
Nedenfor forklarer jeg litt mer om viktige parameter ang TV kjøp.
Kontrast/sortnivå
Dette forteller hvor stor forskjell/kontrast det er mellom sort og hvit på en TV, tenk sjakkbrett mønster. Produsentene oppgir sjelden kontrast nøyaktig, men hvis de gjør det vil du ha størst mulig kontrast. Desto dypere sortnivå, desto bedre egnet i et mørkt rom og desto bedre bilde generelt.
Jeg pleier å sammenligne sortnivået med grunnmuren i et hus. Det hjelper ikke så mye å putte på mye lysstyrke, hvis sortnivået (grunnmuren) er svakt i utgangspunktet. Hvis en har en svak grunnmur, så lider bildet. Det er derfor at OLED har et stort fortrinn her med sin solide grunnmur. Perfekt sort gjør også at fargene «popper» mer, og hele bildet blir skarpere og bedre å se på.
Dette er særlig synlig hvis en stiller en OLED ved siden av en LCD og begge er kalibrert til lik maks lysstyrke/farge. Da vil OLED skjermen «poppe/gløde» mer i fargene og gi bedre bildekvalitet. Kontrasten på OLED er uendelig stor dvs over 1 000 000:1. i reel kontrast både på vanlig TV og på 4K HDR/Dolby Vision. På mitt beste måleutstyr er det kun OLED som greier å oppnå maks kontrast.
Typiske verdier for en LCD TV med IPS panel er kun 650-1000:1 i reel kontrast. Typiske verdier på VA panel er ca. 2000-4500:1. På en LCD TV/QLED med VA panel så øker kontrasten ganske mye, med 2-5 ganger. Generelt så vil en rimeligere TV ha svakere kontrast enn en dyrere TV fra samme produsent.
På bildene under ser du til venstre det beste VA panelet jeg har justert og målt. Det er mye mer sort enn bildet til høyre som er et typisk IPS panel. Nits er måleverdien for lysstyrke. En lysstyrke på 0,000000 er perfekt sort. I et mørkt rom ser en veldig godt forskjell på TVene under.
En viktig ting å tenke på er at jeg konsekvent har målt LAVERE kontrast på 8K skjermer. Dette fordi at pixel tettetheten blir langt større. De mikroskopiske pixlene har mer problemer med å stenge ut lyset. Det er over 4 ganger så mange pixler på en 8 K skjerm sammenlignet med en 4 K skjerm.
Nits
Nits er en måleenhet som forteller hvor mye lysstyrke en skjerm klarer å levere. Når jeg kalibrerer for vanlig TV, så pleier jeg å ligge i området 120-200 nits eller høyere hvis rommet krever det. Vanlig TV/FILM er mastret på 100 nits. Jo høyere nits, jo bedre er den egnet i et lyst rom – fordi den greier å «sloss» mot solen. Samsung/LG 8 K TV har gjerne lavere nits, på 100 % skjerm enn 4 K TV. Det er fordi det krever svært mye strøm for å få nok lysstyrke for å trenge gjennom alle pixlene – fordi de står så tett.
På 4K HDR så bør en gjerne ha over 700 nits og et bra sortnivå for å få smell i bildet. Så selv om OLED gjerne maxer på «kun»500-800 nits på 10%, så gir den en langt bedre HDR opplevelse enn LCD med samme Nits, pga at OLED har perfekt sort. En LCD «løfter» sortnivået til typisk 0,1 nits eller høyere ved informasjon i bildet (da blir den gråere). En rimelig TV har gjerne maks lysstyrke på 250-450 nits for 4K HDR TV bilde, og da får du et flatt kjedelig HDR bilde.
Anbefaler å ha litt lys på i rommet. I et helt mørkt rom er fremdeles OLED sjefen i mine og manges øyne på 4K HDR. Forskjellen i et helt mørkt rom, er at du kan risikere å gå på OLED skjermen fordi du ikke ser den, mens de andre LCD skjermene vil du fortsatt klare å se.
4K HDR
4K HDR er en betegnelse som forteller at bildet har utvidet dynamisk området. I et HDR bilde så vil en få større kontraster mellom det helt mørke og det helt lyse. Det som ikke mange tenker på er at HDR også gir mer detaljer i den mørke delen av bildet såvel som den lyse delen (det meste av bildeinformasjonen ligger i de mørke bildene under 100 nits).
Det som er vel så viktig er at Tvn følger EOTF standard som gjelder på HDR standarden. Her har noen merker tidligere ikke fult kurven. Ved første øyekast ser da bilde lysere og «bedre» ut, men en mister dybde i bilde.
Dolby Vision
Dette er et bildeformat (metabildeformat). Detaljene i bildet blir bedre kodet og enda mer naturlig, sammenlignet med vanlig 4K HDR. Det er ikke uten grunn at X box X (den nyeste) har mulighet til Dolby Vision på spill. Det gjør at de får skreddersydd bildene.
HDMI 2,1/2,0. eARC/ARC
Veldig kortversjon: HDMI 2,1 er den nye måten å koble til de nyeste og beste eksterne spillkonsoller som PlayStation 5 og X box X. Hvis en skal over 4 K 60HZ på spill, så må du på HDMI 2,1 for å få 4 K120HZ. Det går an å legge til eARC (bedre lyd) og ALLM (skifte til spillmodus) på eksisterende HDMI 2,0b.
Hvorfor ikke ha for stort fokus på SmartTV:
Alle nye TVer kommer med SmartTV. Jeg ville ikke lagt så mye vekt på dette, da de aller fleste produsentene begynner å fjerne apper gradvis etter noen år. Dette er fordi de ikke ønsker å bruke penger på oppdateringer, og de vil heller ha oss til å kjøpe ny TV. Det er mest oppdateringer første året, mindre år to, og etter tre-fire år er det stort sett ikke oppdateringer lengre. Jeg har vært til mange kunder som bytter TV nettopp pga at SmartTV slutter å fungere. Løsninger for å slippe å bytte TV unødvendig er f. eks. AppleTV, Android-stick, Android-boks, Crome Cast eller ty til smartfunksjoner via enkelte spillkonsoller. Jeg synes at dette er en forkastelig måte miljømessig, når selv gamle TVer med litt kalibrering kan vare i mange år. Dagens TVer kommer ikke til å leve like lenge som de gamle modellene, på samme måte som kjøleskap og andre hvitevarer fungerte lengre før. Jeg har vært borti TVer som er mindre enn 5 år, som har sluttet å fungere. De litt dyrere modellene varer gjerne litt lengre, så ved å legge i litt ekstra kan man få en årspris som ikke er så forskjellig.
Pris
En «billig» TV i 65″ gjør at du må velge mellom god innsynsvinkel med fine farger, men dårlig sortnivå og kontrast (f.eks LG/SONY/Philips/Panasonic med IPS panel) eller dårlig innsynsvinkel men bedre kontrast og sortnivå (f.eks Samsung/TCL/Philips/Sony/Panasonic med VA panel).
Hvis du ønsker bedre kombinasjon av innsynsvinkel, fine farger, bedre kontrast og sortnivå, så må du opp i toppmodellene (f.eks. Sony 65 xh9505 eller Samsung 65q90/95T).
Hvis du vil ha det beste som finnes, så er det ingen tvil. Spander på deg en OLED! Du vil ikke angre på det i det lange løp.
Det er min mening at det er bedre å spare noen kroner på TVn og legge disse på kalibrering av bildet, enn å kjøpe en dyr TV som ikke kalibreres. En kalibrering kan virkelig løfte bildekvaliteten og være med på å forebygge plager man kan få ved å se på et ukalibrert bilde. All kalibrering bør foretas når TV er innkjørt, det vil si etter 1 mnd eller 100 timer bruk av TV. Da har fargene satt seg, og kalibreringen blir mer varig. Dette fordi fargene vil forandre seg, spesielt de første timene. Dette gjelder alle TV typer uavhengig av om det er OLED, QLED, LCD m.m.
Håper du har blitt litt klokere, og greier å ta et godt valg. Kontakt meg gjerne på info@kalibreringsmannen.no Kan også bestilles direkte via: https://kalibreringsmannen.no/bestilling-2/
Tjenestene mine selges via Elkjøp i Trondheim, Hifi life (Hommelvik), Soundgarden og Hifi klubben i Trondheim.
I tillegg til kalibrering av TV og lydanlegg, driver jeg også med utkjøring, montering på bord/vegg og installering samt hjelp med lydplanker, bokser m.m.