Hei, Det er Black Friday i morgen og mange kommer til å kjøpe TV. Dette blir en litt teknisk blogg, som omhandler noe jeg synes er viktig å vite før man kjøper seg ny TV! Når jeg får spørsmål om kalibrering, så spør jeg alltid om TVn er brukt i minst 1 mnd. Dersom den ikke er det, så ber jeg om at den blir det før jeg kommer å kalibrer den. Skjermen har da erfaringsmessig satt seg i fargene og da liker jeg å utføre selve kalibreringen i din stue.

Nedenfor vil jeg vise med målinger hva som skjer med samme skjerm fra den er helt ny fra eska og blir kalibrert «fersk», og 1 mnd senere med vanlig bruk. ​Alle målinger er tatt med samme måleutstyr profilert for aktuell TV og i samme rom og lysforhold.

Jeg hadde denne gangen avtalt på forhånd da jeg kalibrerte TVn «fersk», at jeg skulle komme tilbake for å kalibrere på nytt etter en mnd. Dette gjorde jeg for å bevise for andre at det er så viktig som jeg sier at TVn er innkjørt før kalibrering. Da jeg kom tilbake hadde det skjedd ting og jeg måtte kalibrere alt på nytt igjen som forventet. Dette skjer med ALLE Tver uansett pris og type teknologi: LCD, neo QLED, QLED, OLED og Mini LED -LCD samt Projektorer.

På bildene under er målet at fargene skal ligge mest mulig samlet og nært 100 på de to øverste, og rundt 0 på det nederste bildet. 1 mnd etter første kalibrering er det et synlig avvik i fargene, og spesielt rød og blå har driftet ut i kurs og vil gi feil fargegjengivelse for den som ser på.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Her er TV kalibrert når den var helt ny. 2 pkt kalibrering med snitt rundt 1 i avvik noe som betyr naturlige hudtoner
Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Her var samme TV 1 mnd etter vanlig bruk. Nå har skjermen synlige avvik i farger/hudtoner.
Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.

Her ble skjermen igjen kalibrert etter 1 mnd og etter innkjøringen så vil den være langt mer stabil over langt lengre tid dvs flere års vanlig bruk.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Her er skjermen ferdig kalibrert etter innkjøring. Målet er at prikker havner i firkanter. Da får du korrekte fargenyanser uansett om fargene er lyse eller mørke.

Hadde en annen kunde som hadde kjørt inn sin skjerm i over 100 timer før kalibrering, som jeg utførte for over 2 år siden. Han har brukt den i flere tusen timer. Utførte nylig rekalibrering, og den skjermen hadde forandret seg mindre på mer enn 2 år enn skjermen jeg viser målinger fra ovenfor som kun var brukt i 1 mnd etter kalibrering. Alle målinger var under 3 i avvik FØR rekalibrering, og det havnet under 1 etter rekalibrering. På grunnlag av flere slike erfaringer, så kan jeg anbefale 3 års intervaller før en bør rekalibrere, så lenge skjermen er brukt minst 1 mnd/100 timer før den blir kalibrert første gang. Hvis du lurer på noe etter å lest denne bloggen er det bare å ta kontakt!