Hei,

Her kommer mine inntrykk etter å ha vært på besøk hos Elkjøp Tillertorget  hvor jeg har sett på 55OLED803. Denne har mange likheter med Phillips sin 65OLED873 som jeg har sett på tidligere.    Dette er også en OLED skjerm som jeg har ventet på for å se hvilke forbedringer Phillips har gjort med det nye panelet fra LG. Kan nevne først som sist at jeg aldri har målt høyere lysstyrke fra noen OLED før-mer om dette i HDR biten.  Jeg liker Philips sitt ambilight  da dette skaper en ekstra dype og effekt på bilde. Og kombinasjonen OLED og Ambilight er ganske så spektakulær! 803 har kun 2 små føtter under og ser svært bra ut!

Det er noen små men viktige forskjeller på 803 mot 873 som jeg vil redgjøre for nedenfor. Allle mine inntrykk bygger på ferdig kalibrert TV i butikk belysning.

Her er en link om hvordan Philips beskriver HDR på sine Tver.

Som alltid kommer alle målinger via  facebook siden min.

Denne skjermen gir svært gode bilder etter kalibrering. Som en ser av målingene så har jeg kalibrert SDR(vanlig signaler). Disse verdiene blir overført til HDR internt i Tvn.

Det som jeg virkelig synes er  synd er at også  denne skjermen mangler kalibrerings muligheter og da særlig på HDR! Den har kun 2 pkt+ CMS/fargerom på SDR(Vanlig TV). Philips har endelig fått fullverdig 3 veis justering av fargerom på på denne modellen. Det var på tide! Dette har mye å si for farge gjengivelsen når det gjelder å få korrekte farger på f.eks hudtoner.

Dette en gledelig utvikling fra kalibrerings mulighetene som har vært der siden  2010 hvor de kom med første de ISF godkjente Tver.  Så da håper jeg at ved neste modell så kommer det HDR kalibrerings+10/20 gråskala muligheter-da vil skjermen være mer «up to date». Phillips ligger pr nå lengst  bak på dette området. Kun 1 minne for gråskala holder ikke i 2018 i min bok.

Bildekvalitet:

Siden som nevnt ovenfor  har skjermen fått bedre muligheter for SDR kalibrering. Jeg kunne selvsagt ønsket meg 10/20 pkt gråskala for å hente ut 100% av potensialet. Men skjermen får veldig fine slutt bilder etter kalibrering på SDR nå og en kan få litt lavere avvik en på 873. 803 har den nye P5+ som klarer å hente ut enda mer av bildet og har noen nye funksjoner som simulert HDR på vanlig SDR som fungerer bra. Denne funksjonen justerer bla lysstyrken via at gamma kurven blir manipulert slik at en får et mer «HDR» likt bilde. Dette fungere bedre enn de fleste andre TV produsenter som  i hovedsak  justerer opp lys stryke på «HDR look alike på SDR». Da er det en bedre måte å justere lys styring slik Philips gjør.

Jeg tok en 2pkt+CMS kalibrering på denne skjermen. Første runde hvor jeg kalibrerte SDR og overførte til HDR-disse målingene ligger ute på facebook siden min.

Skjermen leverer meget bra bilder både på SDR og HDR opp mot bilde standarder med korrekte farger og litt ekstra «sprett/skarphet» i bilde typisk Philips særlig i de andre bildemodusene som er vel kraftige for min del. Det er tydelig at P5+ prosessoren renser bildet enda bedre og gir fine bevegelser. Har ikke sammenlignet mot Sony sine AF8 og A1 side om side. Men for meg virker som 803 er på samme nivå som AF8 og A1 med tanke på bevegelse.

 

Kontrastmåling og sortnivå.

Dette er en OLED som kan slå av/på alle 8.3 millioner bildepunkter hver for seg.  Det er ikke en LCD /LED avart slik som QLED er-men helt egen oppbygging og skjermtype.

Derfor får jeg uendelig kontrast når jeg sjekker med ANSI kontrast. Dette er den store fordelen med OLED opp mot LED-LCD(QLED) skjermer. Sort blir helt sort. I et mørkt rom med en OLED på så går du faktisk på skjermen hvis den viser et helt sort bildet. Det vil  ikke være noe strø lys av «avslører» hvor Tvn er. En LCD vil være lett å avsløre i samme testen. Den vil lyse opp. Så hvis du sitter i mørkt rom så vil OLED være overlegen alle LCD på helt sort. Nå er det noen LCD tver som slår av panelet hvis  en sender 0%(helt sort) bilde til skjermen. F.eks Samsung.

Det er KUN OLED som pr nå har mulighet til å vise helt sort og lys samtidig pixel for pixel. En må vente på full mikro led før dette mulig på LED-LCD(QLED).  De beste LCD skjermer har pr idag noen hunder soner 320-750 for 55″ til 75″ som kan slåes av/på-men noe strølys blir det alltid.

 

Innsynsvinkel: 

 

Som en ser på bilde ovenfor er skjermen med god innsynvinkel (LCD IPS) den til høyre. Dette er forskjellen på en skjerm med vanlig innsynvinkel og en med god innsynvinkel som alle OLED skjermer har. Hovedgrunnen til at OLED har svært god  innsynsvinkel er pga oppbygging hvor hvert egen bildepunkt er sin egen lyskilde.  En ser hvordan hele bilde blir blast på skjermen med vanlig innsynvinkel slik som LCD med VA panel har hvor lyset går igjennom LCD panelet. .

Kalibrering SDR: 

Etter kalibrering fikk jeg et lavt maks avvik på lave 2 i gråskala. Dette er en godt slutt resultat-men det finnes skjermer som leverer enda mer flat gamma og mindre avvik. Disse kjennetegner disse skjermene er at de har  mer avanserte kalibreringsmuligheter med 10/20 pkt+gamma justering. Men totalt er jeg svært fornøyd med slutt resultatet. Særlig med tanke på at dette er «kun» 2pkt som er tatt. Men f.eks vil Sony sin AF8 ha enda bedre slutt resultat særlig etter 10 pkt kalibrering.

Siden jeg justerte for butikk så ligger den på maks med tanke på lysstryke. Den leverer over 450 nits ferdig kalibrert (10%) vindu. Dette er en god del høyere enn 65OLED873 som ga litt over 300 nits i samme modus.   Skjermen kan sees hos Elkjøp tillertorget.

Jeg har en utvidet fargesjekker med over 100 sjekk punkter.

Jeg tok å målte etter 2 pkt kalibrering og fikk 2.8 snitt og 7 maks i avvik. Dette er et bra resultat. Men etter å ha kalibrert fargerommet så fikk jeg fine 1.9 og 6,8 maks ergo enda mer korrekte farger.

Merk at dette er med skjermen på maks lysstryke på SDR (470 nits). Dette vil si at skjermen kan gjengi svært naturlige farger på alle lysstyrker på SDR.

Det en særlig ser korrekte farger på er gjengivelse av hudtoner  etter kalibrering.  Dette er et litt bedre slutt resultat enn 65OLED873. Fargene treffer enda bedre takke være at en nå kan justere fargene slik de er ment å kalibreres. I en vanlig stue vil en kunne oppnå enda bedre resultat siden en da vil senke lysstryken en god del.

Skjermen i butikk ligger helt på grensen for å «fange» oppmerksomheten opp mot skjermen ved siden som ikke er kalibrerte. Butikken har ca 2-3 ganger mer lys enn det du har hjemme på kvelden.   Anbefaler derfor ingen å se en skjerm permanent med over 400 nits i vanlig kvelds stue belysning det blir slitsomt for øynene. En slik innstilling vil passe som ISF DAG modus hvis jeg kalibrerer i en veldig lys stue med store vinduer og mye direkte sol og kun der.

Kalibrering HDR 

Jeg lot skjermen overflytte kalibrerings resultater fra SDR til HDR som på 65OLED873 og andre Phillips Tver gjør.  Jeg fikk litt hakeslepp mens jeg målte. Denne skjermen setter et nytt nivå for OLED med tanke på maks lysstryke. Jeg fikk 900 nits ferdig kalibrert på 2,5% test vindu og 800 nits 10%. Jeg har målta dette også på de nye 8 gen OLED fra LG-blogg kommer! Skjermen har flere gamma/EOTF moduser.

Nytt på denne skjermen er at en kan justere hvordan skjermen skal gjengi lyset på HDR i 4 trinn. Det er mulig å tilpasse lysstyring/EOTF utfra filmen sin maks lysstyrke.   Det siste trinnet heter AUTO HDR. Det som skjer hvis en setter den i Auto på HDRer at skjerm legger på lys og ikke treffer EOTF kurven like bra som den kan gjøre. 65OLED873 treffer EOTF kurven noe bedre enn denne 803.

Mens 803 har ca maks 200 nits mer i lysstryke igjen på 2 og 5% dvs små objekter i filmen. Den har rett og slett mer «trøkk» i bilde på 4K HDR. En ser også forskjell i bilde når en prøver de forskjellige justeringene. En OLED 803 vil har mer smell på lyse objekter f.eks en Sol enn OLED873.  Jeg skjønner at mange synes f.eks auto ser best ut siden den  har mer lys. Men jeg ville ikke hatt den i Auto selv.

«Ulempen» med dette lyset er at gamma/EOTF ikke blir like flat som ønsket. Hadde denne skjermen hatt full CMS/fargerom og 2/10 pkt gråskala på 4K HDR så hadde nok slutt resultatet blitt enda litt bedre. 4K HDR er veldig bra slik det er nå og fult på nivå med de andre OLED skjermene.

Pr idag må en godta et lite kompromiss med enten SDR eller HDR kalibrert også på denne skjermen. Skjermen får ut ca 95% av potensialet slik jeg bedømmer det pr idag med overflytting av SDR verdier til 4K HDR. Fargene kunne vært bedre på 4K HDR-men har ikke kjørt en full test på de for å se.

Folk flest vil ikke legge merke til denne forskjellen-da bildene er utrolig gode uansett!

Men for meg som profesjonell kalibratør og bilde petimeter er dette dessverre en  ting jeg setter høyt. Det samme er at skjermen mangler Dolby Vision.  Dette er synd for jeg likte skjermen veldig bra-det ER en svært svært god tv! Jeg håper at Phillips fortsetter å forbedre skjermene i samme stil og får lagt til full  HDR kalibrering på fremtidige modeller og legger til Dolby Vision i fremtiden.

Dette er den  OLED tvn jeg har sett  pr nå som gir mest smell i bilde.  Det er tydelig at Philips har dradd panelet til maks. Skjermen går litt opp/ned på toppen under måling så den ligger helt på maks å  med tanke på lysstyrke. Den øker ikke i lysstryke på f.eks 10% hvis jeg bare lar bilde stå på slik mange andre OLED skjermer gjør. Tidligere har f.eks LG sine skjermer startet på 700 nits for så sakte men sikkert gå opp til ca 800 nits.

Maks lysstyrke begynner nå å komme på et høyt nivå på siste generasjon OLED skjermer. En LED-LCD som Samsung sin 55Q9FN har fremdeles noe høyere lysstryke (1200 Nits i 55″ og ca 1400 nits 65″) men sitter du i et mørkt rom verdsetter jeg sortnivået fremfor maks lys.  Selv idag får jeg tilbakemelding at teksten slår mot en på skjermer som har 600-700 nits. Reel kontrast blir høyere på OLED pga sortnivå-selv om forskjellen ikke er like stor lengre. ABL funksjonen gir fremdels maks 160 nits på 100% hvit testbilde å her vil en LED-LCD gi mer lys. Så hvis du har en lys stue og ser f.eks langrenn vil en f.eks 55Q9FN eller Sony 55ZF9 LED-LCD gi deg mer lys.

En kan også få kalibrert ambilight lyset til å ha samme fargetemperatur som på selve skjermen ved en ISF kalibrering- dette kalles ISF  Ambilght Varm hvit. Dette gjør det mer behagelig å se TV i mørkt rom.

 

Konklusjon: 

Alt ialt har Philips levert en svært god TV som trenger kalibrering for å yte sitt beste. Ferdig kalibrert er jeg svært fornøyd med hva jeg ser og måler. Det er veldig bra at skjermen har fått 3 veis fargerom/CMS.  Men jeg synes det er synd at de ikke har mulighet for å hente ut 100% av potensialet i denne skjermen på 4K HDR og at den mangler Dolby Vision-det fortjener den! La oss bare håpe dette kommer i nyere software utgaver!

Denne skjermen har mye trykk i bilde skarpe og fine bilder med fine  bevegelser uten hakking eller såpeopera effekt. Sony sin AF8 leverer enda mer korrekte bilder særlig på 4K HDR. Mens Phillips har mer trykk igjen på 4K HDR. LG sine OLED har en mellom ting med tanke på trykk i bilde. Jeg har ikke sett på LG sin  C8 direkte opp mot OLED803-men mener at Philipsen har noe bedre bildeflyt-men taper mot LG sin Dolby Vision igjen på 4K HDR. LG har langt mer muligheter for å få ut 100% av skjermen i alle bruks områder.

Jeg liker den nye smart fjernkontrollen som er videre ført til 803. Den er enkel i bruk og skjermen har en fin smart TV. Jeg fokuserer mest på bildekvalitet.

Denne skjermen er den OLED med mest lys jeg har målt og sett så langt. Fargene er ikke helt korrekte på 4K HDR. Jeg plasserer denne mellom LG og Sony når det gjelder generell  bildekvalitet  og bedre enn LG ved bevegelse og håper og venter på enda større OLED versjoner i fremtiden da med mer omfattende kalibrerings muligheter!  Ambilight og OLED er fremdeles en spesielt kul kombinasjon synes jeg.