Hei,

Kalibreringsmannen fortsetter å gi Tver nytt liv. Denne TVn er en av de beste LED-LCD Tvene jeg vet om og har vært borti med tanke på bildekvalitet og farge nøyaktighet.  Det denne skjermen er unik på er veldig god kontrast dvs forskjell mellom sort og hvit og ekstremt korrekte farger!

Vanlig TV bilde fra skjerm. Se hvor naturlige hudtoner er.

Tvn det er snakk om er Sony sin tidligere Toppmodell: 65HX955 som er fra 2013. Denne skjermen har ekte bak-led ofte forkortet FALD-full array dimming. Dette vil si at bak tvn så sitter det mange soner minst 120 utfra min telling som kan slås  av/på. Dette sikrer at skjermen får mulighet for langt større kontrast i forskjell mellom sort/hvit enn alle andre  vanlige LED-LCD som er kant belyst.  Selvsagt har jeg full kalibrert for dag/natt og Spill til en verdi av 3695,- og sjekket denne skjermen. Underveis i kalibreringen så blir det tydelig at denne skjermen ikke er mye brukt.  Skjermen klarer mer  lys enn de rimelige LED-LCD gjør selv på HDR! I dag modus så har jeg satt opp skjermen med over 320 nits-det er mye samtidig som fargene er dønn korrekte! I kvelds innstilling så har jeg satt opp mer moderate 125 nits.

Selve ANSI og reel kontrast på selve panelet uten baklys styring aktivert er på 2116:1-noe som er likt eller bedre enn dagens vanlige rimeligere LED-LCD med side belysning. Min sort er 0,058. Dette er ca på nivå med f.eks Samsung sin 7005 serie som er i salg nå og har 0,054 på de jeg har målt dette en veldig god 100 HZ testvinner skjerm til en svært bra nypris på 11990 for 65″.

Sony 65HX955  skjermen er synlig bedre både på sortnivå/kontrast og fargenøyaktighet. Hvis du vil ha fotball banen slik den er i virkeligheten så er dette skjermen!  Sony sin bildeflyt er anerkjent som den beste i bransjen.

Samsung skjermen og andre nye 4K skjermer har høyere opp løsning pga 4K-men da må du sitter svært nære for å se forskjell mot en full hd skjerm. Så sitter du nærmere enn 2 meter fra 65″ så begynner 4K å bli synlig.

Samsung sin gode MU7000 serie  har også HDR og  mer maks lysstyrke på 4K HDR kalibrert på ca 500 nits altså 180 nits mer-men da er sortnivået svært skade lidende pga at den er kant belyst ca 0,2 nits (2500:1) vs 0,039(8435:1 kontrast) på 65HX955 pga bak led i dag innstilling. Så paradokset er at min bruke  65HX955  har større reel synbar kontrast  enn en rimelig 4K HDR  har på 4K HDR skjerm selv på vanlig SDR/vanlig TV.

Når en ranker bildekvalitet så kommer oppløsning først på 4 plass! Kontrast er nr 1, farge og farge tone på 2 og 3 før oppløsing kommer til slutt. .  Dette er bevist i flere blindtester der folk ikke klarer å se forskjell på 4K og Full HD på 3 meter på 55″. Folk ser derimot lett forskjell på en skjerm med god kontrast og farger og en med mindre bra kontrast og farger.

Det er bak belysningen som er øker denne kontrasten kraftig! Ved aktivering av baklys styring så øker ansi(sjakkbrett) kontrasten til 4464:1 som vil være tilgjengelig hele tiden. Sortnivå er da 0,027 nits-dette er på nivå med dagens LED-LCD toppmodeller fra Samsung og Sony. Absolutt maks kontrast på kveld innstilling er hele 25000:1 og da er min sort 0,005 nits.

Bilde fra skjerm på fotball

Dette er langt mer enn noen ny rimelig skjerm uansett merke. De eneste skjermene isalg som får slike kontrast tall idag og er LED-LCD er Samsung sin nye toppmodell med bak led:  55, 65 og 75Q9N      og Sony sin etterfølger for denne skjermen: Sony 55-100ZD9 som også har bak led.  Dette er skjermer som koster ca 40000 kr nye i 65″ størrelse.

Så her gjør du et kupp hvis du kikker mest på vanlig TV!  Etter kalibrering så ligger de aller fleste måle verdier under den grønne streken dvs 1 iavvik-noe som innebærer at det er øynene våre som begrenser i og vise hvor nøyaktig denne skjermen faktisk er til å gjengi farger. Så her har du en tipp topp TV som vil fungere til alt inkl fotball! Full kalibrerings rapport medfølger selvsagt!