Her kommer resultater etter at jeg fikk kalibrert en Samsung 65Q7 QLED http://www.samsung.com/no/support/model/QE65Q7FAMTXXC hjemme i stua hos en kunde. Skjermen i seg selv er jo veldig lekker og kommer svært tett innpå veggen. I denne bloggen vil jeg fokusere på bilde ytelsen-ikke alt det andre

Mange vil nok synes at denne bloggen er vel teknisk og det skjønner jeg.

Alle målinger vil komme på facebook https://www.facebook.com/kalibreringsmannen/?hc_ref=ARQh93k4sBwmDH9QdqnPO16e5XmTFFeuw3lgFmFUODz4JlRZueUPBp-xhiZrEOf7teo

Denne skjermen måler svært bra etter kalibrering og kan si såpass det er en god skjerm hvis du har den rette stuen og bruks område.

Jeg har tidligere skrevet blogg om 65Q8C QLED https://kalibreringsmannen.no/forste-titt-pa-samsung-65q8c-qled/

Iår har jeg fått kalibrert flere Samsung skjermer . Det er interessant og måle og se forskjellene mellom dem-for de ER der!

 

Ved første øyekast så var skjermen veldig kraftig i fargene. Dette siden den sto i «Naturlig» bildemodus-vel den er IKKE naturlig i virkelig heten. Men jeg kan forstå at mange setter TV i denne modusen-siden Samsung gir inntrykk av at bildene skal bli naturlige ved bruk av denne bildemodusen.

Som vist på bildene nedenfor. Bildene er ikke verdens beste men forskjellen er stor i virkeligheten! Ser hvordan personen blir helt rød i ansiktet og at den hvite skjorten blir veldig blåhvit på bilde til høyre.

Etter kalibrering så kan jeg si at Samsung sin 65Q7 absolutt har sine kvaliteter! Fargene blir meget nøyaktige og jeg fikk lave 1 i delta/fargeavvik når jeg tok en farge sjekker. I en farge sjekk så måler jeg hudtoner-forskjellige farge nyanser slik at en får en bra overblikk over hvor nøyaktig skjermen er på REEL farge gjengivelse.  Det vil si at denne skjermen er lik det som NRK og TV2 sender UT fra sine studioer! Det er kun de beste skjermene som klarer dette. Det vil si at denne skjermen gir det bilde slik TV selskapene har tenkt.

Når jeg målte farge sjekk i «Naturlig» bilde modus så fikk jeg 9,5 i fargeavvik-dette betyr et dårlig resultat og LETT og se forskjellen. Hudtoner m.m er langt fra naturlig med så høye avvik!

Skjermen får meget gode målinger etter kalibrering både på grå skala og i fargerommet. Kontrast på denne skjermen ble: 2924:1 i reel ANSI kontrast på SDR(vanlig bilde). På HDR så klarte den 3968:1 i ANSI kontrast. Den klarer dermed en høyere kontrast enn f.eks 65MU8005 på HDR. På vanlig SDR så er faktisk https://kalibreringsmannen.no/forste-titt-pa-samsung-65mu8005-hos-lefdal-lade/bedre på ren kontrast pga at den har litt bedre sortnivå. 

Bilde viser en ANSI kontrast måling.

65Q7 QLED har mer farger enn 65MU8005 i HDR modus. Den klarer å fylle farge rommet DCI-P3 bra-bedre enn f.eks LG sin B6 OLED.

Mens OLED er helt overlegen når det kommer til sortnivå igjen. På OLED har jeg målt 120000:1 i reel ANSI kontrast på vanlig SDR bilde og enda høyere på HDR. Samsung skjermen slår av skjermen på 0% (sort testbilde) og da går måle utstyret i 0,0000-dvs feil måling.

Når det gjelder 4K med HDR så klarer Samsung skjermen noe mer lys på 10% og mye mer lys på 100% av skjermen fylt med hvit testbilde enn OLED.

I HDR så klarte denne 65Q7 QLED ca 980 NITS på 10% test bilde målt i beste bildemodus før kalibrering. På ANSI sjakk brett måler den 508 NITS. Dette er en del mer enn OLED særlig på større deler av skjermen. På 10% test bilde så er ikke forskjellen så veldig stor da jeg har målt over 800 NITS på LG sine OLED(B6,E6 og G6) på 10% test bilde når de får stå å måle lenge. På 65Q7 er det motsatt skjermen justerer ned lysstyrken etter noe tid.  Bildene nedenfor er fra en SDR 10% venstre side og HDR 10% måling på høyre side. 

Konklusjon er at denne skjermen er mer optimalisert for 4K HDR enn andre Samsung skjermer og det er en god LED-LCD skjerm-noen ekte «QLED» er det ikke.

Her kommer

https://www.tek.no/artikler/test-samsung-qe65q7f/382419?utm_source=tek.no&utm_medium=tek_feed_toplist&utm_campaign=product_link

sin test av 65Q7 QLED. De har ikke vist like omfattende måle resultater. Det hadde vært interessant å finne ut om forskjellene i lysstyrke på HDR på samme type skjerm! Når jeg kalibrerte 55Q7 så målte denne 1300 NITS… virker å være store forskjeller skjermene imellom.

Den er ikke en  OLED «killer» i mine øyne. Den fordrer at en sitter foran skjermen for best bilde ytelse. Den passer best for de som har mye lys i stua som sitter mest rett foran skjermen og ikke slår av lyset-da vil en OLED være et bedre valg f.eks 65B7 som er ganske lik i pris. Det er en god LED-LCD men ikke  ekte QLED som Samsung mener.

Hadde håpet på noe mer lysstyrke siden samsung sier 1500 NITS. Det virker å være store forskjeller skjermene imellom. Den er ikke bedre enn f.eks SONY sin 65XD9305 som en en vanlig LED-LCD er min mening.