Hei,

 

Denne bloggen blir litt annerledes enn normalt og  noe mindre teknisk. Men kommer til å skrive hovedtingene som jeg har funnet ved kalibrering av disse Tvene. Jeg må understreke at dette ER gode Tver men ingen TV er perfekt ei heller OLED skjermer eller nevnte Sony skjerm i denne bloggen! Funnene mine nedenfor gjelder for  Q85 og litt Q90.  Som alltid kommer målinger på facebooksiden min. 

Jeg har nå sett på flere Q85 og har funnet ut at som forventet er det ytelses forskjeller imellom størrelsene og mellom hvilke software jeg har kalibrert TV på. Det er og blir et stort minus i min bok at Samsung sine QLED ikke støtter Dolby Vision.

55Q85 og 65Q85 får  gode korrekte bilder på SDR. Begge har under 2 i snitt i fargesjekkeren på 140 punkter.Dette gjør at hudtoner m.m ser naturlige ut. Men som alltid så har de noen topper/farger som er over 3 pga QLED teknologien. Det finnes skjermer fra f.eks Sony/Panasonic  som er mer fargenøyaktige-men dette er godkjent og årets Q85/Q90 er gode skjermer men ikke best i klassen på SDR/ vanlig TV med tanke på korrekte bilder.

Årets første Qled jeg kikket på var 65Q90(1600 nits maks) med en veldig tidlig soft (1043). Denne hadde svært mye lyslekkasje og en alt for hissig lysstyring på 4K HDR. Dette har Samsung sakte men sikkert roet ned noe. Fordelen med dette er at Tvene for mindre lyslekkasje/blooming og bedre sortnivå på bekostning av litt lavere lysstryke på SDR/vanlig innhold som  TV, BD m.m.

Dette har vært svært tydelig på 75Q90 som nå er nede på maks 280 nits ved 100% hvit testbilde på SDR men også har en dobling av kontrast fra ca 3600:1 til ca  7800:1  i siste soft som jeg kalibrerte. Jeg mener dette er en fornuftig prioritering.  65Q85 har jeg målt til en kontrast på 6625:1 med min sort på 0,025. Dette er meget bra til LCD å være.

I et mørkt rom på vanlig TV så er nå 55Q85  tett på OLED med tanke på sortnivå kalibrert for mørkt rom. En kunne fremdeles se noe lyslekkasje hvis en vil  og OLED er fremdeles sjefen i mørkt rom men dette er bra . At OLED fortsatt er sjefen med tanke på sort blir svært tydelig på 4K HDR  hvor LCD panelet i 55Q85 på video ikke klarer å stenge ute alt lyset(1290 nits maks på 55Q85) som presser på bak når det er mye informasjon i bilde og de ca 96 dimmesonene ikke klarer å stenge av.

Sitter du i litt belyst stue er det ikke sikkert du legger merke til dette. Hvis du sitter i mørkt rom så anbefaler jeg OLED.

OLED  og Sony skjerm var også betydelig skarpere både på vanlig innhold og 4K HDR. Selv om alle er 4K skjermer så er det synlige forskjeller. Mye av disse forskjellene kommer at Samsung sitt Ultra weiving filter med pixel styring som finnes på Q85 og Q90 utgavene som gjør at skjermen har så å si like god innsynsvinkel og kontrast sideveis som OLED. Dette filteret «stjeler» oppløsning og noe lysstyrke/farge.

Ved målinger så går årets QLED i Q85 og Q90 serien på topp med vanlige 10% testbilder men dropper i lysstryke hvis jeg kjører  utenfor standard test bilder. Årtes QLED «popper» derfor ikke like mye som forrige års QLED. Men for mange vil betydelig bedre innsynsvinkel  og bilder fra siden veie opp for dette. Q85 er iliket med Q90 helt sjef i lyst rom!  Jeg har ikke sett på Q82 som nå kommer i black week siden dette virker å være en spesial utgave med litt mindre dimmesoner bla men med Ultra weiving filtret. Den vil følgelig legge se mellom Q70 og Q85 i ytelse utfra det jeg vet pr nå uten å ha sett på TV.

Både Q85 og Q90 følger også 4K HDR standard noe bedre nå enn de gjorde i starten. Men de er fremdeles stort sett for hissige med for mye lys opp mot kurve særlig i 65″ utgaver. Dette gjelder særlig  siste 65Q85 med soft 1318 som jeg kalibrerte. Har måtte jeg justere kraftig for å få Tv til å følge EOTF kurve.  55Q85(1290 nits) fulgte EOTF kurven mye bedre fra fabrikk. 65 Q85 Skjemen (1500 nits maks) hadde en tydelig pukkel. Samsung sine Q70,Q85 og Q90 er medium farge nøyaktige på 4K HDR. Her har de en jobb å gjøre med å få bedre farger.

Dette kan nok virke imponerende ved første øyekast men når en først har sett hvordan 4K HDR skal se ut   så ser at disse Tvene er feil fra fabrikk. 55Q85 ved siden av nevnte Sony skjerm så var det klart for alle som var hos HIFI life   at Sony skjermen rett å slett så bedre ut på 4K HDR. Bilde var skarpere og hadde bedre farger. Samsung sine QLED skjermer har bedre enn sortnivå enn de andre LCD skjermene på markedet og de undertrykker lysslekksje/blooming bedre enn nevnte Sony Skjerm men en bør være klar over at ingen ting kommer gratis.

Samsung sin algoritme på sine bakled skjermer i Q70,82,85 og Q90/950 serien prioriterer best mulig sortnivå på bekostning av detaljer I ekstreme tilfeller f.eks stjernehimmel  vil derfor skjermen være sort å dimme ned noen stjerner slik at de forsvinner. Når så f.eks tekst eller annen informasjon kommer på så vil skjermen «hopper opp» i lysstryke og en ser plutselig alt igjen og sort blir mer grått. Dette er særlig tydelig på 4k HDR hvor baklyset jobber på maks.

Denne «lyspumpingen» som jeg kaller det er det dessverre ikke mulig å kalibrere helt bort det blir bedre men ikke borte.  Dette gjør at skjermene brenner ute i lyse detaljer noen ganger men har desto mer lysstyrke når store deler av skjermen+10%  skal være lys på 4K HDR. De kjører ikke opp lysstryke på små lyseende objekter som lamper o.l. både på SDR o HDR. De blir svakere enn ønskelig. Nevnte Sony skjerm viser alle detaljer  korrekt men har også tydelig mer lysslekksje/blooming. Her er det en smakssak hva en prioriterer på LCD fronten. Korrekt bilde med lysslekkasje som hos Sony  eller best mulig sortnivå med ikke like korrekte farger  på Samsug QLED Q70,Q85 og Q90.

Dette gir en pekepinn hva som er stryker å svakheter. Det jeg vil vise med denne bloggen er at ingen TV er perfekt. Som vanlig er det bare å ta kontakt hvis du som leser denne bloggen lurer på noe!