Hei,

 

Jeg har nå fått kalibrert noen av Årets 7 serie OLED (B7,C7 og E7) fra LG og her kommer mine inntrykk.

 

Det som som er hoved forskjellen på årets Tver er jo som kjent at utstyret varier mellom modellene. B7 serien er «basis modellen» men har like akkurat god bilde kvalitet som sine større søsken er min erfaring.  Iforhold til pris er årets  5565B7 serien helt uslåelig! Den er kort og godt et kupp iforhold til pris! Dette mener også flere som har testet den e bla Lydogbilde.

C7 har en annen fot og ramme rundt TV og støtte for Dolby Atmos. 65E7 har Dolby Atmos i seperat lydplanke og rent glass som skjermen er limt på. Bilde panelet er 100% identisk på alle 3. Hvis du ikke vil ha lyd anlegg så er E7 serien veien å gå. Dette er også årets TV via EISA. 

Som jeg har nevnt tidligere så ville jeg ikke har kjøpt LED-LED(QLED) som koster likt eller mer enn LG 55-65B7 OLED-så fremt du ikke har ekstremt lyse omgivelser hele tiden og ikke trenger sort nivå.  Sort nivået er ekstremt mye bedre på OLED vs LED-LCD som jeg har skrevet om tidligere.  Bilde ytelsene etter kalibrering er til å få hakeslepp av!

Jeg har skrevet om fjordårets modell 55B6 tidligere. Denne var min budsjettreferanse OLED ifjor iforhold til pris.   Denne tv er nå videre utviklet i årets 7 serie. LG har gjort noen små men virkefulle forbedringer.  En av tingene som 6 serien ikke var så god på var bilde støy. Her kom både Sony og Philips med bedre utgaver av LG sitt OLED panel iløpet av forrige år og jeg har tidligere skrevet om Sony sin A1 som jeg fremdeles mener er best pr nå totalt sett. Av de OLED jeg har kikket på.   På 7 serien så har LG fått fjernet støyen som kunne være plagsom i veldig stor grad. Selvsagt er det fremdels slik at «shit in=shit out» TVen kan ikke trylle. Hvis du kikker f.eks på gamle serier så vil ikke disse se særlig bra ut selv på årets 7 serie-men det er ikke TV sin feil! De er laget for 4K og leverer da støyfrie bilder med ekstrem kvalitet.

En annen ting som jeg har merket meg er at årets 7 serie kan kalibreres til større farge nøyaktighet enn jeg hadde mulighet til på 6 serien.  Dette gjør at årets 7 serie får bedre bilde enn 6 seiren-selv om panelet er likt.

På fargeskjekkeren så har jeg klart å få de fleste ned på Delta <1. Dette er et meget bra slutt resultat! Våre øyne klarer å skille forskjeller større enn Delta >1. Alt under Delta <3 er et bra slutt resultat når jeg kalibrerer. I praksis vil dette si at om en tenker seg to kalibrerte 7 serie OLED skjermer ved siden av hverandre så vi ville vi ikke sett forskjellen.

Årets modeller er bedre satt opp fra fabrikk og trenger generelt en litt annen for for kalibrering enn 6 serien. Det var veldig store forskjeller før/etter kalibrering på forrige års 6 seire. På årets 7 serie bruker jeg å sammen ligne det med å polere bilde.

Jeg viste dette via min Facebook side tidligere. Men dette betyr ikke at årets 7 serie ikke trenger å kalibreres! Skjermen er bra fra fabrikken i beste modus men tar et steg opp til referanse klassen etter kalibrering! Flere av de jeg har vært til har naturlig nok lurt på om det virkelig er noe å hente-siden skjermene er så bra fra fabrikk. Tilbake meldingene som også ligger på siden min viser at det ER noe å hente på å få de kalibrert.

Nytt av året er 2 pkt HDR kalibrering både på HDR og Dolby Vision-dette er et stort pluss. Forrige års 6 serie var en nøtt å kalibrere på HDR og Dolby Vision! Årets serie leverer langt bedre bilder etter kalibrering på HDR og Dolby Vision enn 6 serien kort å godt! Den svarer bedre på justeringene og får bedre slutt resultat.

Jeg anbefaler ISF std kalibrering til 2695,- for de som bruker TV hovedsakelig til SDR(vanlig TV). Hvis en ser en del 4K HDR så vil jeg anbefale Full ISF 3695,-(1/2 dag) hvor jeg kalibrer både SDR og HDR.  Årets modeller leverer såpass bra bilde etter 2pkt kalibrering på f.eks HDR at jeg ikke ser noen poeng med å kalibrere 20Pkt. Forrige års 6 serie hadde kun mulighet for 20 pkt kalibrering som ga samme ytelse på HDR. På Dolby Vision er årets 7 bedre kort og godt.

Årets modell er også bedre ut av sort å gir bedre detaljer i mørke scener. Kontrasten er som tidligere uendelig. De er noe bedre på bevegelser.

Lysstryken på HDR/Dolby Vision er noe høyere enn de første 6 seriene ifjor som gjerne lå på 550-600 nits. Årets modeller ligger i intervallet 700-800 nits. En fun  fact er at alle årets 7 serie  gjerne starter på ca 700 nits. Hvis jeg lar test bilde stå på så øker og øker lysstryken. Jeg gir meg på 800 nits pga hensyn til skjermen. Dette er målt på 10% hvit test bilde. Årets 7 serie er satt opp mott REC 2020 i HDR modus men klarer av naturlige årsaker ikke å fylle det. Der per nå INGEN skjermer  for forbrukere som klarer dette så vidt jeg vet om.

Den fyller like mye av DCI farge rommet som forrige års modell. Her er det LED-LCD som fyller litt bedre opp mot DCI-men disse manger sort igjen.  LED-LCD klarer mer lys på topp modellene i 4K HDR-blogg om dette kommer senere!

Nedenfor har jeg tatt bilde med mobilen som viser forskjellen. Årets LG er som sagt bra i beste bilde modus med korrekt kontrast satt. Men som er ser er personen noe rød i ansiktet før kalibrering og får mer naturlige hudtoner etter kalibrering. Forskjellene er større enn det et mobil kamera klarer og vise. Noen vil kanskje mene at huden er «grå» men dette er bilde slik TV prodsentene mener at bilde skal se ut fra sine studio opp mot REC709/D65 standarden som jeg kalibrerer alle skjermer opp mot.  Etter kalibrering vil årets 7 serie være svært nær bilde som Tv produsentene sitter å ser på når de sender bilde ut på nettet.

Merk OLED i beste modus

OLED etter kalibrering.

Som alltid kommer målinger på facebook siden min.