Hei,

Bilde av ZD9 4K HDR med Android TV

Denne Sony skjermen har  havnet litt i skyggen selv om den ha  lenge  tilgjengelig nå i over 2 år nå. Etter nå  å ha  kalibrert 2 stk 75ZD9 hjemme hos folk å skjønner jeg hvorfor mange mener at dette muligens er verdens beste LED-LCD! Som alltid kommer målinger på facebook siden min. 

Men først må jeg komme med en liten advarsel:  Denne bloggen er svært lang og teknisk.

Kan røpe først som sist at dette er den beste Sony  LED-LCD skjermen jeg har sett og målt noen gang særlig med tanke på lysstyrke! Den er den skjermen uansett merke jeg har målt høyest lysstyrke ferdig kalibrert og med gode farger  på noen gang på 4K HDR!

Kontrast måling

Kontrast målingkontrast og sortnivå.

Minste sortnivå er 0,075 NITS på 4K HDR og maks kontrast er ca 24000:1 målt. Dette er det som skjermen maksimalt kan levere innenfor 1 bilde. Målt ANSI sjakk brett så leverer den lavere kontrast.

Selve Panel kontrasten når jeg skrur av baklyset styring er ca 2110:1 ved ANSI sjekk brett. Dette betyr at det er helt normalt LCD panel med LED bak belysning som er utgangspunktet.  Når  baklyset kan slås av/på så øker kontrasten kraftig!  På denne 75″ så har Sony ca 750 soner/områder  utfra den informasjonen jeg sitter på som kan styres individuelt. Dette er såvidt jeg vet mest i 75 » LED-LCD klassen. Fabrikkene vil ikke si hvor mange soner de har.

Bildekvalitet: 

Jeg har lest noe tester men aldri selv kalibrert ZD9 serien hjemme hos kunder tidligere inntil jeg tok min første for 6 mnd siden. Når jeg tok 1 TVn så fikk jeg ganske så bra slutt resultat at jeg rett og slett lurte på om jeg og hadde møtt et spesielt bra eksemplar! Etter at jeg tok min andre 75ZD9 så skjønte jeg at Sony sine skjermer faktisk ER så råe! De leverer rett og slett referanse bilder med svært god og nøytral fargegjengivelse og har ekstremt mye lysstyrke i 4K HDR+pressise farger! Jeg har tidligere kalibrert 55XD9305/9405 blitt imponert.

De leverte bedre lysstyrke kombinert med bedre sort enn alle andre LED-LCD i 2017 sesongen uten at Sony skrøt noe særlig av den grunn..  ZD9 serien ligger et greit hakk over disse igjen. Det går rykter at etterkommeren kommer iløpet av høsten. I kjent Sony tradisjon så er det ikke all verdens kalibreringsmuligheter-men Sony vet hva de driver med. I motsetning til Philips sin 65OLED873  så har den flere kalibreringsminner slik at en kan få hentet ut 100% av potensialet også på 4K HDR via samme inngangen (HDMI 2&3).

Jeg har også kontroll målt 2 andre konkurrerende skjermer opp mot denne: Philips sin 65OLED873 og Samsung sin 75Q9N F 2018.

Alle vurderinger bygger på hjemme belysning på denne skjermen. Pga  svært tett vegg montering fikk jeg ikke tilgang til USB slik at kunne kjøre mine 4K HDR testfilmer på denne Tvn.

Kalibrering SDR:

Skjermen jeg målte hadde et rød stikk   i kino proff  bildemodus fra fabrikken. Avvikene var på over 6  å dette er ikke imponerende når en tenker på prislappen på denne skjermen og at det er en topp modell. Etter en 2pkt kalibrering så treffer alle målepunter bra og en får et snitt på ca 1 i avvik-noe som er meget bra! Som vanlig må jeg nesten si så faller bitene på plass etter en 2 pkt kalibrering på denne Sony skjermen. Fargene trenger bare en liten justering også har en ren referanse skjerm med svært så presise farger! Etter kun 2 pkt så har fargesveip et avvik på 0,88 snitt/1,48 maks. Da er noen av fargene noe oversaturte og for kraftige-jeg senker derfor fargene noe.

Skjermen treffer da så si veldig bra på alle målepunkter innenfor  20-80% intervall men ikke på 100% Dette er et svært bra slutt resultat verdig en topp modell selv om avvik går opp til 1 snitt/2.46 maks.

Så alle andre skjermer bør en absolutt ha en individuell kalibrering da det er forskjeller fra eksemplar til eksemplar og rom til rom hvor Tvn står. Det er ikke noe poeng å skrive av verder fra andre «like» skjermer fra nettet. Alle har vi forskjellige preferanse på lys i rommet m.m derfor må alle skjermer kalibreres hver for seg.

Som vanlig så har også denne Sony skjerm hadde som ventet et kraftig blåstikk i standard modus og har masse lys og fargerer. Men sony gir deg mange bildemoduser å velge imellom. Selv valgte jeg skrev tidligere  ta utgangspunkt i kino proff ved kalibrering da denne er mest edruelig fra fabrikk.

Skjermen forandrer ikke  fargebalansen og lysstyring/gamma i stor grad om en bruker et lite eller stort testbilde.  Den svarer bra på kalibrering og blir som en bra skjerm skal bli etter å ha kalibrert. Ingen særegenheter.

Fargesjekker:

Sony sin 75ZD9  leverer svært naturlige bilder i Kino Proff  modusen fra fabrikken med 1.9 snitt avvik på fargesjekkeren! Dette hadde vært en bra slutt resultat på mange Tver-men jeg vet at dette går å forbedre på denne skjermen. Etter kalibrering så når vi referanse i LED LCD verden med lave 1.1 snitt/3.5 maks pga for kraftig rød. Sony har generelt  lavere avvik de andre LED-LCD konkurrentene jeg vet om-de fleste ligger under 1. Den enste LED-LCD som er like bra er Panasonic sin DX serie som også har referanse kvaliteter! Sony sin skjerm hakket mer fargenøyaktig  enn f.eks Samsung sin 75Q9N hvis du vil ha alt 100% korrekt.

 

Oppskalering er ikke testet. Men via test av vanlig Tv signaler så er det svært lite støy og bildene er svært gode med tanke på at det er kun 720P som var utgangspunktet!  Det er absolutt ikke noe problem å bruke denne på f.eks 3 meter å kun se vanlig TV-så god er skaleringen.

Bevegelse:

Sony sin X1 ekstreme har imponert tidligere med sømløse bevegelser på f.eks A1 OLED og gjort en svært god jobb på denne 75ZD9. Jeg så ikke noe hakking eller feil i bevegelser etter å ha kalibrert Tvn. En kan velge hvordan en vil ha bevegelsene i stor grad. Noen innstillinger går kraftig utover lysstyrken-men gir bedre bildeflyt igjen.

 

Innsynsvinkel: 

Testbilde rett forfra

Testebilde på skrå.

Inn synsvinkel er OK men bilde falmer kraftig hvis en kommer f.eks 90 grader på siden.  Alle bilder er tatt med mobil og ikke behandlet på noen måte utenom kutting av størrelse.

Det er viktig at en ser rett frem midt på denne skjermen når den er ferdig montert på bord/vegg ellers går det utover bildekvaliteten ikke ulikt de fleste FALD bak led skjermer så falmer bilde kraftig på side innsyn. .En bør absolutt sitte rett på for maks bildekvalitet! Side innsyn problematikken er helt vanlig på LED-LCD skjermer og særlig synlig på bak led(FALD) .  Sony sin er akkurat like følsom for side innsyn men mindre følsom for høyde enn f.eks årets QLED serie fra Samsung.

Sony skjermen har  «blooming/lys lekkasje» rundt et lyst objekt. Her er Q9 den beste jeg har sett fra LCD og bedre enn SONY. Samsung sin Q9N serie har derfor et renere og bilde og  bedre sortnivå rundt lyse objekter men noe mindre skygge detaljer igjen på f.eks en stjernehimmel. Her vil du se alle stjernene på Sony-det gjør du ikke på Samsung sin Q9 serie  i samme grad utfra foreløpige rapporter-vet mer når jeg har tatt min første Q9 i mørkt rom!

Skjermen har mer reflekser enn Samsung sin QLED serie som pr nå er best på markedet!.

 

HDR kalibrerings resultater: 

Denne skjermen var ganske rett frem å kalibrere på HDR siden en kan bruke grunn oppsettet fra SDR kalibrering-dette gir et meget bra bilde. Men jeg liker å hente ut 100% når det er mulig. Jeg tok defor en separat HDR kalibrering.

Første gangen jeg kalibrerte 75ZD9  skjermen så fikk jeg over 1840 NITS ferdig kalibrert på 10% og 18% testbilde.Kunne virkelig Sony holde dette når jeg tok skjerm nr 2-svaret er JA.   Lysstyrken holdt seg på over 1860 NITS selv etter gjentatte målinger på også på 18% testbilde!! Dette i motsetning til Samsung sin Q9N serie hvor lysstyrken sank  noe etterhvert som kalibreringen skred frem.

Ferdig kalibrert fikk jeg imponerende 1860 NITS på 18% testbilde. Samsung sin 75Q9N ligger på ca 1100 NITS i samme øvelse. Så vil du ha maks NITS på 4K HDR så er SONY SIN ZD9 skjermen å ha! Den lever over 760 Nits på 100% hvit testbilde-som den holder og holder. Ved test av Altered carbon season 2 via Netflix så fikk øyene virkelig kjørt seg. Det er ekstremt mye lys når det skal være det! Bilde ser skremmende naturlig ut med mye lys på lyse objekter.

Maks kontrast hos Sony 75ZD9 er:   24000:1   I samme øvelse så klarte Samsung 75Q9 ca 18800:1 i  maks kontrast.Begge skjermer hadde  0,075 i sort som min på 4K HDR.

Skjermen følger EOTF kurven bra uansett størrelse på testbilde.  Dette gjør at fargene i fargesjekkeren  kommer på ekstremt lave   Delta 1,06 10 i snitt avvik når en tar hensyn til lysstyrken målt etter gammel standard. Målt etter den nye langt strengere DEICTCP standarden så ender avvik på: 4,16:1-dette er svært bra til å være målt på 4K HDR!

Dette er verdig topp modell! Lysstyrken er aldri  for høy i mot kurve-den rulle pent av slik det skal gjøre på en korrekt » tone mappet skjerm». Har ikke testet skjerm på høyere Nits verdier f.eks 4000 nits hva som skjer da.

Sony sin skjerm 75ZD9 klarer 95% av DCI-P3 fargerom ferdig kalibrert. Her vil Samsung 75Q9 ha noe mer farge med sine 99% av DCI-P3 farge rom støtte.  Sony skjermen treffer svært på på nyansene i DCI fargerommet bortsett fra 100%.

Sony følger 4K HDR bildestandard bra!  Dette gjør at 4K HDR bildemateriale ser ut som det skal gjøre. Skjermen har også endelig fått Dolby Vision på f.eks Netflix. Dette gjør at HDR filmer blir enda bedre enn HDR10 som den støttet tidligere. Bildene ser rett og slett rå bra ut uten særegenheter. En mangler sort mot f.eks OLED men her har en ekstreme mengder med lys igjen. Så hvis du sitter i et rom med belysning så kan denne skjermen fungere bedre på HDR enn OLED når en får «kamuflert» at sort ikke er helt sort. Du må sitte rett på for å få denne opplevelsen!

Jeg fikk ikke målt denne på mitt test bilde som vist nedenfor men har en misstanke at denne skjermen ville gjort det svært bra med tanke på lysstyrke på målt på det glødende metallet.  Her er testbilde som jeg viste på Philips 65OLED873 bloggen.  Den hadde 305 Nits. Sony skjermen hadde garantert hatt mye mer!

305 Nits. Philips 65OLED873.

Jeg vet at mange av dere som kjøper skjermer i dette segmentet er opptatt av maks kvalitet i alle ledd. Derfor er det gledelig å kunne sterkt anbefale denne skjermen! Særlig hvis du er opptatt og ha maks lysstyrke/NITS til  4K HDR og  av korrekte referanse  bilder samtidig. Du bør ha litt lys på i rommet.  Denne skjermen er helt rå til å være LED-LCD!

Men igjen så vil en  OLED gi en annen opplevelse i et mørkt rom igjen-med perferkt sortnivå.  OLED  har  lavere maks lysstyrke men jeg ranker OLED foran på 4K HDR hvis du kan godta noe lavere smell i bildet. En OLED vil gi mer trykk i fargene pga sortnivå og fungerer bedre med tanke på inn synsvinkel og vil totalt gi en mer avdempet bilde dynamikk.  Stort pluss at denne skjermen har Dolby Vision!

 

Konklusjon: 

Hvis korrekte bilder på 4K HDR og mer smell enn jeg noen gang har målt så kan jeg varmt anbefale skjermen!-Det ER en ekstremt god skjerm og min referanse i LED-LCD enn så lenge!  Jeg har aldri målt slik lysstyrke på over 1800 NITS ferdig kalibrert. Samtidig så er skjermen ekstremt korrekt i fargene og verken legger til eller trekker fra noe særlig på 4K HDR er avvike svært så lave! 1 avvik er uhørt bra målt etter gammel standard på en forbruker skjerm! Så her får du bilde slik en film skaper vil at det skal se ut!

Grunne til at jeg ranker denne foran f.eks Samsung Q9 enn så lenge er at for det første ikke har sett Samsung sin Q9 serie i en vanlig stue- den har nok bedre sortnivå noe jeg verdsetter høyt-men og det er et stort MEN. Jeg ranker Tver etter hvor korrekte de viser bildene. Samsung sin skjerm er ikke særlig god på dette i 4K HDR selv om den har mer farge å ta av og bedre sort. Her er denne Sony skjermen i en annen liga ganske enkelt med tanke på korrekte bilder. Men jeg kan samtidig skjønne at mange like Samsung sine kvaliteter-det er en utmerket skjerm det også men da må en godta et ikke korrekt bilde.

Det kan nok være vanskelig å få ta i denne skjermen nå siden etterfølgeren er rett rundt hjørnet-men den var for god til å ikke gjøre folk oppmerksom på at den finnes!