Hei,

Jeg har i flere blogger presisert at sortnivået på en testet LED-LCD ikke er i nærheten av OLED. I denne bloggen så skal jeg vise forskjellen via bilder tatt med mobilen min

Ansikt tone

. Jeg har akkurat nå 1 55B6 OLED(Blogg kommer) og en Samsung 37C5101(Blogg kommer) inne samtidig.  Begge skjermer er kalibrert og har veldig korrekte bilder opp mot lik bildestandard(D65/REC709). Forskjellen som vises på bildene er slik de blir vist.

Kamera klarer  å fange opp hvor stor forskjellen egentlig er til en stor grad men forskjellen er enda større enn bildene faktisk viser.

Samsungen  har et  sortnivå på min 0,05 Nits og reel kontrast på 2200:1 ferdig kalibrert som maks. Dette er på nivå med dagens bedre LED-LCD f.eks TCL C7006 serien (Eisa 2017).

Det finnes noen Led-LCD med ekte bak led som har et litt bedre sortnivå og bedre styring av baklyset men dette vil uansett ikke bety så mye. Setter de opp mot OLED i samme rom med dempet belysning så vil alle lett se forskjell på sort nivået.

Det laveste jeg har målt via ANSI sjekk bilde på LED-LCD er 0,03 Nits ferdig kalibrert. OLED går helt i totalt i sort fra fabrikk. Denne 55B6 er kalibrert og jeg har med vilje «ofret» noe sortnivå for å få mer detaljer i mørke scener.  Selv med dette i bakhodet så er forskjellen ekstremt stor.  Jeg klarer ikke å måle reel sort på OLED da måleutstyret går ned til 0,002 Nits. Dette gir en reel kontrast er min 60 000:1 og i virkeligheten langt høyere. På denne OLED så ble reel kontrast antydet til 748 000 når jeg kalibrerte 4K HDR målt av Calman programmet.

Som jeg har prøvd å vise på noen biler så har god kontrast alt å si for hvordan vi oppfatter et bilde. Se hvordan ansikt farger blir mye mer ekte på bilde til venstre og at den sorte bakgrunnen er sort.

Noen vil sikkert innvende at det og sette en eldre LED-LCD opp mot ny OLED blir feil.

Noen av dagens LED-LCD  har bedre kontroll på bak lyset enn denne noe eldre Samsugen men forskjellene er der uansett.

Jeg gjorde samme øvelsen på Lefdal Tiller for en stund siden hvor Samsung 55Q7, Sony 55XE9305 og Sony 55A1 OLED ble kalibrert likt.

Forskjellen var lett synlig selv i butikk belysning og flere kom bort å spurte om det var noe «feil» med TVene ved siden av A1(OLED)  siden de var så blasse når jeg var der å kalibrerte.

Kunne da opplyse at forskjellen er ekte og at forskjellene er så store i virkeligheten. Dette er grunnen til at jeg er så pass sterk tilhenger av OLED generelt-jeg vet ikke om noe bedre pr nå.

Lyst stripe på skjerm.

Så hvis en først er oppe i de litt høyere prisklasser: 15000 kr på  55″ og 25000 kr på  65″ så mener jeg at valget og sterkt vurdere OLED ganske soleklart.

Oled klarer ikke å levere like mye lys som de beste LED-LCD så hvis en sitter i et veldig lyst rom og sitter mest rett på TV og aldri slår av lyset i rommet så kan en LED-LCD fungere bedre.  Sitter i en mørkt rom/dempet belysning og litt på skrå så er det en «no-brainer» og kjøpe OLED uansett-dette er min mening etter å ha satt opp og kalibrert utallige Tver.

Jeg føler at mine og andres tester ofte ikke klarer å vise hvor stor forskjellen egentlig er på OLED

vs LED-LCD(QLED). Derfor fant jeg ut at jeg ville vise forskjellen når jeg endelig fikk sjansen hjemme hos meg i kontrollerte omgivelser.

Når jeg spurt nye eiere av OLED hva det første de la merke til var så sier alle: At sort er sort+at bilde er likt fra siden.

Dette er vel grunnen  at 29/30 foretrakk OLED vs LED-LCD/»QLED» i en blind test  

Begge Tver har 120 Nits ferdig kalibrert og fargeavvik under 3 i snitt på fargesjekkeren i Calman. Fulle målerapporter kommer når bloggene på Tvene kommer på et senere tidspunkt.

Nederst er et bilde som viser farger. Legg merker til hvordan alle farger bortsett fra blå for mer trøkk i seg. De er rett og slett kraftigere på OLED til v.s. Grunnet til at fargene blir sterkere på OLED er at sort er sort å da blir fargene kraftigere og fyldigere.

Sekunder og primær farger-begge kalibrert.

Helt til slutt har jeg lagt med OLED vs min Panasonic ZT60 Plasma. Disse er som en ser svært like. Oled har  mer lys og ta av og noe bedre sortnivå-men forskjellen er mindre enn fryktet! Grunnen til at jeg ikke har kjøpt OLED enda er småbarns perioden. Da er det kjekt å ha en skjerm som tåler noe har berøring siden ungene tror at skjermen er en touch skjerm:)  Jeg kommer selv til å kjøpe OLED i en eller variant når ungene er større! Skal jeg kjøpe LED-LCD må det skje en revolusjon kort og godt med kombinasjonen av god innsynsvinkel og perfekt sortnivå.  Ingen LED-LCD/QLED er i nærheten på dette enda.

 

OLED vs ZT60