Hei,

Her kommer mine resultater etter første titt på Samsung 55Q8F

Da har jeg endelig fått målt og kalibrert Samsung sin 55Q8F som bla var på salg på black friday hos Lefdal.

Skjermen fikk en vanlig kalibrering (SDR= standard dynamic range). Kalibreringen ble gjort opp mot REC709/D65 HD standarden. Dette er den TV standard som de fleste TV sendinger og Blu-Ray er laget opp mot. Det er egne bildestandarder for 4K. Jeg kommer til å legge mest vekt på hva jeg fant i vanlig SDR kalibrering i denne bloggen.  Jeg gjorde noen interessante funn!

Kalibreringen:

Skjerm i standard modus

Det første bilde som møtte meg når skjermen sto i standard modus, var et veldig kraftig bilde! Skjermen målte hele 365 nits i standard modus, noe som er veldig lyst. Dette blir det ubehagelig å sitte å se på i et rom med dempet belysning. Fargene var veldig kraftige og langt fra naturlige. Dette er helt vanlig på alle skjermer i større eller mindre grad. Men Samsung  virker å være i overkant opptatt av å vise hva skjermen kan i standard modus.  Samsung sine Q8 skjerm har masse farger!

Som vanlig kommer måleresultatene på facebooksiden min.

Jeg begynte med å måle nevnte standard modus. Som vanlig så var det alt for mye blått i, og alt for masse farger.  Dette er helt vanlig på samtlige skjermer jeg har målt i større eller mindre grad. Samsung kliner til med veldig stort fargerom-dvs DCI (4K HDR std) på vanlig TV signaler.

De aller aller fleste kan «temmes» ned til å møte D65/REC709 standarden, slik at bildene blir slik filmskaperen har tenkt seg. Samsung sin 55Q8F er den første skjermen i denne prisklassen jeg ikke har klart å få til å møte REC709 i full grad.

Skjermen svarer bra på justeringene i gråskalaen, og selve gråskalaen (D65) treffer bra. Her får fikk jeg lave avvik på 1.7 i snitt. Dette er bra med tanke på at jeg kun kjørte en 2pkt kalibrering.  Hvis en kjører 20 pkt så vil nok sluttresultatet komme under 1, dvs veldig bra. En må inn/ut av menyer på denne skjermen under kalibrering for å få  rett måleresultat, noe som gjør at kalibreringen tar tid!

Skjerm etter kalibrering.

Når det gjelder fargerommet og fargekorrekthet så ble jeg ikke imponert når en tenker at dette er toppmodell.

Ved bruk av fargesjekkeren så kan en bedømme hvordan skjermen er på gjengivelse av hudtoner og mange andre nyanser. Denne skjermen har høye avvik i alle måle punkter. Alle avvik over 10 er veldig store ikke ønskede avvik. I standardmodus er snittavviket 14 noe som jeg har sett på flere skjermer.

De aller fleste skjermer uansett prisklasse går å få ned til ca 3  eller lavere i snittavvik etter CMS kalibrering.  På denne 55Q8F så var snittavviket 12,3 i beste bildemodus-jeg kan ikke huske å ha målt så høyt avvik i beste bildemodus før av Tver i denne prisklassen Jeg klarte etter omfattende kalibrering å komme ned til 3,5 i snitt avvik. Dette er et OK resultat, men ikke mer.

Kan nevne som fun fact at TCL sin 43P6046 serie har 1 i snitt avvik på fargesjekkeren og den koster som kjent langt mindre.. Den fikk 2.4 etter gråskala kalibrering på fargesjekkeren. Dvs en langt mer farge korrekt skjerm.

På denne 55Q8 var fargene veldig kraftige og det gikk ikke å få de til å treffe målepunktene, samme hva jeg justerte. Dette er ikke bra! En vil jo at en skjerm skal vise innholdet slik filmskaper har tenkt seg. Skjermen hadde soft 1147 ved kalibrering.

Får samme måleresultat ved fargesveip testen. Denne viser hvor bra nyansene er av hver enkelt farge.  Etter 2 pkt kalibrering var avviket 11,24 i snitt-dette er ikke godkjent. Fikk 2,79 i snittavvik etter omfattende kalibrering av fargerom. Heller ikke dette er imponerende men godkjent. Jeg hadde forventet mer av en toppmodell.

Jeg har ikke vært borti i dette problemet tidligere på andre Samsung Q serier. Jeg  har tidligere kalibrert 65Q7  og 65Q8C. Begge disse møtte REC709(fargerommet) standard meget bedre, og har fått veldig naturlige bilder etter kalibrering. Avvikene i både fargesveip og fargesjekker på disse Q modellene har vært små (>2) og referanse standard  Det er tydelig at det er forskjeller de ulike modellene imellom. Jeg har ikke tatt Q9 enda.

Bildene etter kalibrering blir bra, men en ser tydelig at fargene er for kraftige og  overmettede og da særlig rød fargen. Rødfargen skriker mot en, selv etter kalibrering. Lysstyrken ble justert ned og jeg fikk dermed et mer behagelig bilde. Målt reel ANSI kontrast ble 163/0,052=3134:1 på SDR. Dette er litt høyere enn Q7 seiren som ligger på ca 2900-3000:1 i reel kontrast.  Dette er på nivå med de bedre LED-LCD som jeg har målt som f.eks MU8005(kontrast målt hjemme), Sony XE9305(kontrast målt i butikk). Også denne skjermen fordrer at en sitter ganske midt på for best mulig bilde siden den har et VA LCD panel. Det var jevnt baklys å spore, og det er bra.

Men siden dette er en side LED-LCD så blir ikke kontrasten så høy som den kunne ha blitt med Bak-led.  Samsung 55Q8 sitt sortnivået er bra til å være side LED-LCD men er lang fra OLED sort. Skjermen vil fungere fint også med noe dempet belysning på vanlig SDR.

Jeg prøvde å endre på baklys-styringen, uten at dette førte til høyere reel kontrast-ikke så rart siden belysning er kun i siden/under skjerm og antall dimme soner ser ikke ut til hjelpe.  Med baklys satt til HØY så ble kontrast 198/0,069=2869:1. Så denne skjermen yter best med dimming av er min konklusjon i SDR.

HDR:

Jeg tok en rask sjekk av HDR+ funksjonen hvor skjermen setter skjermen i HDR modus også på vanlige tv signaler. Her bruker den vanlig gamma kurve fornuftig nok. Lysstyrken går rett i taket! Denne skjermen har mer lys enn alle de Samsung Q7 jeg har målt! Jeg måler ca 700 NITS på 100% hvit test bilde. På 10% test bilde så måler jeg ca 1100 Nits i beste modus. Ved en ANSI kontrast sjekk så klarer skjermen: 743/0,176= 4221:1 i ekte kontrast på HDR. Dette er litt høyere enn Q7 serien som ligger på ca 3900-4000:1 på de  jeg har målt.

Det som en imidlertid bør legge merke hvis en vurderer denne skjermen  er det svake sortnivået på 4K HDR 0,176 er ikke sort-det er melkesort. En MÅ derfor se denne skjermen i bra belyst rom på 4K HDR for å få noen fornemmelse at sort ser sort ut.  Denne testen er tatt med både lyst og mørkt bilde på skjermen. Jeg har hatt en skjerm som hadde 0,18 i sort selv og den hadde ikke bra  sortnivå et rom med dempet belysning-skjermen ble solgt. Da jeg slår av eller demper lyset når jeg ser film…

Kan nevne som en digresjon at jeg virkelig lurer på hvordan Samsung har fått disse skjermene godkjent etter UHD alliance hvis en har levende bilder på skjermen som ved ANSI kontrast. Jeg har målt skjermen med kun sort test bilde(IR 2, 3.7 og 5) og da møter skjermen kravet på 0,05 eller lavere i ren sort. Men som kjent er det lite innhold med kun sort. Det er mulig at enkelte veldig små områder av skjermen kan være under 0,176 men dette har jeg ikke målt i levende bilder.

Fargene treffer langt bedre i HDR+ modus. Her fyller skjermen DCI fargerommet fult ut!  Dette er bedre enn alle OLED jeg har testet med hensyn til å fylle DCI fargerom. Men OLED  har langt bedre bilder totalt sett pga at sort er sort og en kan sitte på siden uten av bilde falmer.  Alle OLED  jeg har testet er overlegen denne skjermen totalt sett både på  SDR og HDR så vidt jeg kan bedømme i et rom med vanlig belysning.

Så min konklusjon er som jeg har skrevet tidligere i bloggen: Q serien til Samsung er rett mot 4K HDR og fungerer i et opplyst rom. Hvis en ser mest vanlige TV signaler ville vurdert og se på andre alternativer. Liker en noe kraftige farger og ser mye 4K   med HDR samt har  lyst i rom hele tiden så er dette en fin skjerm-bare husk å sitte mest mulig midt på.