Her kommer mine første titt på Samsung sin 65Q8 QLED!

Fikk gleden av å kikke på 65Q8 QLED hos Elkjøp Tiller. Satt i en del timer å målte hva skjermen egentlig er god for-dette kommer i en egen måle artikkel på Facebook på et senere tidspunkt.

Det første som møtte meg når jeg ser skjermen er at denne har en helt annen bygge kvalitet enn det jeg har opplevd tidligere hos Samsung.

Som en ser på bilde er rammen av ren aluminium og går hele veien rundt og veier sine kilo og virker svært solid bygd! Alu fot og alu fjernkontroll som gir et bedre kvalitets inntrykk enn forrige års fjernkontroll som var av plast selv på topp modellene:

Selve fjernkontrollen ligger bra i hånden og er programmerbar for å styre andre enheter(BD, Kabel boks m.m.) Den har litt lite knapper mot f.eks LG og jeg savner peke funksjonen som f.eks LG har på sine større modeller samt tall knapper.

Samsung sin fjernkontroll kan programmeres noe bredere enn F.eks LG sin er min erfaring. En trenger ikke å ha alle komponenter direkte koblet til TV som på LG-noe kan være en fordel samt at den tar f.eks Apple TV enkelt. Hva en foretrekker er smak og behag.

Ellers har TV fått en ny farge på menyer og en delvis ny drakt i oppbygging av menyer. De er lysere enn før. Men det er lett å kjenne seg igjen!
App utvalget er stort å smart TV fungerer fin fint på Samsung. Vanlig bruk er uproblematisk særlig vis en programmerer fjernkontroll 100%-da trenger en 1 fjernkontroll til vanlig bruk.

 

Skjermen har en svært ren fremtoning med fin fin kabel føring bak på skjermen. Til koblingsboksen(one connect) er en del større enn tidligere modeller-men trenger kun en svært tynn og nesten usynlig kabel til TV.  Så alt ligger til rette for en svært diskret montering.

Det som Samsung skal ha forbedret på årets modeller er: Farge-gjengivelse, lysstyrke og innsynvinkel. Jeg kan bekrefte forbedringer på alle disse parameter. Særlig vil jeg trekke fram inn synsvinkelen som virker å være forbedret etter å sett TV i butikk. Dette er et viktig punkt i min bok da folk flest ikke sitter 100% rett foran TV hele tiden.

Jeg tar et lite forbehold at jeg ikke har sett TV i vanlig stue men det ser meget bra ut i butikken!

Side synet synes langt bedre enn før-noe som er bra da jeg tidligere har kalt Samsung sine buede Tver «rekke TVer» og har ikke sett noe fordel med buede Tver. De var svært følsomme hvis en ville ha 100% bilde ytelse både på inn synsvinkel og på gjenskinn da måtte en sitte midt forran-bilde klappet sammen ved sidevinkel på tidligere modeller.

Begge deler virker og være kraftig forbedret på årets modeller. Dette ser en enkelt hos Elkjøp Tiller hvor det står en flat Phillips 65 ved siden av-den har langt mer gjenskinn og dårligere inn synsvinkel. Iår ser det ut som at en ikke får like synlige ulemper med å velge bua Tver-bortsett fra at de bygger mye utfra veggen ved veggmontering naturlig nok. Men personlig vil jeg alltid foretrekke en FLAT skjerm.

På bilde fronten har det også skjedd en del ting. Skjermen gir mer lysstyrke enn før:2000 nits vs 1000 nits på forrige års modell.   . Vel det er en bruk av kreativ markedsføring slik jeg ser det.

Jeg klarte å presse skjermen opp i ca 2200 NITS ved brukt av svært lite måle området og dynamisk bilde innstilling i et kort tidsrom-bilde er da helt elendig! Hele bilde er sprengt i fargene og det anbefales ikke å bruke denne innstilling noen gang.

Reelt leverer skjermen ca 650 Nits med 100% skjermflaten ibruk ved 4K HDR. På vanlig bruk ca 250 nits på 100%  skjermeflaten i bruk ferdig kalibrert med svært gode bilder. Dette er mer enn nok i vanlig bruk! Jeg klarte å måle såvidt over 1000 nits på 4K HDR ved 2% av skjermen i bruk… dette var maks. Reel on/off kontrast da: 1310:1. Noe som ikke imponerer-men dette var målt i butikk.

Jeg målte forrige generasjon LG OLED til ca 550-700 nits på lite område(10%) på 4K og ca 150 Nits ved full skjerm på 4K HDR ferdig kalibrert. Samsungen er noe bedre men ikke like mye som de sier at den er.  Der mulig at skjermen kan presse ut 2000 NITS på svært små bilde elementer ved bruk av 4K HDR men da må området være en svært liten del av skjermen og i et svært kort tidsrom. Ved vanlig bruk vil ikke dette være mulig slik jeg ser det.

Videre sier Samsung at den skal støtte 99% av DCI fargerom. Jeg får ikke dette til å stemme i butikk belysning i alle fall. Den har noe mer farger enn forrige års modell men mangler fremdels en del særlig på Grønt og noe på blått og gul fargen-det er ikke mulig få disse bra etter noe forsøk i butikken opp mot DCI-P3 standarden. Målte i 4K med HDR aktivert.

Den synes nå å være ganske lik det LG sine OLED var ifjor(B6,E6) på de fleste farge bortsett fra gul hvor OLED er langt bedre er min erfaring. 65G6 klarer å fylle DCI fargerom langt bedre enn 65Q8.

Fargene er vanskelig å få på plass på denne skjermen og den var noe kinkig å kalibrere særilg i 4K. Jeg må ta forbehold mine betraktninger av skjermen kommer av  at jeg kalibrerte i butikk med ditto belysning. Jeg er rimelig sikker på at jeg vil få et bedre slutt resultat i en vanlig stue!

Men at skjermen svarer bra på kalibrering særlig på «vanlig» Tv er helt klart. Bilde blir meget bra etter kalibrering! Skjermen treffer bra på farger når jeg kalibrer mot REC709(vanlig HD/BD) fargestandard. På disse signalene så leverer skjermen meget gode bilder og de kan sees hos Elkjøp Tiller. Det som er bedre på årets modeller er at skjermen klarer å vise farger på REC709 bedre med maks lys på skjermen som den står på i butikken. Dette klarte ikke tidligere modeller like bra. Det er en kjensgjerning av fargene blir blassere ved mye lys på både OLED og LED-skjermer-denne skjermen er bedre enn de fleste andre jeg har målt på dette punktet.

Skjermen har gode bilder i 4K men jeg må kalibrere hjemme hos noen før jeg kan dra noen bestemte konklusjoner hvor bra den blir opp mot OLED.

Skjerm til venstre en en Philips ukalibrert. Skjerm til høyre er 65Q8 ferdig kalibrert for butikk belysning. En ser at det er tydelig blåstikk på Philips skjermen til venstre.

Konklusjon:

Min første konklusjon bygger på butikk belysning med de utfordringer dette gir med hensyn til å vurdere bilde kvalitet. Jeg vet mer når jeg får målt første skjermen i vanlige omgivelser.

Denne skjermen er bedre på en del punkter som nevnt ovenfor og skuffer litt på noen andre. Det er fremdels en «bare» en vanlig LED-LCD om enn i blod trimmet  utgave. Samsung prøver å gi inntrykk av noe annet. Dette er IKKE en ren QLED skjerm! Samsung brukt QLED i markedsførings slik jeg ser det for at skjermen skal ligne OLED som alle de andre konkurrenter har som sine toppmodeller-men dette er IKKE en OLED! Denne skjermen er verken en QLED eller OLED skjerm men en bra LED-LCD skjerm. Om den er verd prisen for hver enkelt avgjøre. Personlig ville jeg valgt OLED da jeg mener at sort er byggestenen i et godt bilde. Denne skjermen når ikke OLED sort ganske enkelt men har muligens noe mer lys.

Smak og behag bestemmer hva en verdsetter.  Jeg anbefaler selvsagt at en kalibrer denne skjermen hvis en kjøper den! Ellers kan en like godt kjøpe en 6 serie i den vanlige serien. Denne skjermen har mer lys og+bedre bevegelser men ikke særlig annet som synlig  bedre bilder ukalibrert opp mot f.eks 6 serie slik jeg ser det.

Målingene kommer i en senere artikkel på facebook siden.