Hei,

Jeg skrev tidligere omm Samsung sin 75Q9FN 2018 skjerm hvor jeg ikke var helt fornøyd med hvordan den oppførte seg særlig på 4K HDR.

Som vanlig kommer jeg  komme med en liten advarsel:  Denne bloggen er svært lang og teknisk og jeg pirker kanskje borti ting som andre tester ikke har lagt så mye vekt på. Som vanlig kommer målinger på facebook siden min.

Det som er gledelig er at Samsung har oppgradert  skjermen slik at den nå møter 4K HDR bildestandardene på en bra måte! Dette er veldig bra at Samsung hører på tilbakemeldinger og gjør produktet slik at skjermen blir bedre. Jeg bedømmer at det nesten er 2 forskjellige skjermer på 4K HDR før og etter soft 1104. Skjermen jeg kalibrerte hadde soft 1134 som var siste soft ved utført kalibrering.

Visuell ca størrelse på dimme sone. Testbilde er 10% stort på 75Q9N

 

 

 

Kontrast og sortnivå.

Jeg målte ikke kontrast på 65Q9 skjermen med den er veldig lik 75Q9. På 75Q9 så målte jeg jeg målte over 11000:1 i reel kontrast på Ansi sjakkbrett.  Min sort er ca 0,o32 Nits på Ansi sjakk brett målt med K-10A profilert mot skjerm -ferdig kalibrert. Hvis en vil ha noe detaljer i mørke sener så må en godta noe lavere ANSI kontrast pga at Q9 serien leveres med blackcrush eller at sort er for sort. Jeg «ofrer» derfor noe sortnivå under en kalibrering for å få detaljer i mørke scener. Jeg har ikke sett kalibrert 65Q9FN mot OLED i mørkt rom enda så kan ikke si bastant hvor stor forskjellen er. Men kan si at 0.032 er langt fra sort! Som kjent har OLED 0,00000 dvs uendelig  sortnivå.  Men denne 65Q9FN er det beste jeg har sett fra LED-LCD sålangt fra Samsung.

65″  har 480 soner noe som er bekreftet i flere tester. Samsung vil i likhet med Sony ikke si hvor mange dimmesoner sine Tver egentlig har. Denne skjermen leverer veldig kontrast rike og fine bilder så fremt du sitter midt på både med tanke på høyde og sideveis mot skjerm. Bilde og kontrast falmer kraftig ved vinkel innsyn.

Jeg har ikke fått til å måle panelkontrast på denne skjermen som jeg gjorde på Sony sin 75ZD9.  siden dimming ikke kan slås av i vanlige menyer.

 

Bildekvalitet: 

Ved test av 75Q9 så kontroll målte jeg mot 2 andre skjermer. Philips sin 65OLED873 og Sony sin 75ZD9 LED-LCD Dette har jeg ikke gjort på 65Q9. Den ble kalibrert hjemme hos en kunde. Alle målinger er gjort hjemme med profil mot skjerm.

Skjerm jeg målte hjemme hadde som ventet et kraftig blåstikk i standardmodus og har masse lys og farger. Denne bildemodusen anbefaler jeg ikke. Den eneste bildemodusen jeg anbefaler på denne skjermen er Film bildemodus. Alle de andre innstillinger:»Naturlig», «Standard» og «Dynamisk» har alt for mye blåfarge, og gir helt feil bilder-samme hvor imponerende de ser ut i butikken. Det er tydelig at det er store variasjoner eksemplarer imellom. Denne 65″ hadde en helt annen gråskala enn 75″ som jeg kalibrerte i butikk når begge var i FILM modus-som er den desidert beste bilde modus på denne TVn.

Skjermen har ganske store avvik fra fabrikken selv i filmmodus, og den er krevende å kalibrere. Det er tydelig at baklyset påvirker fargebalanse og lysstyring/gamma på denne skjermen-dette gjelder også dette eksemplaret av  65Q9FN. Hvis  en bruker verdier fra en annen kalibrert  65 Q9 QLED så er du garantert å ha feil bilde så store forskjeller det er disse eksemplarene imellom. La derfor TVN stå i FILM modus eller få den kalibrerte hjemme hos deg!

65Q9FN skjermen jeg kalibrerte  var til mye jevnere enn på 75Q9 jeg kalibrerte som hadde store skygge partier over hele skjermen-her vil det være forskjeller fra skjerm til skjerm. Jeg kunne fint levd med det jeg så på denne 65Q9FN skjermen På 75Q9FN som jeg kalibrerte i butikk så kunne jeg personlig ikke levd med en stripe over hele skjermen-men dette er person avhengig.

Alle skjermer har dette i større eller mindre grad også OLED. Men min erfaring er at OLED har blitt langt jevnere fra eksemplar til eksemplar enn på LED-LCD som denne skjermen er. Så hvis du MÅ ha en 100% «ren» skjerm så tviler jeg faktisk at du finner dette på noen LED-LCD uansett merke eller OLED hvor noe fargestikk også kan forekomme

Her må hver enkelt bruker avgjøre-men som sagt skal det veldig bra gjøres å finne 1 skjerm som er 110% på dette området særlig på bak led(FALD) som vi snakker om her. Generelt sett så virker Oled å være jevnere.  Dette har blitt langt bedre de senere år men helt perfekt er det altså ikke særlig på større skjermer.

 

Kalibrering SDR:

Denne skjermen hadde et ganske kraftig blåstikk målt i film modus-mens 75Q9 jeg målte hadde et  et stort  rødstikk i Film bildemodus fra fabrikken. Avvikene var på over 5 på begge skjermer å dette er ikke imponerende når en tenker på prislappen, og at det er en topp modell. Jeg har målt flere rimeligere TVer fra Samsung som har lavere avvik målt i beste bildemodus f.eks MU7XXX og MU8XXX serien i 2017.

Denne skjermen må absolutt ha en individuell kalibrering fra eksemplar til eksemplar. Det er ikke noe poeng å skrive av verdier fra andre «like» Q9 skjermer fra nettet. Pga oppbyggingen av bakled så vil blokkene kunne ha forskjellig fargetemperatur fra parti til parti. Siden denne skjermen har såpass stort avvik fra fabrikk så tyder det på at avvikene er ekstra store på årets Q9-dette har jeg nå fått bekreftet etter å ha kalibrert noen Q seire 2018. Forrige års Q7 var f.eks langt mer korrekte fra fabrikken i snitt enn denne. Dette er ikke uvanlig utfra mine erfaringer på FALD (bak led) skjermer fra flere produsenter fra tidligere.

Skjermen forandrer fargebalansen og lysstyring/gamma om en bruker et lite eller stort testbilde. Jeg valgte til slutt å kjøre andre testbilder enn jeg pleier å gjøre for å få et mest mulig nøytralt sluttresultat. Selv etter «kun» 2 pkt kalibrering så faller de fleste brikker på plass rimelig bra på SDR. Jeg kjørte en 20 pkt på denne 65Q9 for å få et best mulig resultat uten å tvinge skjermen utenfor «komfort» sonen.

Når det gjelder fargerommet så klarer ikke denne skjermen å treffe alle nyanser perfekt, men den får et veldig bra kompromiss som sluttresultat. Jeg fikk delta avvik 1.45 snitt /2,,98 maks på fargesveip. Det er bra måling med tanke på dette er en topp modell og noe bedre enn 75Q9 som jeg kalibrerte tidligere-her vil det være forskjeller eksemplarer imellom. Totalt vurderer at at dette eksemplaret av 65Q9FN 2018 har referanse kvalitet med tanke på fargenøyaktighet-men det finnes fortsatt skjermer som har enda lavere fargeavvik kombinert med minst like mye lys når en tenker på LED-LCD.

Sammenlignet med kalibrert måling på Sony sin 75ZD9: 1 snitt/2,46 maks (100%) på fargesveip-den treffer på alle punkter bedre under 100% intensitet. På Samsungen er det motsatt også på denne 65Q9. Den treffer bedre på 100%  enn Sony og noe mindre bra på de lavere intensiteten hvor de fleste er for svake. Sony skjermen er helt jevn under 100% intensitet og treffer så å si perfekt.

Dette er uansett  heldigvis langt bedre enn forrige års 55Q8 som jeg skrev om, som ikke klarte å nå standardene opp mot REC709 og hadde for kraftige  farger uansett nyanse. Årets toppmodell leverer langt bedre på dette området og  leverer veldig bra farger på vanlig innhold som TV opp mot REC709, men det finnes Tver der ute som er enda mer nøytrale med lavere avvik på alle målenyanser i fargesveip som f.eks Sony sin ZD9 hvis du vil ha det 100% korrekt.

Grunnen til at nyansene skal være best mulig er f.eks at en rød bil skal ha riktig rødnyanse! Også Samsung sin 65Q9FN  virker å være rettet mot 100% intensitet og har gode resultater på 100% på de fleste farger. Det vil være mulig å treffe nyansene bedre men da vil skjermen levere utenfor REC709 standard på ytterpunktene. Jeg foretrekker dette i mange tilfeller selv-da nyansene ofte er viktigere enn ytterpunktene.

Fargesjekker:

Ved test av fargesjekkeren så klarte jeg å få veldig fine verdier: 1.4 snitt/2.7 maks i avvik er meget bra, dette sørger for at skjermen leverer naturlige hudtoner m.m .  Dette er etter den vanlige fargesjekkeren jeg har brukt frem til nå. Jeg begynner å bruke en mye finere fargesjekker fremover i mine tester med over 100 sjekk punkter!

 

Konklusjonen på SDR er at dette er god skjerm, men det finnes bedre skjermer som jeg har målt når det gjelder toppmodeller når det gjelder fargenøyaktighet etter gammel fargesjekker.

Oppscalering fungerer fint fra 720P og oppover.  se nedenfor -dette er ikke uvanlig.

 

 

 

1080 test bilde. Skarpt testbilde

 

Bevegelse:

Skjermen lider av det jeg kaller «Samsung hikken» på bevegelse under spesielle bilder. Løsningen er da å slå av bevegelsekretsen.  Jeg fikk frem denne «hikken» ved å kjøre hvit ball som gikk over skjermen. Noen ganger så hakker den. Dette problemet har Samsung hatt i flere år nå, på flere modeller på sine 100Hz modeller.

Innsynsvinkel: 

 

Innsynsvinkel er godkjent til LED-LCD med VA panel men bilde falmer kraftig hvis en kommer f.eks 90 grader på siden. 

En Oled uansett produsent vil ikke ha disse problemene med  innsynsvinkel fra siden.

 

Skjermen er også svært følsom for høyde! Det er viktig at en ser rett frem midt på denne skjermen når den er ferdig montert på bord/vegg, ellers går det utover bildekvaliteten. Dette er har jeg sett på årets Q7N også. Det er svært viktig å få rett høyde! Så årets QLED serie må ikke monteres for høyt på veggen og en bør absolutt sitte rett på for maks bildekvalitet! Sideinnsynsproblematikken er helt vanlig på alle LED-LCD skjermer med VA panel.  Sony sin ZD9 er akkurat like følsom for side innsyn, men mindre følsom for høyde.

Samsungskjermen har svært lite «blooming/lys lekkasje» rundt et lyst objekt. Her er Q9 den beste jeg har sett fra LCD og bedre enn SONY som har synllig «blooming». Dette gjør at bilde blir renere og gir bedre sortnivå, men dette fordrer at en sitter midt på! Sitter en på siden så ser en lett «blooming» på denne skjermen også.

Jeg tror at grunnen til at skjermen er så følsom for høyde er frontfiltret som fungerer best i klassen. Skjerm blir som et sort hull! Det blir svært lite reflekser sammenlignet med andre Tver. En ser noe reflekser på mine bilder, men jeg vet ikke om en annen skjerm pr nå med mindre reflekser. Denne skjermen fungerer fin fint i en lys stue.

HDR kalibrerings resultater: 

Her kommer vi til hvorfor jeg skriver enda en blogg om Q9 serien. Den er kraftig forbedret at det nesten er snakk om 2 forskjellige skjermer på 4K HDR!  Som jeg skrev så var jeg etter første kalibreringsrunde med 75Q9 var jeg litt i villrede. Hadde jeg gjort noe feil-hadde jeg feil på måleutstyr? Jeg fikk såpass store avvik på 4K HDR at jeg måtte  måle å kalibrerte skjermen i mange timer og utallige kalibreringer uten å føle at jeg kom i mål.

Jeg prøve både vanlig og Autocal på 4K HDR uten at jeg følte at bilde «satt».  Fargeavvikene i fargesjekker på 4K HDR  var og er alt for store, og ikke godkjent opp mot bildestandard som gjelder på 4K HDR.

Samsung har gjort akkurat det håpet på og gitt skjermen en annen bildestyring på 4K HDR. Den treffer mye bedre opp mot farge standarder. Dette skjedde fra soft 1104.  Skjermen hadde soft 1134 ved kalibrerings tidspunktet.

 

Som vanlig så er det forskjeller på lys på forskjellig størrelser. Dette eksemplaret har maks 1116 NITS ferdig kalibrert på 10% testbilde som den holder noe tid. Men ved gjentatte målinger så synker den til ca 870-890  Nits ved kalibrering på 10% testvindu. Skjermen har ca 800 nits på 100% testbilde i min 30 sekunder.

Den klarer høyere lysstyrke i korte perioder og får maks lys på 1340 nits på 5% testbilde i veldig korte øyeblikk ferdig kalibrert. På 18% testvindu så klarte den ca 1100 Nits ferdig kalibrert. Sony sin 75ZD9 har jeg målt opp til hele 1860 nits og hadde også 0,075 i sort! Maks kontrast på 4K HDR på Samsung er ca 18800:1(75Q9FN). Dette er mange ganger bedre enn forrige års Q serie  og stor forbedring!

Den har mye farger og fyller 99% av DCI-P3 farge rom-noe som er meget bra! Dette er best i klassen og bedre enn Sony sin ZD9 serie. Dette er likt på 65Q9FN

Skjermen følger nå  EOTF kurven langt bedre!  Dette er gledelig! Nå får du 4K HDR slik de som lagde filmen ville at det skal se ut som! Den ligger fremdels litt over noe som gir for lyse bilder-men dette er så veldig mye bedre enn før soft oppgraderingen! I den utvidede fargesjekkeren som jeg starter å bruke nå så får denne skjermen 3.53 etter gammel Delta standard når en TAR hensyn til lysstyrke og lave 1.24 når en kun måler avvik-dette er veldig gode resultater med tanke at en måler på 4K HDR. Det finnes fremdels skjermer som har enda lavere avvik som sony sin ZD9 serie-men Samsung har kommet et stort steg mot Sony og andre toppmodeller med tanke på fargenøyaktighet på 4K HDR.

Konklusjon: 

Totalt sett mener jeg at denne utgaven av 65Q9FN er slik skjermen burde vært fra starten. Den levere svært gode bilder både på SDR og HDR etter kalibrering. De trenger og må kalibreres da avvikene er store eksemplar imellom. Etter kalibrering så rykker den nå opp på min anbefalt liste over gode Tver.

Dette fordrer at du sitter midt på. Bilde svært mye bedre på 4K HDR enn på 75Q9 med 1026 soft i min bok! Dette er også lett synbart ved testing av 4K HDR videoer. Bildet er mer dempet og fargene ser rett og slett mer ekte ut!  Total pakken blir nå veldig bra på denne skjermen siden den er veldig bra med tanke på refleksjoner-god på spill og har god styring på baklyset. Ulempen er at du MÅ sitte midt på for best bilde. Hvis du har litt variert bruk og ikke ekstremt lyst rom og liker å dempe lyset så vil jeg fremdels anbefale og titte på OLED. På 4K HDR så vil denne skjermen gi mer «smell» i lyse bilder siden den går over 800 nits selv med 100% hvit bilde.

Jeg kan nå derfor anbefale denne skjermen også på 4K HDR til de av dere som setter pris på korrekte bilder så fremt du sitter midt på skjermen. På spill er den svært egnet.

Sitter du/dere på skrå og i mørkt rom så ville jeg også kikket mot OLED side disse har helt sort-dette gjør bilde magisk i et mørkt rom! Her vil du se baklyset på også denne skjermen-selv om den er rekord bra til å være LED-LCD! Den har langt mindre lysslekkasje enn sony sin ZD9 serie.

Som vanlig er det bare å spørre meg hvis dere har noen spørsmål!