Hei,

 

Denne skjermen har jeg opplevd å få flere spørsmål om, enn noen annen skjerm i år. Etter å ha sett den så skjønner jeg hvorfor.

Men først må jeg komme med en liten advarsel:  Denne bloggen er svært lang og teknisk og jeg pirker kanskje borti ting som andre tester ikke har lagt så mye vekt på. Som vanlig kommer alle målinger på facebook siden min.

Kan røpe først som sist at dette er den beste Samsungskjermen jeg har sett og målt noen gang, særlig med tanke på kontrast! Jeg kommer med ny revidert HDR avdeling om denne skjermen når år testet 1 skjerm hjemme hos kunde med nyeste soft. Det har som kjent kommet soft som fikser lysstyringen på HDR slik at skjermen møter standardene!

Denne bloggen har nå kommet og kan leses her: 

Visuell ca størrelse på dimme sone. Testbilde er 10% stort på 75Q9N

 

 

 

Kontrast og sortnivå.

 

Jeg målte over 11000:1 i reel kontrast på Ansi sjakkbrett.  Min sort er ca 0,o32 Nits på Ansi sjakk brett målt med K-10A profilert mot skjerm -ferdig kalibrert. Dette stemmer bra med hva andre har funnet.

Dette er en kraftig og nødvendig forbedring fra forrige års QLED 2017 serie, som for meg mer var et forsøk på å selge pølse til biff pris- og da særlig de større Q8 og Q9 utgavene. De leverte ikke opp mot pris, og var ikke verdt pengene i det hele tatt etter min mening ved salgstart i 2017.

Riktignok gikk prisene kraftig ned i løpet av året, så pris/ytelse ble bedre. Noen «OLED-killer» som Samsung sa at 2017 årsutgave var -det var den ikke-ikke i nærheten en gang! Men nok om det!

Årets modell har fått en kraftig overhaling og nå nærmer pris/ytelse seg veldig mot biff pris=biff ytelse, men den er ikke helt der enda, noe som jeg vil redegjøre for i denne bloggen.

Skjermen sin maks kontrast på 4K HDR er ca 18800:1. Dette er min høyeste målingen på noen Samsungskjerm noen gang. Skjermen har flere hundre dimmesoner som hjelper kontrasten kraftig! Dette er vist på bilde ovenfor. Den viser ca hvor stor 1 sone er utfra at 65″ har 480 soner. Hvis sonene er like store på 75″ så har den ca 630 soner som kan slås av/på. 55″ har ca 350 soner og 65″  har 480 soner som er bekreftet i flere tester. Samsung vil i likhet med Sony ikke si hvor mange dimmesoner sine Tver egentlig har.

Jeg har ikke fått til å måle panelkontrast på denne skjermen som jeg gjorde på Sony sin 75ZD9.  siden dimming ikke kan slås av i vanlige menyer.

 

Bildekvalitet: 

Jeg har aldri tidligere brukt som lang tid på å teste en Tv før jeg skriver en blogg om den som denne. Dette for å være sikker på at jeg ikke har gjort noe feil eller har hatt feil på utstyr. Jeg har derfor kalibrert den aktuelle skjermen 2 ganger med forskjellig måleutstyr og tidspunkt, både med og uten bruk av AutoCal samt oppgradert software på tv til 1023.7 underveis som var siste tilgjengelige under kalibrering. Jeg fikk samme målinger begge ganger.

Jeg har også kontrollmålt 2 andre konkurrerende skjermer opp mot denne: Philips sin 65OLED873 og Sony sin 75ZD9 LED-LCD

Skjermen er jeg har målt er en 75Q9F N 2018 vanlig skjerm som kan kjøpes i butikk.  Skjermen står hos Elkjøp Lade og er kalibrert for butikk belysning i FILM modus.

Alle vurderinger bygger på butikkbelysning med de utfordringer det medfører. Jeg kommer selvsagt til å legge ut mer informasjon når jeg får kalibrert denne skjermen hjemme hos folk, og jeg får tatt «syre-testen» dvs helt mørkt rom.

Skjerm hadde som ventet et kraftig blåstikk i standardmodus og har masse lys og farger. Denne bildemodusen anbefaler jeg ikke. Den eneste bildemodusen jeg anbefaler på denne skjermen er Film bildemodus. Alle de andre innstillinger:»Naturlig», «Standard» og «Dynamisk» har alt for mye blåfarge, og gir helt feil bilder-samme hvor imponerende de ser ut i butikken.

Skjermen har ganske store avvik fra fabrikken selv i filmmodus, og den er krevende å kalibrere. Det er tydelig at baklyset påvirker fargebalanse og lysstyring/gamma på denne skjermen. Jeg fikk til slutt et bra kompromiss etter å ha kjørt manuell kalibrering.

Jeg gjorde flere forsøk med AutoCal via Samsung og Spectracal (5.9.0.60 siste utgave), men denne innstillingen var uegnet i en lys butikk. Samsung via Autocal(SDR) er tydelig laget for å fungere i et mørkt rom med dempet belysning. Jeg var ikke helt fornøyd med sluttresultat etter autocalibrering, og måtte ta en manuell kalibrering for å bli fornøyd med sluttresultatet. En kan oppleve å få en skjerm med fargestikk hvis den er autokalibrert. Dette er viktig å tenke på hvis du kjøper en skjerm som er Autokalibrert.

Kalibrering SDR:

Skjermen jeg målte hadde et rødstikk i Film bildemodus fra fabrikken. Avvikene var på over 5 å dette er ikke imponerende når en tenker på prislappen, og at det er en topp modell. Jeg har målt flere rimeligere TVer fra Samsung som har lavere avvik målt i beste bildemodus f.eks MU7XXX og MU8XXX serien i 2017.

Denne skjermen må absolutt ha en individuell kalibrering fra eksemplar til eksemplar. Det er ikke noe poeng å skrive av verdier fra andre «like» Q9 skjermer fra nettet. Pga oppbyggingen av bakled så vil blokkene kunne ha forskjellig fargetemperatur fra parti til parti. Siden denne skjermen har såpass stort avvik fra fabrikk så tyder det på at avvikene er ekstra store på årets Q9. Forrige års Q7 var f.eks langt mer korrekte fra fabrikken i snitt enn denne. Dette er ikke uvanlig utfra mine erfaringer på FALD (bak led) skjermer fra flere produsenter fra tidligere.

Skjermen forandrer fargebalansen og lysstyring/gamma om en bruker et lite eller stort testbilde. Jeg valgte til slutt å kjøre andre testbilder enn jeg pleier å gjøre for å få et mest mulig nøytralt sluttresultat. Selv etter «kun» 2 pkt kalibrering så faller de fleste brikker på plass rimelig bra på SDR med et avvik på Delta 1. Dette er et meget bra sluttresultat!

Når det gjelder fargerommet så klarer ikke denne skjermen å treffe alle nyanser perfekt, men den får et bra kompromiss som sluttresultat. Jeg fikk delta avvik 1.42 snitt /3,42 maks som beste resultat på fargesveip. Det er bra måling med tanke på dette er en topp modell, men jeg hadde håpet på noe bedre utfra prislappen. Igjen kan jeg nevne at jeg fått bedre treff på  noen mindre Samsungmodeller i fargesveip og andre Tver fra andre produsenter.

Sammenlignet med kalibrert måling på Sony sin 75ZD9: 1 snitt/2,46 maks (100%) på fargesveip-den treffer på alle punkter bedre under 100% intensitet. På Samsungen er det motsatt. Den treffer bedre på 100%  enn Sony og noe mindre bra på de lavere intensiteten noen er for sterke-noen er for svake. Sony skjermen er helt jevn under 100% intensitet og treffer så å si perfekt.

Dette er uansett  heldigvis langt bedre enn forrige års 55Q8 som jeg skrev om, som ikke klarte å nå standardene opp mot REC709 og hadde for kraftige  farger uansett nyanse. Årets toppmodell leverer langt bedre på dette området og  leverer veldig bra farger på vanlig innhold som TV opp mot REC709, men det finnes Tver der ute som er enda mer nøytrale med lavere avvik på alle målenyanser i fargesveip som f.eks Sony sin ZD9 hvis du vil ha det 100% korrekt.

Grunnen til at nyansene skal være best mulig er f.eks at en rød bil skal ha riktig rødnyanse! Samsung sin 75Q9N skjerm virker å være rettet mot 100% intensitet og har gode resultater på 100% på de fleste farger.

Fargesjekker:

Ved test av fargesjekkeren så klarte jeg å få veldig fine verdier: 1.3 snitt/2.6 maks i avvik er meget bra, dette sørger for at skjermen leverer naturlige hudtoner m.m .  Dette er en god måling, men igjen sammenlignet med min referanse i LED LCD som er Sony sin 75ZD9 som har lave 1.1 snitt/3.5 maks pga for kraftig rød. Sony har generelt  noe lavere avvik, de fleste ligger under 1. Sony sin skjerm hakket mer fargenøyaktig hvis du vil ha alt 100% korrekt.

Sony sin OLED f.eks 55/65A1 har ca samme farge nøyaktighet som ZD9+enda bedre sortnivå og derfor langt mer trykk i fargene+samtidig som fargene er korrekte. Utfra min erfaring etter å ha kalibrert flere  2017 modeller OLED fra LG og Philips så kan de oppnå  like god fargenøyaktighet som 75Q9N.

Konklusjonen på SDR er at dette er god skjerm, men det finnes bedre skjermer som jeg har målt når det gjelder toppmodeller når det gjelder fargenøyaktighet. Den store fordelen til OLED skjermene er at fargene blir fyldigere og mer korrekt pga enda bedre sort.

Skjermen skalerer perfekt fra 1080P og opp. 720P ga ikke like god skarphet på test bilde, se nedenfor -dette er ikke uvanlig.

 

 

 

1080 test bilde. Skarpt testbilde

 

Bevegelse:

Skjermen lider av det jeg kaller «Samsung hikken» på bevegelse under spesielle bilder. Løsningen er da å slå av bevegelsekretsen.  Jeg fikk frem denne «hikken» ved å kjøre hvit ball som gikk over skjermen. Noen ganger så hakker den. Dette problemet har Samsung hatt i flere år nå, på flere modeller på sine 100Hz modeller.

Innsynsvinkel er OK men bilde falmer kraftig hvis en kommer f.eks 90 grader på siden. 

Skjermen er også svært følsom for høyde! Det er viktig at en ser rett frem midt på denne skjermen når den er ferdig montert på bord/vegg, ellers går det utover bildekvaliteten. Dette er har jeg sett på årets Q7N også. Det er svært viktig å få rett høyde! Så årets QLED serie må ikke monteres for høyt på veggen og en bør absolutt sitte rett på for maks bildekvalitet! Sideinnsynsproblematikken er helt vanlig på LED-LCD skjermer.  Sony sin ZD9 er akkurat like følsom for side innsyn, men mindre følsom for høyde.

Samsungskjermen har svært lite «blooming/lys lekkasje» rundt et lyst objekt. Her er Q9 den beste jeg har sett fra LCD og bedre enn SONY som har synllig «blooming». Dette gjør at bilde blir renere og gir bedre sortnivå, men dette fordrer at en sitter midt på! Sitter en på siden så ser en lett «blooming» på denne skjermen også.

Jeg tror at grunnen til at skjermen er så følsom for høyde er frontfiltret som fungerer best i klassen. Skjerm blir som et sort hull! Det blir svært lite reflekser sammenlignet med andre Tver. En ser noe reflekser på mine bilder, men jeg vet ikke om en annen skjerm pr nå med mindre reflekser.

HDR kalibrerings resultater: 

Her kommer vi til hvorfor jeg brukte såpass lang tid på skrive denne bloggen. Etter første kalibreringsrunde med 75Q9 måling så var jeg litt i villrede. Hadde jeg gjort noe feil-hadde jeg feil på måleutstyr? Jeg fikk såpass store avvik på 4K HDR at jeg måtte  måle å kalibrerte skjermen i mange timer og utallige kalibreringer uten å føle at jeg kom i mål. Jeg prøve både vanlig og Autocal på 4K HDR uten at jeg følte at bilde «satt».  Fargeavvikene i fargesjekker på 4K HDR  var og er alt for store, og ikke godkjent opp mot bildestandard som gjelder på 4K HDR.

Jeg har derfor resjekket Philips sin 65OLED873 og Sony sin 75ZD9 med mitt andre måleutstyr profilert for skjermene. Jeg fikk da bekreftet at det ikke var noe feil med måleutstyret da både Philipsen og Sony var like bra på 4K HDR, som jeg hadde målt de til første gangen. Det ble derfor en ny runde med Samsungskjermen,  å jeg fant like store avvik i runde to på 4K HDR som i første runde med kalibrering. Det viste jeg at jeg hadde funnet det samme problemet som HDTV test  

Første gangen jeg målte skjermen på første soft 1020, så var skjermen opp i ca 1800 nits ukalibrert på 10% testbilde en kort stund. Etterhvert som kalibreringen skred frem, så sank lysstyrken jevnt og trutt. Etter softoppgradering til 1023.7 var jeg nede i 1222 NITS ferdig kalibrert på 10% testbilde og mange timer kalibrering-der stabiliserte skjermen seg. Så dette antar jeg er nedre maks lysstyrke på 10% testbilde.

Under runde 2 så startet skjermen på noe høyere lysstryke og jeg ente på ca 1400 Nits ferdig kalibrert på 10% testvindu. På 18% testvindu så klarte den ca 1100 Nits ferdig kalibrert. På Ansi sjakk brett var maks lys ca 850 Nits og min sort 0,075 nits= 11 333:1 i reel kontrast.  I samme øvelse så klarte Sony sin 75ZD9 hele 24000:1 i kontrast pga at den gikk opp til hele 1860 nits og hadde også 0,075 i sort! Maks kontrast på 4K HDR på Samsung er ca 18800:1. Dette er mange ganger bedre enn forrige års Q serie  og stor forbedring!

Den har mye farger og fyller 99% av DCI-P3 farge rom-noe som er meget bra! Dette er best i klassen og bedre enn Sony sin ZD9 serie.

Skjermen følger IKKE EOTF kurven i det hele tatt. Den legger på alt for mye lys! Dette gjør at fargene i fargesjekkeren for over 10 i snitt avvik når en tar hensyn til lysstyrken fra fabrikk i FILM HDR. Dette er kritisk dårlig og veldig synlig,  jeg hadde ikke ventet å finne dette på en toppmodell.

Det laveste jeg klarte å få skjermen ned etter omfattende HDR kalibrering  målt etter gammel standard var delta:  7,20:1 når en tar hensyn til lys. Alt over 3 er synbart. Over 5 så begynner avvikene å bli store. 10 er  dårlig og veldig store avvik.

Skjermen lå på 10 fra fabrikk og det er ikke bra kort å godt.  Sony sin 75ZD9 lå på 1.05 i samme øvelse-det er en referanse skjerm. Samsung sin 75Q9N er dessverre noen referanse skjerm hvis en tenker på fargenøyaktighet i 4K HDR.

Lysstyrken er alt for høy fra mørke testbilder ( IRE 20) og oppover. Mulig Samsung gjør dette for å «kamuflere» at skjermen ikke har mye lys som f.eks Sony sin 75ZD9 som har langt mer lys å ta av på alle testbilde størrelser?

Flere testere har vært i ekstase over hvor mye lys denne Q9 skjermen har. Den har mye lys men ikke mye sammenlignet mot andre LED-LCD toppmodeller-Samsung bare styrer lyset helt bevist.

Samsung følger ikke 4K HDR bildestandard, men gjør det «the Samsung way». Det de gjør er at de legger på alt for mye lys over hele fjøla. Dette sørger for at bilde ser lysere ut-og mange synes det ser bedre ut, noe jeg skjønner! Jeg har gjort det samme med min Gamle ZT60 i dagmodus. Jeg har gitt bilde en veldig lav gamma (1,8) noe som øker lysstyrken og bilde ser mye lysere og «bedre ut».  MEN og det er stort MEN, fargene er ikke særlig naturlige. Ansikt blir veldig bleike og skjermen mangler tydelig kontrast på min ZT60 idagmodus.

Siden Samsung sin 75Q9 har ca 14 ganger mer lys og farge å ta av enn min ZT60  i 4K HDR modus, så blir mange av disse skavankene kamuflert-men bilde blir for lyst og fargene er ikke like naturlige som de kunne ha blitt.

Jeg har også målt denne skjermen på samme testbilde som jeg viste på Philips 65OLED873 bloggen.  Bildene nedenfor er tatt i butikk. Begge skjermer er ferdig kalibrert. De viser tydelig hvor mye lys Samsung  75Q9N legger oppå bilde. Med tanke på at bildene er fra en svært mørk smie så lyser Samsungskjermen vel mye opp. Så digger du detaljer, men ikke er så nøye om bilde er korrekt, er dette skjermen å gå for!

 

75Q9 580 NITS ferdig kalibrert

305 Nits. Philips 65OLED873.

Personlig så vil jeg ha bilde slik de som har laget film/serie vil at bilde skal se ut som, og ikke slik «the  Samsung way» vil at bilde skal se ut som.

Jeg føler at dette blir litt som når Tvene står i butikkmodus for å fange oppmerksomheten. Fargene og bildeskarphet  er egentlig helt på tryne, MEN det selger Tver. Det er de tvene som har mest lys og mest farge vi kjøper -det tar ca 10 sek. Dette vet selvsagt produsentene og de trykker på de rette «knappene» for å få salg.

Jeg vet at mange av dere som kjøper skjermer i dette segmentet er opptatt av maks kvalitet i alle ledd. Derfor synes det er synd at jeg pr nå ikke kan anbefale Samsung 75Q9N  til dere hvis dere bruker skjermen til 4K HDR. Hvis dere er opptatt av korrekte bilder.

Samtlige andre toppmodell  Tver inkl OLED jeg har testet er i en annen liga med korrekte bilder.  OLED  har  lavere maks lysstyrke men jeg ranker de greit foran på 4K HDR ganske enkelt hvis du vil ha virkeligheten i stua.

Hvis korrekte bilder på 4K HDR ikke er nøye, så kan jeg varmt anbefale skjermen-da den har mange gode kvaliteter!

Igjen hvis du Sammenligner med Sony sin 75ZD9 så klarer den biffen med å levere ekstremt kontrastrike bilder med mer lys enn Samsung samtidig som fargene er nær perfekte på 4K HDR!  75Q9 skjermen i seg selv har et ekstremt potensiale og KAN helt sikkert levere korrekte bilder i referansekvalitet hvis bare Samsung vil! Jeg håper Samsung kan legge inn dette via oppgraderinger. Det er den beste LED-LCD jeg har sett til nå, særlig når det gjelder kombinasjonen bra sortnivå kombinert med lite strølys/blooming. Den har også mer fargevolum og lys og ta av enn OLED pr nå så potensialet er der!

Nå kan det virke som jeg ikke liker skjermen i det hele tatt, men jeg er delvis imponert over den og delvis skuffet over hvordan Samsung har løst oppgaven. Etter å ha sett de første tester så virket jo ting svært så lovende.  Samsung sin 75Q9N ER en god skjerm, men den kan bli så mye bedre hvis bare Samsung hadde villet, og da særlig på 4K HDR!

Jeg vet at jeg pirker nå, men vi snakker om en toppmodell og da har jeg høyere forventninger enn på en budsjettmodell. Jeg forventer at en toppmodell skal levere korrekte bilder. Hadde vi snakket om en budsjettskjerm, så hadde jeg sett mer gjennom fingrene på dette. Pr nå er det kun Samsung som har valgt å løse 4K HDR på denne måten, og jeg håper ikke andre følger etter.