Hei,

Da har jeg fått tittet raskt på en 2019 modellen av Q60R serien til Samsung, en 65 tommer. Forrige års modell 65Q6FN har solgt bra, særlig etter prisene kom ned på et svært greit nivå opp mot ytelse.

Det er bestandig spennende å se forbedringer de har klart å få til fra forrige års 65Q6FN som i 2018 gjorde mye korrekt i forhold til pris. Vi snakker ikke OLED terreng her, men opp mot andre LCD skjermer med led kantbelysning så står skjermen seg bra. Forrige års modell hadde ikke one-connect og det har heller ikke årets modell.

Første inntrykket er at Samsung har spart penger iår igjen som de gjorde ifjor og dermed gjort skjermen enklere i utforming. Hele skjermen virker rimeligere bygd enn forrige års modell. Feks så er alu rammen rundt skjerm erstattet med en tykk plastikk utgave.  Jeg var derfor spent å se hva som har skjedd med bildeytelsen, som er det som teller mest i min bok.

Samsung produserte store RGB (rød, grønn, blå) OLEDpanel som var minst like bra som LG sine WRGB (hvit, rød, grønn, blå) OLED panel for en del år siden. Samsung  hadde alt for stor kasteandel og store problemer med å få de til å fungere, og avviklet sin OLED produksjon etter kort tid.

Etter denne erfaringen skiftet Samsung mening om OLED og gikk over til å forbedre LCD skjermene. Disse ble omdøpt til QLED til 2017 sesongen. Navnet er jo ganske likt OLED, men er altså ikke noen OLED kun en kraftig forbedret LCD skjerm med quantum dots.

Samsung har etter denne erfaringen offisielt ikke hatt tro på OLED. De  har fortsatt sin produksjon med RGB OLED til telefoner, så helt uten tro på OLED kan de ikke være etter min mening.

Dette kan jo skyldes at Samsung som er nr 1 og LG er nr 2 i TV verden målt i salg av flatskjermer.  Da kan det jo være litt «kjedelig» å innrømme at LG tross alt har den best fungerende OLED for større skjermer med sin patenterte WRGB OLED teknologi.

Dette er litt av bakgrunnen til at vi er der vi er idag.

Samsung bruker som nevnt ovenfor et LCD panel som har vært med oss siden flatskjermen sin barndom. Dette panelet er kraftig forbedret med  LED og bakbelyst med Quantum dots, og det er her benevnelsen QLED kommer fra.

Q60R er altså en QLED skjerm. Skjermen har mikrodimming i panelet i softwaren,  men i praksis 1 dimbar sone på 4K HDR i likhet med alle sidebelyste skjermer.  Hvis en kjører et hvitt objekt midt på skjermen og den gir mye lys, vil en se lysblødning/blooming i et mørkt rom. Dette gjelder alle sidebelyste skjermer i større eller mindre grad uansett merke og pris.

Det er derfor jeg sterkt anbefaler å kjøpe bakbelyst skjerm hvis en skal se mye 4K HDR og ønsker en bedre opplevelse i dempet belysning og vil  ha (LED) LCD skjerm og ikke vil kjøpe  OLED av en eller annen grunn. OLED er best i mørkt rom på 4K HDR mener jeg personlig.

Alle sidebelyste skjermer fungerer greit nok på 4K HDR og produsentene har derfor stort sett valgt å senke maks lysstyrke noe på sine kant belyste modeller. Noe av grunnen til dette er for å  at lysblødning ikke skal bli for irriterende.  OLED har ikke noen av disse problemer uansett pris på skjermen.

Hvordan skjermen oppfører skal jeg forklare i denne bloggen. Mange vil nok oppleve denne bloggen som vel teknisk og lang. Ønsker du en rask oppsummering så anbefaler jeg å se i konklusjonen.

Alle mine inntrykk bygger på kalibrerte bilder i stue.  Vil selvsagt komme tilbake med mine funn når jeg får sett skjermen i mørkt rom. Tv hadde soft 1062.1 som var siste tilgjengelige ved utført kalibrering 23.04.2019.

 

Som vanlig kommer målinger på facebook siden min

Kontrast og sortnivå.

Jeg tok etter kalibrering og sjekket kontrast med 4 X 4 sjakkbrett på skjermen i stuen. Ferdig kalibrert på SDR så ligger reel kontrast på ca 3770:1 (116/0,031 nits) ved kalibrert innstilling. Dette er noe lavere enn 2018 modellen ved samme test. 2018 Q6FN i 65 har en Ansi kontrast på  43004500:1 målt på de jeg har sjekket.  Årets modell vil derfor ha et litt svakere/blassere bilde ut i fra denne testen i et mørkt rom men en måtte har begge tver side ved side for å evt kunne se faktisk forskjell i mørkt rom.

Jeg vet mer om hvordan dette vil arte seg når jeg får sett skjermen i dempet belysning. Forrige års Q6FN var en god skjerm i litt belyst rom med tanke på sortnivå. Årets modell kan synes å være bitte litt svakere. Ansi kontrasten forteller mye om hvordan bilde blir reelt med informasjon i bilde. Laveste sort er 0,005 nits (måleutstyr sin grense) Samsung sine skjermer slår av bildet når de får et helt sort testbilde.

Jeg har ikke sett kalibrert Q60R i mørkt rom enda. Jeg kan derfor ikke si bastant hvor stor forskjellen er med tanke på en litt svakere sort. Så noen OLED utfordrer i et mørkt rom er denne skjermen ikke. Men den er bra til å være sidebelyst. Den har bedre sortnivå enn sine mindre brødre fra 2018 serien f.eks 7475 serien som havner under 3000:1 i samme testen.

65Q60R»  har 1 sone ved test å sone test bilde.

Bildekvalitet: 

I en butikk er det stor sjanse for at denne skjermen står i Dynamisk bildemodus.

Dynamisk bildemodus er helt håpløse å bruke hjemme. Bilde er alt for lyst og fargene er helt totalt feil. Du øker sjansen for å få vondt i hodet og at øynene blir tørre hvis du sitter å ser på Q60R i dynamisk bildemodus hjemme i din stue. Anbefaler ingen å bruke innstillingen dynamisk hjemme.

I butikk med 3-4 ganger mer lysmengde enn du har hjemme, passer disse alt for kraftige bildeinnstillingene bedre for å tiltrekke seg din oppmerksomhet. Forskning viser at den skjermen som har mest lys og mest farge på en TV vegg, den velger vi i løpet av 10 sekunder. Derfor er det en kamp mot oppmerksomhet i butikken og TV produsentene drar derfor bilde til 12 på en skala til 10.

Ikke la deg lure! Sett TVene i Film/kino bildemodus og sammenlign. Det er 100% håpløst å sammenligne TVer i butikkmodus.

Standard modusen på denne TV er noe mer edruelig. Den er fremdeles alt for blå. Anbefaler som sagt Film modus på denne skjermen. Her kommer jeg nedenfor til å fortelle hva jeg fant.

Kalibrering SDR:

Jeg målte først skjermen i standard modus som er den bilde modusen TV kommer i fra fabrikk. Der hadde som ventet skjermen et kraftig blåstikk. Når jeg satt TV i FILM modus så var i alle fall dette eksemplaret bra før kalibrering. Litt for mye grønt i gråskala på denne Q60R utgaven. Her vil jeg nok finne andre eksemplar som har for mye blått eller rødt igjen på andre eksemplarer. Skjermen klarer litt over 300 nits på 100% test bilde ferdig kalibrert. Dette er faktisk ikke så langt bak 75Q90-blogg kommer!

Så derfor hvis  en bruker verdier fra en annen kalibrert  Q60R så er du garantert å få feil bilde da det vil være forskjeller eksemplarene imellom. La derfor TVn stå i FILM modus eller få den kalibrert hjemme hos deg!

Generelt så anbefaler jeg at TV er brukt en tid for kalibrering. Dette for at TV bilde skal få satt seg. Utført kalibrering vil da være stabil lengre. Jeg tar vanligvis ikke å kalibrer Tver rett fra eska.

Kan nevne at jeg var hos 1 kunde med 2 stk Samsung 65Q9FN kjøpt samtidig. Begge hadde samme soft og var brukt like lenge. På den ene måtte jeg justere -2 på blåfargen i grå skala mens på den andre måtte jeg justere -12 på blåfargen i gråskala, for å få samme sluttresultat i gråskala. Når jeg sammenlignet begge TVer etter kalibrering var det ingen verdier som var like på gråskala eller fargerom. Begge var like opp mot D65/REC709  standard når begge var ferdig kalibrert.

Derfor vil jeg sterkt anbefale å bare la skjerm stå urørt i FILM modus som er beste modus på denne Q60R. Sjansen for at du får «kalibrert» bilde med innlagte verdier fra en lik skjerm er liten-svært liten.

Denne skjermen bør absolutt ha en individuell kalibrering fra eksemplar til eksemplar for å få hentet ut potensialet.

Gråskala/hvitbalanse:

Fra fabrikk ligger dette eksemplaret  med et  delta avvik på opptil 5 i gråskala snitt 2,78. Dette er et bra resultat fra fabrikk. Etter kalibrering så fik jeg de fleste måle punkter rundt  1 noe med snitt på 0,995 noe som er meget bra! Dette er etter 2 pkt kalibrering. Det er nok mulig å hente ut enda litt til hvis en ønsker.

CMS/fargesjekker:

Når jeg målte fargerommet på denne skjermen så vil jeg komme med mer bastant konklusjon når jeg har fått kalibrert skjermer hjemme hos kunder. Førsteinntrykket er bra. Jeg tok en rask kalibrering av CMS for å sjekke.  Jeg målte den også etter justering i Film modus uten måle utstyr. Her fikk jeg 2,8 i snitt og 6.1 i maks avvik på fargessjekker på 140 punkter. Dette er et bra resultat fra fabrikk.

Etter å ha kalibrert gråskala og CMS tok jeg en ny fargesjekker. Nå ble avvikene 1.4 i snitt og 5,2 maks. Som med andre QLED skjermer så er det noen farger som stikker seg ut-dette går ikke å få bort selv ved full CMS kalibrering. En kjøper ikke QLED skjermer hvis en vil ha absolutt alle fargenyanser 100% korrekt.  Men dette er et bra resultat. Skjermen gir naturlige farger på himmel og hudtoner.

Nytt av året er en mer presis CMS kalibrering på Samsung sine QLED skjermer.

På tross av dette så  finnes det skjermer  som treffer bedre både i ytterpunktene og i mellom på alle farge nyanser. Her vil jeg på generell basis trekke frem Sony og Panasonic sine modeller som har vist jeg gjennom lang tid å ha svært korrekte farger etter kalibrering og i mange tilfeller bedre enn Samsung sine skjermer. Det skal legges til at Samsung sine skjermer har hentet inn noe av forspranget som Sony/Panasonic har pleid å ha og gir korrekte farger etter kalibrering. Men er du petimeter slik som meg så finnes det hakket med korrekte skjermer.

Konklusjonen på SDR er at dette er en meget god skjerm opp mot pris.

Foreløpig konklusjon: Q60R er ganske så lik forrige års Q6FN serien i SDR.

Bevegelse:

Har ikke rukket å se detaljert på bevegelse. Kommer tilbake til dette når jeg får kalibrert flere skjermer hjemme hos kunder.

Innsynsvinkel: 

Denne skjermen er lik forrige årsmodell. Begge har VA panel. Dette fordrer at du sitter ganske midt på for å få best 

 

mulig bilde som vist på bilder ovenfor. Som en ser så falmer bilde når en sitter fra siden. Dette er helt vanlig på LCD skjermer med VA panel uten eget filter.

Sitter du mye på skrå i forhold til TVn så vil jeg anbefale å gå for OLED skjerm evt en Skjerm med IPS panel.  Da vil ikke bilde falme og skjermen holder på kontrast også på skrå fra sofan.

Hvis du ønsker god innsynsvinkel fra Samsung sin QLED serie så må du opp på 65Q80R Dette er en modell som jeg ikke har sett på enda. Jeg har sett på toppmodellen i 4K serien: QE65Q90R

Skjermen virker å være noe  mindre følsom for høyde enn forrige års modell.

På vanlig TV ser en ikke veldig mye til lyslekkasje «blooming» rundt et lyst objekt. Men sitter en på skrå så ser en lysslekkasjen enklere pga måten skjermen er bygd opp på. På SDR innhold(vanlig TV) er det ikke noe stort problem med lysslekkasje/blooming.

Skjermen fungerer bra i en normal stue. Den har nok lys og holder på bildet selv med sollys inn i rommet.  Denne skjermen har ikke samme filtrert som på toppmodellene, men fungerer fint i de fleste rom. En skal ha mye lys for at denne skjermen ikke skal fungere. Ikke sjekket hvor jevn skjermen er(dirty screen).

HDR kalibrerings resultater: 

Etter mine skuffende funn på 2019 65Q90R som  ikke fulgte EOTF kurven eller HDR bilde standard i noen grad. Desto mer gledelig er det å måle denne 2019 65Q60 skjermen. Den viser til helt andre resultater på HDR som jeg vil forklare nedenfor.

Gråskala/EOTF kruve:

Denne skjermen har ikke så veldig mye lys(460 nits)-MEN den følger EOTF kurven bra uansett størrelse på test bilde. Se målinger på Facebook siden. Så dette viser at Samsung kan hvis de vil. Denne skjermen legger seg konsekvent under EOTF kurven når den nærmer seg topp lysstyrke. Dette gjør også konkurrentene sine skjermer. Dette gir et bedre sluttresultat med tanke på bildekvalitet enn å bare pøse på med lys slik som Samsung har gjort og gjør på Q90serien. Jeg vet at Samsung gjør dette bevisst ut fra kundeundersøkelser-men håper at de også på toppmodellene kan vise bildene korrekt slik de gjør på denne Q60 serien.

Årets modell har noe lavere maks lysstryke enn 2018 modellen av Q6FN.

Jeg prøvde vindusstørrelser fra 1% og opp til 100%. Felles for alle bildestørrelser er at skjermen følger EOTF kurven bra opp mot EOTF kurve. Se målegrafer på Facebook.

Den hadde litt for mye grønn farge i beste bildemodus. Men avviket er godkjent med litt over 4 i snitt delta avvik når en tar med lysstyrke/EOTF i beregningen. Dette er en stor forbedring opp mot QE90 som jeg skrev om.

På Ansi sjakkbrett fikk jeg 0,102 i minste sort. Dette er et svakt resultat, men forventet resultat på sidebelyst LCD. Dette er faktisk litt bedre enn toppmodellen Q90 som hadde 0,112 i samme test på HDR-den har også nesten 4 ganger mer lys i samme test og gir mer kontrast i bilde.

Denne skjermen er mer mørkegrå enn sort på 4K HDR materialet. Bilde til venstre viser en eldre LCD  skjerm som har 0,09  nits. Min Plasma  i bakgrunnen har  0,005  nits (den er på bak) men ikke OLED  sort:  0,000  nits.

Skjermen makser i intervallet 10-100% rundt 466 nits som den holder i over 20 sekunder ved test.

Når jeg kjørte 5% testbilde faller maks lysstyrke til ca 300 nits.

Jeg mener dette er en fornuftig tilnærming fra Samsung, ettersom skjermen er sidebelyst. Ønsker du mer lysstyrke så har Q70-Q90 bakbelysning og vil dermed fungere bedre generelt sett med mer maks lysstyrke og mer trykk i bilde på 4K HDR.  Vet mer når jeg har sett på Q70, Q80 og Q85 og Q950. Som nevnt ovenfor vil en bakbelyst(FALD) skjerm fungere bedre på 4K HDR uansett merke.

 

Fargesjekker og fargerom: 

Den har mye farger og fyller 94,1% av UHDA-P3. Den er ganske likt 2018 Q6 og faktisk mer enn toppmodellen 65Q90 i 2019.

Når jeg kjører fargesjekkeren etter den svært strenge DEICTCP 240 som er laget for 4K HDR, så ligger de fleste sjekkfarger under  10 i avvik når en tar med lys opp mot EOTF standard. Dette er et paradoks opp mot Q90 som ikke var i nærheten av denne Q60 med tanke på korrekte farger når en tok med lysstyrke. Dette er målt i beste modus ukalibrert på denneQ60.

Selve skjermen i seg selv treffer bra på selve fargene før kalibrering. Q60R treffer generelt langt bedre på alle måle punkter i 4K HDR enn Q90R og jeg bedømmer den derfor som bedre i 4K HDR med tanke på fargenøyaktighet som første inntrykk fra fabrikk målt i film modusen fra fabrikk. Den vil nok gi enda mer korrekte bilder etter kalibrering.

Skjermen har naturlig nok noe lyslekkasje på 4K HDR gitt at den er sidebelyst, men dette er ikke like plagsomt på storebroren 65Q90 i mine øyne-det lille jeg tittet på skjermen. Vet mer eksakt når jeg får sett både Q60R og Q90 ferdig kalibrert i et mørkt rom. Hoved grunnen til dette er at skjermen gir langt mindre lys og da blir det også mindre lysslekkasje fra LCD panelet som skal stenge ut lyset.

Her har OLED satt standarden og opp mot den så taper Samsung Q60R naturlig nok, men så bedømmer jeg heller ikke denne skjermen direkte opp mot OLED pga lavere pris. Den står seg svært bra opp mot andre sidebelyste LCD skjermer fra Philips, LG og Sony.

Men hvis du vil ha bedre ytelser  fra Samsung så vil 65Q70 utgjøre et kraftig bra forbedring med langt bedre kontrast og sortinvå.

Konklusjon: 

Denne skjermen har mange sterke sider som mye farger på 4K HDR pga quantum dots aka QLED mulighet for rimelig korrekte og naturlige farger på vanlig TV (SDR) etter kalibrering. Den vil fungere fin fint for de aller fleste som ikke er avhengig av maks lysstyrke på 4K HDR og 2000 nits. Jeg mener det er viktigere med korrekte bilder enn å fokusere på maks nits når det gjelder 4K HDR og vanlig bruk og til den bruken er denne skjermen svært egnet. Den selges også ofte til en svært god pris slik jeg bedømmer det.

Her liker jeg Q60 skjermen bedre enn topp modellen 65Q90R når det gjelder 4K HDR iforhold til pris/ytelse. Denne skjermen er et fint kompromiss til en svært bra pris som vil  fungere for de aller aller fleste.

Denne skjermen er derfor godkjent på 4K HDR kan anbefales og den gir naturlige bilder uten ekstra støy.  Det har naturlig nok noe  lyslekkasje rundt objekt i bilde siden den er side belyst men dette er ikke en deal breaker. Hvis du vurderer denne opp mot de mindre Samsung skjermene  i 6-7 serien så vil den gi deg noe større kontrast og mulighet for mer farger på 4K HDR.

Det er bedre å ofre noe maks lysstyrke å få et bedre bilde enn et lyst bilde med masse lyslekkasje og det har Samsung klokelig gjort med denne skjermen. De har lært siden 2017 QLED  og da særlig 65Q9FM serien hvor de trykket alt for mye lys ut av side belyste skjermer med dårlig resultat særlig  på 4K HDR.

2  naturlige konkurrenter til  Q60 er: Sony sin XG8505 og LG sin SM8600 . Har ikke sett på Sony sin XG eller LG sin SM  serie enda. Erfarings messig vil Særlig Sony skjermen levere hakket bedre farger.

Som vanlig er det bare å spørre meg hvis dere har noen spørsmål!