Hei,

Her kommer en  status rapport.

Da har jeg fått en rask titt på Samsung sin 65Q80T som blir den direkte etterfølgeren fra forrige års Q70R.  Dette er årets rimeligste Samsung skjerm med FALD(ekte bakbelyst lokal dimming). Skjerm har ca 40 soner som kan slåes av/på.

Dette resulterer i  større dynamikk/kontrast enn på kantbelyste LCD skjermer som alle Samsung opp til denne er.  Skjermen hadde soft 1304 ved test tidspunkt.

TV står hos Elkjøp Lade Megastore

Fargesveip på 65Q80T

Dette er Samsung QLED 2020 skjerm nr 2 som klarer fargesveip korrekt.

TV er derfor kalibrert for lyst rom, som en butikk er.

Denne noe kortere bloggen er kun butikk basert med de begrensninger dette gir.

65Q80T i butikk har 424 nits 100% ferdig kalibrert på SDR/vanlig TV.

Men det jeg kan si er at Samsung fortsetter trenden med stadig mer nøyaktige bilder på sine 4K QLED skjermer i 2020 utgavene.

Det ser jeg også på fargesjekker med snitt på 1,4 og maks på 4.1 i maks avvik.

Det er et bra resultat totalt sett når en tenker på at dette ble målt på full lysstyrke 424 nits!

Også denne skjermen klarer fargesveip korrekt. Dette  har til nå ikke  vært vanlig på Samsung sine skjermer. Her  er det store forskjeller mellom eksemplarer i samme modell serie og størrelse ut i fra min erfaring.

F.eks så klarte 1  65Q95T fargesveip korrekt-se blogg mens  75Q95T (blogg kommer) utgaver jeg har kalibrert IKKE har klart fargesveip korrekt på alle målepunkter.

Da har typisk 100% farge intensitet kommet utenfor målet og skjermen har for mye farger opp mot REC 709 standard.

Dette har vært typisk Samsung på sine topp modeller i QLED serien til nå fra 2017. Det er gledelig å se at stadig flere 2020 modeller klarer å gi mer korrekte bilder både på SDR og HDR.

Kontrast:

Målt ANSI kontrast (STD dimming)  3X3 ble: 122/0,028=4357:1 for SDR mens på 4K HDR (HØY dimming)  ble 4X4 ansi kontrast: 546/0,093=5870:1 for 4K HDR.  Det er tydelig at skjermen sin logaritme er optimalisert for 4X4 ANSI testmønster siden den klarer høyere kontrast på 4X4.

En får best sortnivå og korrekt gamma på standard lokal dimming på SDR og Høy dimming på 4K HDR. Hvis du vil ha mer skyggedetaljer og litt svakere sortnivå så er LAV på lokal dimming å foretrekke.

Også denne skjermen vil «klippe» bilde/gamma ved Høy innstilling på lokal dimming på vanlig TV innhold. Skjermen fordrer at du sitter rimelig midt på for best mulig bilder. Den har et vindu på ca 20 grader.

Også dette eksemplaret av 65Q80T  har svært gode bilder og følger SDR bilde standard bra. Den følger Samsung sin utvikling med stadig mer nøyaktige bilder. Dette er en fin utvikling som jeg liker!

HDMI 2.1 støtte og 4K HDR støtte. 

Det er fortsatt et stort minus at skjermen ikke støtter Dolby Vision både med tanke på film/streaming og som spill skjerm siden XBOX X får Dolby Vision støtte.

Dolby Vision er det klart mest utbrette meta data formatet pr i dag. Skjermen har HDMI 2.1 støtte på 1 port og e-arc på en HDMI 2.0B port utfra de opplysninger jeg har.

Du kan derfor ikke koble til en reciver med HDMI 2.1 via e-arc og bruke HDMI 2.1 via reciver. Da må du koble reciver i HDMI 2.1 port. Da mister du e-arc. Du må evt kjøre 2 Kabler til TV. Det skal testes fremover hva som er realiteten.

Som alltid kommer alle målinger på Facebook siden min.    Se denne videoen  hvis du lurer på om det faktisk er forskjell på HDR 10 og Dolby vision? 

4K HDR måleresultater som skal undersøkes.

Jeg har kun målt og kalibrert litt på 4K HDR, og her må jeg se mer på TV for å vurdere om målingene jeg har funnet virkelig stemmer med virkeligheten på ekte innhold. Den følger EOTF 2084 bra fra fabrikk i beste modus.

Det er svært tydelig at denne TVn justerer baklyset selv i HØY lokal dimming, noe den ikke skal gjøre iflg Samsung på 2020 utgaver.

Samsung sin markedsføringsavdeling sier «Quantum HDR 1500». Jeg fikk ca 860 nits ferdig kalibrert. Dette  er  en forbedring mot Q70R som hadde ca 700 nits.

 

10% maks HDR lysstyrke

Skjermen 65Q80T varier i lysstyrke på 10% testbilde

Det at denne skjermen går tydelig opp/ned i lysstyrke på 10% 4K HDR  er noe jeg må undersøke nærmere. Dette var synlig på forskjellige testbilde størrelser. Skjermen sin logaritme som styrer baklyset slet med å bestemme hvilken lysstyrke den faktisk skulle bruke.

Konklusjon: 

Alt i alt ser jeg at denne skjermen er bedre enn Q70R fra i fjor på flere områder, og således kan den anbefales som et bra kjøp i sin klasse. Den har fått HDMI 2.1 på 1 port og har gode bilder til en bra pris.

Du kommer ganske nærme toppmodellene uten at prisen er helt i topp modell land. Det er en stor fordel med FALD på 4K HDR.

Og hvis du ønsker og bruke din nye TV mye på 4K HDR så er det her de gode opplevelsene begynner. FALD er helt avgjørende for at en LCD skjerm skal klar å gi gode HDR opplevelser.

Selv om  65Q80T har noe høyere lysstyrke (ca 850 nits) enn f.eks LG sin 65CX  (650 nits) er den ikke noe bedre enn OLED av naturlige årsaker. OLED er fremdeles helt sjef både på vanlig TV og på 4K HDR i en vanlig stue på vinteren på kvelden med dempet belysning for alle i rommet uansett hvor de sitter.

Så siden hoppet i pris  til f.eks LG sin 65CX ikke er avskrekkende, ville jeg anbefalt å vurdert den siden den har helt annen bildedynamikk igjen og bedre innsynsvinkel.

Sony sin 65XH9505 er også en arg konkurrent som har Dolby Vision og høyere HDR ytelse.

Samme er topp modellene til Samsung Q90T/Q95T som har høyere ytelse særlig på 4K HDR (ca 1450-1600 nits) med tanke på maks lysstyrke. De har også noe bedre innsynsvinkel og litt høyere kontrast.

På vanlig TV/SDR har Q95T ca 100-120 nits mer lysstyrke på 100% hvitt bilde med ca 540 nits.  De er derfor bedre i et lyst rom og er pr nå best i lyst rom. Så fremt du ikke blir plaget av mulig regnbuemønster.