Hei,

 

Siden det er Singles Day i morgen å jeg ser at flere butikker kjører denne  Sony OLED i både 55 og 65A1 til en veldig bra pris! Her er prisjakt sine priser: Som en ser er Elkjøp/lefdal lavest i pris:

Elkjop:

Lefdal:

så kommer mine inntrykk av Sony 65A1 her.  Dette bygger kun på SDR kalibrering (vanlig TV). Har ikke sjekket eller kalibrert denne fult ut på 4K HDR enda. Versjonen jeg testet hadde ikke fått Dolby Vision enda når jeg testet. Sony har sagt at Dolby Vision skal være på plass før jul.

Jeg har tidligere skrevet om hvorfor KONTRAST er viktigst for det beste bilde i der bla Sony sin 55A1 ble nevnt.

I butikk så klarte 55A1 OLED 16250:1 ved maks lysstyrke og her fanget nok måle utstyret opp lys. Hjemme hos folk så har jeg målt 120 000:1 i reel kontrast på SDR og 700 000:1 på 4K HDR ferdig kalibrert.  Gode Led-LCD/QLED ligger på 2500-5000:1 i reel kontrast SDR/4K HDR. Denne kontrast forskjellen er lett synlig når lyset dempes! Dette gjør at OLED generelt for mer trykk i farge pga langt dypere sort og bedre bilder i min bok.

Kontrast måling.

 

Sony sin A1 serie er som kjent en OLED TV som har panel fra LG. LG er pr idag den produsenten som leverer OLED panel som kan brukes i TV er. Dette pga at LG har et patent med WRGB OLED kjøpt fra Kodak i sin tid.  Sony brukte ganske store ressurser på å utvikle sin egen OLED for noen år siden. Men de har ilag med alle de andre produsentene uten LG måtte gi opp  egen produksjon av OLED for TV pga bla produksjons problemer og dermed ekstrem høy stykk pris pga stor feilprosent i produksjon.

LG har pr idag et slags «monopol» situasjon på OLED panel. En skulle derfor kanskje tro at «alle» OLED tver er 100% like? FEIL!! Det er forskjeller og her skal jeg forklare litt av det jeg har funnet ut.

Et panel kan bare gjøre så mye uten og ha bilde behandling i bakgrunn. Her er det forskjeller merkene imellom. Det er forskjellige preferanser ute å går hva de forskjellige produsentene legger vekt på.

Grovt sett så kan si at LG kliner til med mer lys og kontrast i bilde. Sony sin er mer dempet og har synbare og målbare lavere lystyrke på vanlig SDR når alle «hjelpe» funksjoner er skrudd av. F. eks så makser sony sin OLED på ca 120 nits ved 100% skjerm mens LG klarer ca 140 nits. Phillips sin OLED er ganske lik LG men har enda mer vekt på skarphet og mer dynamisk kontrast/lysstyrke.

Panasonic sine OLED har jeg ikke sett på enda så kan ikke si hvordan eksakt hvordan de er mot andre merker sin OLED. Panasonic gir som regel veldig naturlige bilder uten noe ekstra «krydder» er min erfaring og er helt i toppen-men er vel litt inhabil siden jeg har en eldre Panasonic ZT60 Plasma..

På bevegelse og bildeskarphet så vil jeg si at Sony er bedre enn både LG og Phillips. Hele bilde er «roligere» og mer behagelig å se på på vanlige TV signaler. «100 HZ»/bevegelse kretsen kan justeres og en kan få et naturlig bilde som flyter bra uten «såpeopera effekten» som jeg kaller den når bilde ser kunstig ut pga at bevegelse kretsene blir for overdrevet.  Dette er selvsagt individuelt å noen liker at bilde ser «bedre ut».  Selv liker jeg et mest mulig naturlig bilde uten noe ekstra. Sony gir meg dette bilde-med litt bedre flyt enn LG og Philips. Forskjellen er ikke dramatiske-men de er der.

Det som er fint med Sony sin A1 er at selv med «bare» en 2 pkt kalibrering så faller bitene på plass. Dette er fordi at skjermen har en god farge dekoder. Jeg kalibrerte denne 65A1 fult ut med 10 Pkt og fikk et meget bra slutt resultat både visuelt og målbart.

I likhet med andre Sony skjermer så bruker den SDR kalibrering som grunnlag på 4K HDR. Dette fungerer bra-men jeg vil uansett anbefale å få kalibrert 1 HDMI for SDR og 1 HDMI for 4K på denne skjermen for 100% utbytte. Måle resultater kommer på min facebook.

Lyden er et eget kapittel på Sony sin A1. Jeg hørte TVn hengende på veggen og ble veldig imponert over lyden! Det må være den TV jeg har hørt med best lyd som jeg kommer på! Prinsippet med at panelets vibrerer fungerer veldig bra!

En kan selvsagt klare seg uten mer lyd-men anbefaler det selvsagt for enda bedre opplevelse!

Konklusjon:

Sånn alt i alt så er sony sin OLED et lite hakk bedre enn de andre OLED fra LG og Philips. Tidligere så var prisforskjellene mellom de ganske store men nå er den nesten «visket» ut og da blir det langt enklere og forsvare at Sony tross alt koster noe mer siden den også er bedre totalt sett i min og andres bok.  Designet er en smakssak. Selv liker jeg Sony 55/65A1 sin skrå på bord-andre gjør det ikke! Den bygger derfor noe utfra veggen enn andre Tver.  Lyden er BRA! Smart TV er bra.

Så totalt sett så mener jeg at Sony pr nå er den beste TVn jeg har sett ferdig kalibrert på SDR/vanlig TV.