Hei,

Her kommer mine inntrykk etter å ha vært på 2 besøk hos Elkjøp Tillertorget    Dette er OLED skjerm som jeg har ventet på! Jeg liker Philips sitt ambilight  da dette skaper en ekstra dype og effekt på bilde. Og kombinasjonen OLED og Ambilight er ganske så spektakulær!

Her er en link om hvordan Philips beskriver HDR på sine Tver.

Jeg har tidligere lagt ut målinger via facebook siden min.

Denne skjermen gir svært gode bilder etter kalibrering. Som en ser av målingene så har jeg kalibrert SDR(vanlig signaler). Disse verdiene blir overført til HDR internt i Tvn.

Det som jeg virkelig synes er  synd er at denne skjermen mangler kalibrerings muligheter og da særlig på HDR! Den har kun 2 pkt+ «CMS light» (SDR) som egentlig ikke fungerer i praksis. Philips har hatt samme system siden 2010 hvor de kom med første ISF menyer. Dette er  ut datert når det gjelder kalibrering pr 2018 i min bok for å si det sånn!

Jeg kan nevne som fun fact at jeg var på kurset mitt første ISF kurs i 2009 hvor en av Philips sine TV utviklings ingeniører var med for lære mer om hva ISF står for-han kunne sine saker for å si det sånn! Spurte om kalibrering på nye Tver og da fikk vi vite at de på fabrikken bruke 30 sekunder pr tv på sine topp modeller i kalibrering. De sjekket at de fungere kort og godt.   ISF kom året etter i 2010 og møtte ISF sine minimums standarder når det gjelder kalibrering for å kunne få bruke ISF logo. De bruker samme menyer på dagens 65OLED873 som i 2010…

Heldigvis så ser det ut som Philips endelig skjønner at de må utvikle kalibreringsmulighetene på sine skjermer! På Philips sin 55PUS8303 så har de fått fullverdig CMS(fargerom) kalibrering på SDR!  Dette har mye å si for farge gjengivelsen når det gjelder å få korrekte farger! Så det er et paradoks for meg at en mindre modell har mer avanserte kalibreringsmuligheter enn denne OLED fra Philips. Kan bare håpe at Philips implementerer dette på framtidige modeller og kommer med egen HDR kalibrering!

Som jeg skriver nedenfor gir dagens 65OLED873 et bra kompromiss når det gjelder bildekvalitet med dagens meny oppsett. Men jeg vet at det antagelig er mer å hente med fullverdig kalibrerings oppsett.

Men nå over til det som teller-bildekvaliteten!

Bildekvalitet:

Siden som nevnt ovenfor  har skjermen strekt begrensede kalibreringsmuligheter da er det desto hyggeligere å kunne si at bildene virkelig skinner både i SDR og HDR etter kalibrering! Selv om jeg «bare» har kalibrert SDR. Det er tydelig at Philips tross alt vet hva de driver med.

Skjerm sett forfra. 4K HDR

Jeg tok 2 kalibreringer på denne skjermen. Første runde hvor jeg kalibrerte SDR og overførte til HDR-disse målingene ligger ute på facebook siden min. Denne skjermen noe grønn stikk på mørke bilder målt i beste bildemodus-dette var greit å få kalibrert bort.  Slik at gråskala fikk et lavt avvik etter kalibrering på under 3-dette er et bra slutt resultat.

Skjermen leverer meget bra bilder både på SDR og HDR opp mot bilde standarder med korrekte farger og litt ekstra «sprett/skarphet» i bilde typisk Philips. Det er tydelig at P5 prosessoren renser bildet bra for bildestøy og gir fine bevegelser- der er den tett på Sony 65A1!

Etter kalibrering fikk jeg et avvik på lave 2.2 i fargesjekkeren i SDR. Dette betyr at skjemen leverer veldig korrekte og naturlige bilder av meget høy kvalitet. Når en kan stå 1 meter fra en 65″ på vanlig NRK uten å se veldig mye støy så er jeg veldig fornøyd! Skjermen kan sees hos Elkjøp tillertorget. Den er låst på ISF dag og leverer over 300 nits ferdig kalibrert for butikk modus i SDR modus.

Jeg tok også en runde to for å rekalibere HDR på nytt for å se hva skjermen er kapabel om hvis den hadde hatt egen  4K HDR og SDR kalibrering. Slutt resultatet ble enda mer spektakulært enn etter 1 runde! Fikk enda lavere avvik  i gråskala og på fargesjekkeren målt i HDR modus. Denne skjermen når referanse standard når det gjelder fargegjengivelse på HDR etter kalibrering. Et snitt avvik på under 3 er imponerende på HDR i fargesjekkeren. Den følger EOTF svært bra ferdig kalibrert!

Når jeg kjørte seperat HDR kalibrert så klarte jeg også å klemme ut noe mer lys ferdig kalibrert. Over 705 fra 1 sek nits i HDR modus. Ved overflytting SDR-HDR så ga skjermen ca 668 Nits fra 1 sekund.

Pr idag må en godta et lite kompromiss med enten SDR eller HDR kalibrert. Skjermen får ut ca 97% av potensialet slik jeg bedømmer det pr idag med overflytting av SDR verdier til 4K HDR. Folk flest vil ikke legge merke til denne forskjellen-da bildene er utrolig gode uansett!

Men for meg som profesjonell kalibratør og bilde petimeter er dette dessverre en deal breaker sammen med at skjermen mangler Dolby Vision.  Dette er synd for jeg likte skjermen veldig bra-det ER en svært svært god tv! Jeg skjønner hvorfor denne skjermen har fått slike omtaler.

Den har som en ser på bildene ganske glossy frontfilter som gir en god del refleksjon-ikke uvanlig idag. Her er Samsung sin 75Q9N i en annen  liga-mer om dette kommer i bloggen om den.

Jeg tok for å sammenligne mot Samsung sin 75Q9N å målte et ganske lyst objekt først på Philipsen så på Q9 når jeg kalibrerte den på nytt. Philipsen ga 305NITS på dette test bilde. Hvor mye mer Samsungen gir på samme bilde kommer i Samsung bloggen.

Hele bilde er mørkere enn på f.eks 75Q9N.  Kort versjonen er at Philps sin 65OLED873 følger 4K HDR standarden svært bra og leverer referanse bilder etter kalibrering-75Q9N følger ikke denne standarden like bra. Mer om dette kommer i 75Q9N bloggen.

Måling av 4K HDR. Skjermen leverer 305 Nits ferdig kalibrert.

 

En kan også få kalibrert ambilight lyset til å ha samme fargetemperatur som på selve skjermen ved en ISF kalibrering- dette kalles ISF  Ambilght Varm hvit. Dette gjør det mer behagelig å se TV i mørkt rom.

 

Konklusjon: 

Alt ialt har Philips levert en svært god TV som trenger kalibrering for å yte sitt beste. Ferdig kalibrert er jeg svært fornøyd med hva jeg ser og måler.  Men jeg synes det er synd at de ikke har mulighet for å hente ut 100% av potensialet i denne skjermen og at den mangler Dolby Vision-det fortjener den! La oss bare håpe dette kommer i nyere software utgaver!

Jeg liker den nye smart fjerkontrollen til 873. Den er enkel i bruk og skjermen har en fin smart TV. Jeg fokuserer mest på bildekvalitet.

Jeg plasserer denne mellom LG og Sony når det gjelder bildekvalitet ved bevegelse og håper og venter på enda større OLED versjoner i fremtiden da med mer omfattende kalibrerings muligheter!  Ambilight og OLED er en spesielt kul kombinasjon synes jeg.