Hei,

 

Jeg har nå fått kikket raskt på årets første 2018 Samsung 55Q7F og her kommer mine tanker. Jeg har kun rukket å kalibrere SDR+ta noe raske målinger på HDR.  Det største forskjellen i år mot forrige års modell er at nå er One Connect virkelig en one connect!

Nå har en kun 1 tynn kabel opp til TVn hvor strøm og signaler går i! Dette gjør Tvn svært plasseringsvennlig! Det er med 5 meter kabel. One Connect boksen blir noe større, men dette lever i hvert fall jeg meget bra med!

Ellers er det ikke så veldig store forskjeller på utforming som jeg la merke til. Det er veldig kult at skjermen kan fungere som bilde og forsvinne mot veggen. Samsung har hatt stor suksess med THE FRAME og naturligvis drypper noe på årets Qled serie. Så da slipper en å få et sort hull på veggen.

Som alltid kommer målinger på facebook siden min. 

Først må jeg komme med en liten advarsel:  Denne bloggen kan virke noe teknisk for mange. Jeg fokuserer på bildekvalitet både ved visuell sjekk og ut i fra måleresultater. Jeg har ikke kikket på resten av tvn sine muligheter som er en hel del! For dere som ikke skjønner alt, ta gjerne en titt på konklusjonen nederst.

Årets Q7FN har en litt annen tilnærming til bildestyring etter forrige års skjerm, er mitt førsteinntrykk. Den er noe mer avdempet med å pøse på med lys når jeg f.eks skal måle kontrast,  særlig merkbart på HDR.

Kontrast måling

Kontrastmåling og sortnivå.

Minste sortnivå er 0,047 nits på SDR og Ansi kontrast er da ferdig kalibrert: 3297:1.  Dette er forbedring fra forrige års 55Q7 som hadde ca 2600-2900:1 i Ansi kontrast.  Når jeg prøvde maks lysstyrke, så fikk jeg følgende resultater med Ansi kontrast: 620 nits /0,187 sort=3315:1 i Ansi kontrast.

Dette er en gledelig forbedring av forrige års skjerm som jeg syntes hadde for svak kontrast. Det kan være at dette testeksemplaret var spesielt bra, men uansett er dette lovende! Det er reel kontrast som er nr 1 når det gjelder hvordan vi bedømmer bildekvalitet.

Reel utnyttbar kontrast er fremdels milevis unna OLED, så hvis du sitter i mørkt rom så vil en OLED gi deg en langt bedre opplevelse på sortnivå i bilde. Men sitter du mest i lyst rom så vil denne skjermen gi noe mer lys enn OLED igjen.

Det er ikke mulig å oppgi maks kontrast på SDR på denne skjermen.  I likhet med de fleste Samsungskjermer, slår den av skjermen helt når jeg kjører et 0% (helt sort) test bilde på skjermen. Ved å gjøre dette får den en ekstremt stor kontrast (feilaktig) pga at måleutstyr går ned til laveste målbare resultat (0,002).

Skjermen har ingen måte å vise helt sort på ved annen informasjon i bildet.  Dette i motsetning til OLED som gjør dette hele tiden siden den har over 8 millioner soner/pixler som kan slåes av/på.

Bildekvalitet: 

Årets utgave er en evolusjon av 2017 utgaven. Jeg sporer ingen store forandringer. Dette vil si at du får en god LED-LCD som gir gode bilder uten noe særlig med støy. QLED er som jeg har nevnt før, en helt vanlig LCD TV med ledbelysning og med quantum dots som gir mer farger og mer lys fra LCD panelet.

Alle vurderinger bygger på hjemmebelysning på denne skjermen.

Kalibrering SDR:

Skjermen jeg målte hadde et grønnstikk  i Film  bildemodus fra fabrikken. Avvikene var på opptil 10, å dette er ikke imponerende når en tenker på prislappen på denne skjermen. Her vil det være forskjeller fra skjerm til skjerm. Så her trengs så absolutt en kalibrering.

Jeg kjørte en 2 pkt kalibrering.

Som  alle andre skjermer bør en absolutt ha en individuell kalibrering da det er forskjeller fra eksemplar til eksemplar, og rom til rom hvor Tvn står. Det er ikke noe poeng å skrive av verdier fra andre «like» skjermer fra nettet. Alle har vi forskjellige preferanse på lys i rommet m.m derfor må alle skjermer kalibreres hver for seg.

Etter en 2pkt kalibrering, så treffer alle målepunkter bra og en får et snitt på ca 2.2 i avvik-noe som er bra! Den er ikke helt liniær i gamma styring/lysstyring, jeg nevner det da det finnes skjermer i denne prisklassen som er bedre på dette området. Det er meget mulig at en 20 pkt kalibrering vil hjelpe å gjøre skjermen bedre ut av sort. Akkurat denne  skjermen er for lys ut av sort.

Som vanlig så har også denne Samsungskjermen et kraftig blåstikk i standardmodus og har masse lys og farge. Den eneste bildemodusen som er godkjent i min bok på denne skjermen er Film modusen. Alle de andre bildemodusene (Naturlig, Standard og Dynamisk) har alt for mye blått å helt sprengte farger, og anbefales ikke.  Denne skjermen har mer enn nok lys med +600 nits ferdig kalibrert på SDR til vanlig stue bruk.

Den svarer bra på kalibrering og blir som en bra skjerm etter kalibrering.  Har ikke rukket å kjøre tester på hvordan skjerm reagerer på forskjellige testbilde størrelser.

Farger på  SDR:

Fargesveip: 

Jeg kalibrerte denne skjermen før jeg kalibrerte årets 75Q9F som jeg har skrevet om  tidligere. Sett i ettertid så kan jeg si at de er mer like enn ulike. Når jeg kjørte 2 pkt kalibrering så traff skjermen  bra men ikke kjempebra på de indre målepunktene som varierte noe. Den treffer bra på de ytre 100% måle punktene. Etter 2 pkt så hadde skjermen 1.45 i snitt og 3.45 maks i avvik i fargerommet. Denne skjermen varierer noe på fargenyansene  i likhet med Samsung sin Q9. Denne skjermen er i toppsjiktet, men det finnes skjermer som er enda litt mer fargenøyaktige på nyansene.

Fargesjekker:

Ferdig kalibrert så leverer denne fine verdier i fargesjekker. Jeg fikk 1.6 i snitt og 3.4 maks avvik på denne skjermen.  Etter kalibrering er dette et meget bra resultat. Den har bra med farge å ta av og treffer bra på de fleste nyanser. Har ikke gjort en omfattende CMS kalibrering, så kan ikke si hvordan skjermen ville blitt da.

Oppskalering er ikke testet, men via test av vanlig Tv signaler så er det svært lite støy og bildene er svært gode med tanke på at det er kun 720P som var utgangspunktet!  Det er absolutt ikke noe problem å bruke denne på f.eks 3 meter å kun se vanlig TV.

Bevegelse:

Denne skjermen har også «Samsung hikken» som jeg har sett på flere Samsungskjermer i flere år nå. Så denne første gangen på KS serien.  Denne arter seg slik at noen ganger hopper f.eks Tv loger frem/tilbake og dette er svært slitsomt å se på! Løsningen er å slå av 100HZ totalt. Bilde kan også periodevis hakke helt av seg selv for så å være stabilt igjen. Når 100HZ fungerer så er bilde skarpt og fint og se på. En kan justere graden slik at en slipper såpeoperaeffekten-noe jeg setter pris på.

Innsynsvinkel: 

Testbilde rett forfra

Testebilde på skrå.

Innsynsvinkel er OK, men bilde falmer kraftig hvis en kommer f.eks 90 grader på siden. Bilde ovenfor er tatt på en Q9, men Q7 har akkurat det samme filtret og samme fargeforsyning på skrå av skjermen. Sideinnsynsproblematikken er helt vanlig på LED-LCD skjermer med VA panel som på denne skjermen.

Skal en unngå dette, må en kjøpe en skjerm med IPS panel. Disse mangler sort igjen og vil dermed ikke fungere i mørkere rom, men de vil fungere fint i vanlig belysning og på dagtid. Hvis en er i prisklassen som denne Samsung 55Q7F koster og man sitter en god del på skrå, så ville jeg også kikket på en OLED fra: LG, Sony, Philips eller Panasonic. OLED har ingen problemer med innsynvinkel selv på 170 grader er bildet helt fint-det er det ikke på en LCD skjerm med VA panel!

Når jeg monterte denne skjermen så ble det veldig tydelig at det er viktig at en ser rett frem midt på denne skjermen når den er ferdig montert på bord/vegg ellers går det utover bildekvaliteten. Denne skjermen er i tillegg mer følsom enn vanlig for høyde. Det er derfor viktig å se rett fram og ikke falle for fristelsen og montere den for høyt/lavt da dette går kraftig utover bildekvaliteten. Dette er veldig synbart!

Det er en grunn til at årets QLED serie er så følsom for høyde, og det er filtret foran skjermen. Det fungerer best i klassen og skjermen har svært lite refleksjoner! Skjermen blir i praksis et sort hull. Ingen OLED  eller annen LCD skjerm jeg har sett har så lite reflekser.

F

Testet ikke tv for jevnhet i bilde.

HDR FILM fabrikkmåleresultater: 

For å minke  «blooming/lys lekkasje»  problematikken rundt et lyst objekt, så har Samsung valgt en litt annen lysstyring enn forrige års modeller. De kjører ikke like mye på med lys, og dermed så slipper enn å få like mye strølys som en fikk ifjor-hvor dette var veldig lett synlig særlig på 4K HDR.

Jeg fikk 875 nits som høyeste måling i film HDR ukalibrert. Jeg antar at denne skjermen vil falle noe etter kalibrering, men holde seg over 800 nits ferdig kalibrert. Dette er en bit fra Samsung sin påstand om 1500 nits. Jeg la merke til at på eska står det nå opptil 1500 nits.

Dette har en logisk forklaring da Qled serien i fjor varierte voldsomt i lysstyrke. Jeg målte fra 630-1400 nits ukalibrert på 2017 Q7 QLED. De fleste lå mellom 700-800 nits. En Qled med over 1000 nits er en god skjerm og kunden har vært heldig med panelet.  Første skjermen var ihvertfall noe høyere enn ifjor. Får bare håpe Samsung får bedre kontroll på produksjonen, slik at oppgitt lysstyrke stemmer med reel lysstyrke.

Det er Samsung som har størst avvik fra oppgitt til reelt målt nits lysstyrke er min erfaring på 4K HDR. LG oppgir f.eks opptil 1000 nits på alle 2017 OLED. Alle skjermer jeg har målt av 2017 LG OLED, har hatt over 700 nits og gjerne gått opp til over 800 nits hvis jeg venter-ferdig kalibrert på 10% testbilde. Så da er avviket 20-30% og ikke over 50% som jeg har målt på enkelte Samsung Qled.

Så paradokset er at en kan faktisk få en OLED med MER lys enn en QLED hvis en er uheldig med panelet.

Årets skjerm nektet plent å kjøre mye lys når jeg prøvde via Ansi sjakkbrett. Kontrastmåling ga: 276 nits/0,074= 3729:1 i reel kontrast. Dette er litt høyere enn på SDR, som ventet. Men siden dette er en vanlig side led-lcd så blir kontrasten skadelidende på 4K HDR mot andre skjerm typer.

Skal en bruke skjermen mye til 4K HDR så vil jeg sterkt anbefale å vurdere en skjerm med bakled som f.eks Sony sin XE serie i samme prisklasse eller en OLED fra  LG, Sony, Philips eller Panasonic. Alle de nevnte skjermer vil fungere bedre på 4K HDR, kort og godt med større reel kontrast særlig i rom med dempet belysning. Sitter du i lysere rom vil en Samsung 55Q7F fungere fint. Samsungskjermen har mest farger av alle Tver jeg har testet så langt.

Skjermen jeg målte hadde  0,074 nits i sort som minste på 4K HDR. Skjermen slår av bilde på 0% test bilde som beskrevet i SDR kalibrering.

Fargesjekker på HDR er kun måling i beste bildemodus uten kalibrering.

Alle avvikene er oppgitt etter den nye tilpassede DEICTCP for 4K HDR som er langt strengere enn den gamle DELTA 2000 som har blitt brukt til nå på 4K HDR.

Avvikene som er målt i beste modus uten kalibrering er:  1.36 i rene fargeavvik. Dette er en veldig bra måling. Ingen farger stikker seg ut  i noen særlig grad. Siden denne skjermen ligger noe under EOTF kurven hele veien,  så påvirker dette samme måling når en tar hensyn til lysstyrke og avviket blir 20.3. Dette er ikke spesielt bra, men en må huske på denne skjermen ikke var kalibrert på noen måte i 4K HDR!

Jeg er sikker på at en kan få ned avvikene en god del. Utgangspunktet er så mye bedre enn på 2018 75Q9N, som det ikke var mulig å få EOTF kurven til å nærme seg standard i det hele tatt. Det er fult mulig med 2018 55Q7F siden den tross alt ligger bare litt under. Så paradoksalt nok så vil en 2018  55Q7F bli bedre med tanke på fargekorrekthet i 4K HDR enn toppmodellen (2018 75Q9F) fra Samsung.

Det er gledelig at skjermen følger EOTF kurven langt bedre enn Q9 serien uansett størrelse på testbilde.  Og skjermen fyller også over 99% av DCI fargerom! Denne skjermen har mye farge ved behov. Fargene treffer DCI-P3 bra selv før kalibrering, langt bedre enn 75Q9 etter kalibrering.

En mangler sort mot f.eks OLED, men  har litt mer lys igjen. Så hvis du sitter i et rom med belysning så kan denne skjermen fungere bedre på HDR enn OLED når en får «kamuflert» at sort ikke er helt sort pga at den har noe mer fargevolum og ta av. Du må sitte rett på for å få denne opplevelsen og ha en del lys på i rommet!

Jeg fikk ikke målt denne på mitt test bilde, men vil bli overrasket om den ikke har noe mer lys på test bilde enn f.eks 65OLED873 bloggen.  Den hadde 305 Nits.

 

Konklusjon: 

Jeg vet at mange av dere som kjøper skjermer i dette segmentet er opptatt av maks kvalitet i alle ledd. Jeg kan anbefale denne skjermen med visse forbehold. Du bør ha litt lys på i rommet og sitte midt på både sideveis og med tanke på høyde på skjerm. Det er en god skjerm som har mulighet for å gi korrekte bilder etter kalibrering. Jeg synes det er et paradoks at denne skjermen med stor sannsynlighet vil gi et mer korrekt bilde på 4K HDR enn toppmodellen 75Q9N ferdig kalibrert.

Hvis en sammenligner med en OLED så vil den gi en annen opplevelse i et mørkt rom igjen, med sitt perfekte sortnivå. OLED  har noe lavere maks lysstyrke, men jeg ranker OLED foran på 4K HDR hvis du kan godta noe lavere smell i bildet. En OLED vil gi mer trykk i fargene pga sortnivå og fungerer bedre med tanke på innsynsvinkel.

Skjermen mangler Dolby Vision men har fått HDR10+.  Kommer tilbake med rapport når jeg har fått sammenlignet. Dolby Vision er bedre enn alt av HDR10 ihvertfall. Så foreløpig med forbehold er det et minus at skjermen ikke har Dolby Vision.

Alt i alt er Samsung sin 2018 en god skjerm som er bedre enn forrige års 2017. Den er mer plasseringsvennlig og jeg digger at skjermen kan forsvinne på veggen! For meg personlige så er innsynvinkel sideveis og noe svakt sortnivå de største minus med denne skjermen. Den er et bedre kjøp enn i fjor, siden prissetting er noe mer edruelig.