Hei
I denne bloggen så vil jeg forklare hva jeg har funnet når jeg har kalibrert årets utgave av 55/65 Q7FN 2018 modellen til Samsung. En ting som ikke kommer særlig frem i tester er at f.eks Samsung sin Q7FN i 55″ og 65″ utgave har forskjellig bilde ytelser særlig med tanke på kontrast.
Dette er noe jeg har konstatert gjennom flere år med kalibrering at Samsung sine 65″ konsekvent yter bedre enn sine mindre utgaver i 55″-dette gjelder uansett om det er 6,7,8 eller QLED 7,8 og 9 serie. Jeg har ikke sett samme tendens i like stor grad hos de andre merkene men de har noe av de samme tendensene. Men der har jeg mindre data som jeg kan dokumentere forskjellene med.
Alle mine bildeinntrykk bygger som vanlig på at skjermene er ferdig kalibrert. Soft på skjermene ved kalibrerings var 1153 som er siste tilgjengelige pr 15.11.2019 . Disse skjermene er vurdert hjemme i en vanlig stue. Samme måle utstyr er brukt og alle skjermer er kalibrert opp mot samme bilde standard for vanlig TV: REC709/D65.
Som alltid kommer målinger på facebook siden min.
Blir bloggen for komplisert så se i konklusjonen!
Bildekvalitet:
Jeg har allerede skrevet en blogg om 55Q7FN. 65Q7FN har samme bildekvalitet-bare enda litt bedre siden kontrasten er bedre. Dette gjør at bilde får en mer «3D» effekt etter kalibrering med mer dybde. En kan se at årets modell er noe bedre generelt enn 2017 modellen med tanke på bildekvalitet. Samsung har gjort noen justeringer på bilde styring som har slått heldig ut.
Kontrastmåling og sortnivå.
Dette er en LCD skjerm med led belysning med Quantum dots. som Samsung kaller QLED Den har flere software baserte dimme soner men ingen fysiske små soner som på f.eks Samsung sin 65Q9FN hvor en kan styre lyset langt mer presist.
Men jeg ble gledelig overasket når jeg kjørte 3X3 ANSI måling med sjakk brettet. Årets utgave har synlig og målbart bedre sortnivå enn forrige års modell. Minste sort er 0,034 nits ferdig kalibrert ved 143 nits som maks lysstyrke. Dette gir en reel kontrast på: 4205:1 i SDR. Jeg målte også skjermen med HDR aktivert. Da fikk jeg: 704 Nits/0,137=5138:1 i ekte kontrast. Dette er en reel forbedring fra forrige år på ca 20%. Dette er synbart.
55Q7FN har i snitt litt under 3000:1 i samme øvelse. Så som en ser så har 65″ utgaven 25% mer i ekte kontrast ved Ansi 3X3 Sjekken.
Kan nevne at når jeg var på Elkjøp Lade å kalibrerte Samsung sin 55/65NU7475 så var dette veldig lett forskjellen mellom siden 65″ sto bak 55″ av samme TV. En så lett i butikken at 65″ hadde et bedre bilde selv når begge var likt kalibrert for butikk. Blogg kommer!
Til å være en side belyst TV er dette bra. Men vi er fremdels langt unna OLED eller Toppmodellen fra Samsung med bak-led 65Q9FN som jeg flere ganger har målt reel kontrast til 12200:1 ferdig kalibrert på 4X4 Ansi mønster på SDR. På HDR har 65Q9FN: ca 13300:1. Så forskjellen er betydelig og veldig synbar i et rom med dempet belysing. Så hvis du lurer på om du får bedre bilder for prisforskjellen Q7FN VS Q9FNer svaret JA!
Kan nevne at min sort med 100% sort testbilde er 0,0006 nits på 55Q7FN og 0,0004 nits på 65Q7FN. Dette stemmer med mine funn på 3X3/4X4 Ansi måling at 65″ utgavene har dypere sort. På vanlige bilder fra f.eks TV så gir ANSI kontrasten den reele kontrasten i virkeligheten. Min sort viser det som er teknisk mulig med LCD panelet.
OLED som kan slå av/på alle 8.3 millioner bildepunkter hver for seg og har 0,0000 i samme øvelse.
OLED er ikke en LCD med LED baklys avart slik som Samsung sin «QLED»er-men helt egen oppbygging og skjermtype.
Derfor får jeg uendelig kontrast når jeg sjekker OLED med ANSI kontrast. Dette er den store fordelen med OLED opp mot LED-LCD(QLED) skjermer. Sort blir helt sort. I et helt mørkt rom med en OLED på så går du faktisk på skjermen hvis den viser et helt sort bildet-når lys fra logo på TV er avslått. Det vil ikke være noe strø lys av “avslører” hvor Tvn er. En LCD inkl QLED vil være mulig uten større problemer i samme testen. Den vil lyse opp i større eller mindre grad når det er informasjon i bildet-etter kalibrering. Siden Samsung slår av LCD panel fra fabrikk ved 0%(helt sort testbilde) så vil den kunne virke «AV» helt til informasjon kommer i bildet-da vil den «lyse» opp å bli synlig. Dette blir koblet ut under en kalibrering-da skjermen får korrekt sortnivå.
Så hvis du sitter i mørkt rom så vil OLED være bedre enn alle LCD på helt sort.
Det er KUN OLED som pr nå har mulighet til å vise helt sort og lys samtidig pixel for pixel. En må vente på full mikro led før dette mulig på LED-LCD(QLED). De beste LCD skjermer har pr idag noen hunder soner 320-750 for 55″ til 75″ som kan slåes av/på-men noe strølys blir det alltid. Mengden strølys blir enklere å se på bilde med mye lys som f.eks 4K HDR. Nytt på årets utgave av Q7FN er at Samsung har justert lyset noe ned slik at en ikke får like tydelig lys lekkasje som en fikk i fjor på 2017 modellene. Dette er en fornuftig tilnærming. Det er ikke maks lys(nits) hele tiden som teller det er måte du viser dem på som teller. Dette blir særlig tydelig på side belyste TVer.
Innsynsvinkel:
Bildene ovenfor er tatt på en 65Q9FN men både 55 og 65Q7FN har samme innsynsvinkel siden de har et VA panel som utgangspunkt. De fungerer fint så fremt du ikke kommer for mye på siden da blir fargene blasse som vist på bilde og skjermen mister kontrast. Dette er viktig og tenke på da mange gjerne sitter noe på skrå å se TV. Vinduet på Q7FN er ca 30 grader +/-vinkel. Hvis du sitter mye på skrå over 45 grader til vanlig så ville jeg vurdert en LCD TV på IPS panel eller en OLED. Oled har best kombinasjon av sortnivå og perfekt side innsyn. Fargene blir blasse på Q7FN ved side innsyn og skjermen mister kontrast.
Kalibrering SDR:
Ferdig kalibrert så leverer årets Q7FN serie bilder av meget høy kvalitet. Ved full kalibrering så får jeg under 1 i snitt avvik på gråskala og dette er meget bra. Med min utvidede fargesjekker med 145 sjekk punkter så fikk jeg lave 1.6 i snitt og 6.3 maks. Dette er et bra resultat. Det finnes skjermer som har noe lavere maks avvik-men totalt sett er dette meget bra! 65Q7FN er her helt på høyde med storebror 65Q9FN når det gjelder fargenøyaktighet på SDR(vanlig TV).
Dette betyr at skjerm gir naturlige bilder på hudtoner. Skjermen blir bra med vanlig gråskala kalibrering -men får det lille ekstra når fargene(CMS) blir kalibrert. .
Skjermen treffer også bra på fargesveip etter CMS kalibrering -bortsett fra rød fargene som er umulig til å få til å treffe 100% på alle nyanser. I Fargesveip får jeg 1.36 i snitt og 3.65 som maks. Dette er et bra slutt resultat og jeg vet at jeg pirker-men igjen så finnes det skjermer som er mer nøyaktige fra f.eks Sony Men i sin klasse er Q7FN oppe blant de beste.Jeg har kjørt en kombinasjon av manuell og auto kalibrering da ren auto kalibrering kan ha noen uheldige konsekvenser.
Kalibrering HDR
Denne skjermen leverer ca 730 nits ferdig kalibret på 10% testbilde hvis jeg går for den målingen som treffer opp mot EOTF kurven best. Dette er med standard oppsettet for kalibrering av 4K HDR. Dette er som noen av dere har kanskje har oppdaget ikke noe mer hva alle OLED skjermer gir idag. De beste der nå oppe i 900 nits på 2,5% vindu.
Siden skjermen måler nesten det samme med 100% test bilde(704 nits) så det er tydelig at Samsung har lagt inn en annen styring av lys enn på 2017 modellene. Så hvordan kan Samsung skrive 1500 nits på eska og i spesifikasjoner?
Det kommer en egen blogg med dette teamet da skjermene fra Samsung kan vise høyere langt lysstyrke enn 730 nits på 10% vindu-de bare gjør det på en litt unormal måte.
Når det gjelder farge gjengivelsen så treffer 65Q7FN bra på 4K HDR. Ved bruk av den vanlige fargesjekkeren med 26 sjekk punkter og etter gammel Delta standard så får vi lave 1,81 i snitt med lysstyrke inkl. Dette er meget bra! Utfra den nye langt strengere DEICTP standarden som er laget for 4K HDR får vi langt høyere avvik-som en kan se på måle resultatene.
Skjermen fyller ca 97% av DCI fargerom noe som er på nivå med 65Q9FN og andre konkurenter . Den følger EOTF kurven bedre enn 65Q9FN målt i beste innstilling.
Bildene på 4K HDR er gode rett og slett og ser bedre enn det 2017 modellene var. En får ikke like mye lys lekkasje som tidligere og fargene er gode.
Konklusjon:
Alt ialt har Samsung levert en svært god TV som trenger kalibrering for å yte sitt beste. Ferdig kalibrert er jeg svært fornøyd med hva jeg ser og måler.
Denne skjermen har fin skarpt bilde med fine bevegelser uten hakking eller såpeopera effekt hvis en justerer korrekt.
Hvis jeg sammen ligner mot f.eks Sony sin AF8 så leverer enda mer korrekte bilder særlig på 4K HDR og har perferkt sortnivå siden det er en OLED. Mens Phillips sin OLED803 har bra trykk igjen på 4K HDR men ikke like nøyaktige farger på 4K HDR igjen. En annen høy aktuell konkurrent er Sony sin 9005 som gir bedre sort og mer lys.
LG sine 65B8 OLED har en mellom ting med tanke på trykk i bilde men har best format støtte. Vil også trekke frem LG sin 65SK8500 som er en Led-LCD med svært gode bilder og god innsynsvinkel. Den vil være vel så bra som 65Q7FN med tanke på lysstryke er min erfaring.
Sammen ligner vi 65Q7FN mot f.eks 65Q9FN så er forskjellen der ganske tydelig særlig i et rom med dempet belysing. Q9FN går langt dypere i sort og har mer lys. Det er synd at alle Samsung skjermer mangler Dolby Vision som jeg og mange andre mener er best på 4k HDR. Jeg har til gode å se mye HDR10+ materialet.
Samsung sin fjernkontroll er svært fin i bruk og kan kontrollere de fleste enheter og når det er koblet via andre enheter(Reciver). One-Connect boksen gir en svært fin løsning totalt sett. Det som jeg trekker for er dårlig side innsyn og at skjermen mangler sortnivå mot de beste-men den er svært bra til å være side LED-LCD men ikke forvent OLED sort. Hvis du sitter i dempet stue belysning så vil en OLED eller en 65Q9FN gi et bedre bilde.