Hei,
Her kommer mine inntrykk etter å ha jeg har sett på Phillips 65OLED903 i en vanlig Stue. Bloggen kommer sent men dette er faktisk min første 903 som jeg har kalibrert. Tver selges som kjent med svært gode priser på sen vinteren/vår like før modell skifte. 65OLED903 har hatt en lav pris og med sin svært høye ytelse blir den en et svært bra kjøp slik jeg bedømmer det. Dette gjelder de fleste TVer nå for øyeblikket.
Denne har mange likheter med Phillips sin 55OLED803 som jeg har sett på tidligere. Dette er også en OLED skjerm som jeg har ventet på for å se hvilke forbedringer Phillips har gjort med det nye panelet fra LG og lyd fra B&W .
Skjermen var oppgradert med siste Android versjon før kalibrering ble utført: 107.000.230.000 Android 8.0.
Denne skjermen er den skjermen som har vunnet EISA pris og en blind test mot de andre OLED skjermene-hvor alle var kalibrert(SDR/HDR). Dette sier litt over hva som bor i denne TVn. I denne bloggen vil jeg forklare hva jeg fant. Den vil nok oppleves som svært teknisk. Så hvis du bare ønsker en rask svar-se i konklusjonen.
Denne skjermen følger bra i 55OLED803 som jeg har skrevet om tidligere med tanke på HDR biten og jeg kan røpe at også denne skjermen går over 800 nits. Jeg liker Philips sitt ambilight da dette skaper en ekstra dype og effekt på bilde. Og kombinasjonen OLED og Ambilight er ganske så spektakulær! 65OLED903 har kun 2 små føtter under B&W høyttaleren og ser svært bra ut!
Forskjellen mellom 803 og 903 er Lyden og kun det. Lyden er svært bra og vil kunne fint erstatte en lydplanke til 4-6000 kr slik jeg bedømmer det. Den river ikke hus-men det er heller ikke meningen. Lyden er svært ren og klar og har HI-FI kvalitet over seg.
Her er en link om hvordan Philips beskriver HDR på sine Tver.
Som alltid kommer alle målinger via facebook siden min.
Denne skjermen gir svært gode bilder etter kalibrering. Som en ser av målingene så har jeg kalibrert SDR(vanlig signaler). Disse verdiene blir overført til HDR internt i Tvn. Jeg tok også å kalibrerte HDR for å se hva som bor i denne skjermen-men da «mister» en korrekt kalibrering på SDR igjen.. Hvis du har en Philips OLED og ønsker best mulig bilder på både SDR og HDR så har jeg funnet en måte å få til dette på-bare å ta kontakt.
Derfor synes jeg er synd er at skjermen mangler kalibrerings muligheter og da særlig på HDR+SDR samtidig da en er pris gitt på det ene gråskala minnet og det er for lite i 2019! Den har kun 2 pkt+ CMS/fargerom på SDR(Vanlig TV). Philips har endelig fått fullverdig 3 veis justering av fargerom på på denne modellen ilikhet med OLED803. Det var på tide! Der er ikke lite som bor i denne skjermen.
Heldigvis så ser du som Phillips kommer med mer kalibreringsmuligheter på neste års modeller som ender på 4. Disse er snart i butikkene men da til helt andre priser enn hva denne skjermen selges for nå.
Dette en gledelig utvikling fra kalibrerings mulighetene som har vært der siden 2010 hvor de kom med første de ISF godkjente Tver. Selv om jeg kunne ønsket enda mer omfattende kalibrerings muligheter så lukter det svidd av bildene-de er MEGET GODE!
Bildekvalitet:
Siden som nevnt ovenfor har skjermen fått bedre muligheter for SDR kalibrering. Jeg kunne selvsagt ønsket meg 10/20 pkt gråskala for å hente ut 100% av potensialet. Men skjermen får veldig fine slutt bilder etter kalibrering på SDR nå å P5+ som klarer å hente ut enda mer av bildet og har noen nye funksjoner som simulert HDR på vanlig SDR som fungerer bra-men jeg velger å la dette være av under vanlig bruk. Denne funksjonen justerer bla lysstyrken via at gamma kurven blir manipulert slik at en får et mer «HDR» likt bilde. Dette fungere bedre enn de fleste andre TV produsenter som i hovedsak justerer opp lys stryke på «HDR look alike på SDR». Da er det en bedre måte å justere lys styring slik Philips gjør.
Jeg tok en 2pkt+CMS kalibrering på denne skjermen. Første runde hvor jeg kalibrerte SDR og overførte til HDR-disse målingene ligger ute på facebook siden min.
Skjermen leverer meget bra bilder både på SDR og HDR opp mot bilde standarder med korrekte farger og litt ekstra «sprett/skarphet» i bilde typisk Philips særlig i de andre bildemodusene som er vel kraftige for min del. Det er tydelig at P5+ prosessoren renser bildet enda bedre og gir fine bevegelser. Phillips sine skjermer er gode på bevegelse men jeg liker best «rå bildet» dvs uten noe form for etter behandlig og lar derfor bevegelse kompensering være av. Dette gjør at bildet hakker litt men det ser naturlig ut.
Det blir noe «såpeopera» effekt med bilde interpolering aktivert selv på minimum. En kan justere dette i 3trinn på 903 så en kan gå fra knapt synlig til veldig synlig bevegelse kompensering. Men skjønner at mange lever fint med dette. Da den er på topp blant OLED med tanke på bevegelse oppe med Sony AF8 og AF9.
Kontrastmåling og sortnivå.
Dette er en OLED som kan slå av/på alle 8.3 millioner bildepunkter hver for seg. Det er ikke en LCD /LED avart slik som QLED er-men helt egen oppbygging og skjermtype.
Derfor får jeg uendelig kontrast når jeg sjekker med ANSI kontrast. Dette er den store fordelen med OLED opp mot LED-LCD(QLED) skjermer. Sort blir helt sort. I et mørkt rom med en OLED på så går du faktisk på skjermen hvis den viser et helt sort bildet. Det vil ikke være noe strø lys av «avslører» hvor Tvn er. En LCD vil være mulig å avsløre i samme testen med bildeinformasjon på skjermen. Den vil lyse opp i større eller mindre grad.
Så hvis du sitter i mørkt rom så vil OLED være overlegen alle LCD på helt sort-særlig på 4K HDR hvor baklyset står på maks. Nå er det viktig å være klar over at noen LCD tver som slår av panelet hvis en sender 0%(helt sort) bilde til skjermen. F.eks Samsung.
Et eksempel på forskjellen mellom OLED og LCD står nedenfor:
Hvis du ser på en scene med en lommelykt midt på skjermen så vil en OLED strenge alt lys rundt lykten mens en LCD/QLED nødvendigvis har noe lys lekkasje rundt selve lykten pga måten skjermen er oppbygd med bak belyst LCD panel. På en OLED så slår skjermen av de bilde punkter som ikke skal lyse rundt samme lykt-ergo sort hvis det skal være sort. Dette med 1 pixel rads presisjon. På en bakbelyst LCD blir det mange pixel rader og dermed mer lysegrått på de samme bilde pixlene. Dette er særlig synlig på 4K HDR i et mørkt rom. Derfor kan det være lurt å ha noe lys på når en ser på 4K HDR med en LCD/QLED.
Kan nevne at antall pixler i en sone av 480 på f.eks 65Q9FN er ca 17000 pixel/pr sone derfor må det bli noe strø-lys alltid. Samsung sin 55-75Q9FN serien til Samsung er svært bra på dette området med svært lite lyslekkasje(blooming)-men dette er synlig også på den i et mørkt rom.
Det er KUN OLED som pr nå har denne mulighen til å vise helt sort og lys samtidig pixel for pixel. En må vente på full mikro led før dette mulig på LED-LCD(QLED). De beste LCD skjermer har pr idag noen hunder soner 320-750 for 55″ til 75″ som kan slåes av/på.
Innsynsvinkel:
Som en ser på bilde ovenfor er skjermen med god innsynvinkel (LCD IPS) den til høyre. Dette er forskjellen på en skjerm med vanlig innsynvinkel og en med god innsynvinkel som alle OLED skjermer har. Hovedgrunnen til at OLED har svært god innsynsvinkel er pga oppbygging hvor hvert egen bildepunkt er sin egen lyskilde. En ser hvordan hele bilde blir blast på skjermen med vanlig innsynvinkel slik som LCD med VA panel har hvor lyset går igjennom LCD panelet. .
Kalibrering SDR:
Etter kalibrering fikk jeg et lavt maks avvik på lave 1,4 i gråskala og snitt på 0,66! Dette er et svært godt slutt resultat-men det finnes skjermer som leverer enda litt flatere gamma og mindre avvik-men disse har alle 20 pkt justering muligheter. Men vi er uansett under hva vi kan klare å se forskjell mellom.
Totalt er jeg svært fornøyd med slutt resultatet. Særlig med tanke på at dette er «kun» 2pkt som er tatt. Men f.eks vil Sony sin AF8 ha enda bedre slutt resultat særlig etter 10 pkt kalibrering.
Hjemme hos kunder så kalibrerer jeg for en langt lavere lysstryke (>200 nits) enn i butikk. Hvis ikke så blir en veldig fort sliten og bilde blir ikke så bra som det kan og bør være. 65OLED903 kan levere over 450 nits ferdig kalibrert (10%) vindu ved maks-men dette er alt for mye i en vanlig stue på kveldstid. Dette er en god del høyere f.eks enn 65OLED873 som ga litt over 300 nits i samme modus. En LCD/QLED skjerm kan selvsagt levere enda mer gjerne opp til 600-700 som maks og da snakker vi seriøse mengde med lys-fint på en sommer dag men ubrukelig på kveldstid med mindre du vil grille øynene.
Dette gjelder alle TVer jeg kalibrerer. Jeg må dra dem ganske mye ned på lysstyrke på vanlig (SDR) innhold for at det skal være behagelig å se på TVn over lengre tid. Butikk og hjemme er 2 helt forskjellige verdener.
CMS
Denne skjermen treffer godkjent etter 2 pkt gråskala kalibreirng. Snitt avvik er da 2.04 og maks 6,92. Noen farger er da for svake samt treffer ikke med tanke på farge korrekt het. Etter CMS kalibrering så treffer denne skjermen svært bra med 0,75 i snitt og 2,51 i maks avvik. Dette er et meget bra resultat på alle målepunkter utenom ytterpunktene som ikke treffer 100%.
Etter å ha kalibrert 2pkt+CMS så tok jeg en utvidet fargesjekker med over 140 sjekk punkter.
Jeg tok å målte etter 2 pkt kalibrering og fikk lave 1,9 snitt og 8,2 maks i avvik. Dette er et bra resultat.
Men etter å ha kalibrert fargerommet så fikk jeg fine 1.4 og 4,5 maks ergo enda mer korrekte farger. Dette er et veldig bra slutt resultat så en ser at CMS/fargerom kalibrering noe for seg. Vi er nå på et presisjon nivå som gjør at Hudtoner m.m ser svært naturlig ut etter kalibrering. Denne skjermen er like nøyaktig som de beste andre toppmodellene fra LG C8/E8 og Samsung (Q8DN/Q9FN/Q900).
Sony AF8/AF9 og Panasonic OLED pleier å oppnå enda litt lavere avvik og mer naturlige farger. Men dette er en klar forbedring fra Tidligere Phillips OLED skjermer og verdig en topp modell.
Merk at dette er en OLED skjermen på maks lysstryke på SDR (+450 nits) og det er mulig å skvise denne skjermen til å gi naturlige farger over 400 nits-noe som er ny rekord på OLED ilkhet med 803-som deler samme panel. Så denne skjermen legger seg over 65OLED873 slik jeg bedømmer det.
Siden denne skjermen kan nå såpass høye lystyrker er det ikke noe problem for denne skjermen å så i en lys stue. Da vil en ISF DAG modus være den korrekte å bruke. Bilde vil da bli utvasket bla pga at en ofrer soft nivå og gir mye maks lys og kjører annen lys styring.
Kalibrering HDR
Jeg lot skjermen overflytte kalibrerings resultater fra SDR til HDR som på 65OLED873 og andre Phillips Tver gjør.
I fabrikk oppsettet leverer den 564 nits i 4K HDR modusen. Så denne Tvn har bra av og bli kalibrert. Den følger EOTF kurven svært bra fra fabrikk. EOTF kurven er en fast satt bilde standard markert som en gul linje forteller hvordan TVn blir lysere/mørkere i bilde. Den grå måle grafen bør følge kurven mest mulig for at bilde skal se naturlig ut på 4K HDR. Disse målingene finner du på min facebook side.
Ferdig 4K HDR kalibrert leverer svært høye verdier med tanke på lysstryke(NITS) med over 800 nits ferdig kalibrert på 10% vindu.
Nytt på denne skjermen er at en kan justere hvordan skjermen skal gjengi lyset på HDR i 4 trinn som på 803 jeg skrev om tidligere. Dette gjør det mulig å tilpasse lysstyring/EOTF utfra filmen sin maks lysstyrke. Det siste trinnet heter AUTO HDR.
Det som skjer hvis en setter den i Auto på HDRer at skjerm legger på lys og ikke treffer EOTF kurven like bra som den kan gjøre. Etter kalibrering treffer 65OLED903 EOTF kurven bra og ruller pent av på toppen.
Det er jo litt ironisk at denne faktisk leverer mer maks lysstryke med korrekte farger enn f.eks 75Q9FN med soft 1202 som leverer noe under 700 nits hvis en ønsker korrekte farger og lysstyring på 4K HDR.
Dette eksemplaret av 65OLED903 leverte maks 858 nits på 10% hvit ferdig kalibrert og fin EOTF kurve!
Jeg tok også å målte den med forskjellige test bilde størrelser for å se forskjellen. På 5% hvit test bilde klarte skjermen 816 Nits, på 2% ble det 823 nits, 25% ga 551 nits mens 50% hvit skjerm ga 262 nits. På 100% hvit skjerm klarer den kun 160 nits noe som er helt vanlig på OLED. Under alle disse målinger fulgte den EOTF kurven bra. Så denne skjermen er ikke tydelig optimalisert for 10% hvit test bilde som f.eks Samsung sine QLED skjermer gjerne er.
Det er tydelig at denne skjermen har mye å gå på med tanke på lysstyrke til å være OLED. Dette ser en også på 4K HDR bilder. Det er mye smell i bilde-neste magisk med kombinasjonen av helt sort mye lys og Ambilgiht er som skapt for et mørkt rom-anbefaler dog å ha på ISF warm white i kalibrert modus for beste opplevelse.
Jeg skjønner at mange synes f.eks auto ser best ut siden den har mer lys. Det kan være at den gir et bilde i noen situasjoner når 4HDR filmene har forskjellig maks lysstyrke.
Selv om denne skjermen ikke har eget minne for 4K HDR kalibrering så tok jeg å kalibrerte skjermen fult ut med 2pkt+CMS for å se hva som bor i skjermen hvis den hadde disse mulighetene og det resultatet ble meget bra med tanke på total bilde kvalitet.
I fabrikk modus måler denne skjermen OK til å være 4K HDR. I min 140 punkts farge sjekke fikk jeg 5,13 i Delta avvik når en tar med lystyrke. Dette er lavere enn f.eks 75Q9FN med soft 1202.3. Etter kalibrering så fikk jeg: 2,20 i Delta avvik når en tar med lys-stryke/EOTF) og 1.63 i ren farge sjekk! Dette er svært bra til å være 4K HDR!
Kun Panasonic og Sony sine modeller har jeg klart å få enda lavere verdier på. Philips skjermen svarer bra på justering av CMS. Så dette smaker det fugl av synes jeg. Jeg har jo nevnt dette tidligere i bla 873 at jeg ville hatt mulighet til å hente ut de siste % på 4K HDR. På 65OLED903 er dette mulig-men da må en velge mellom optimalt bilde på SDR eller 4K HDR. Jeg har funnet en måte å gi gode bilder med litt høyere avvik på 3,5 i snitt på HDR med over 800 nits samtidig som SDR kan være fult ut kalibrert.
Dette er derfor den OLED tvn jeg har sett pr nå som gir mest smell i bilde på 4K HDR. Det er tydelig at Philips har dradd panelet til maks. Skjermen går litt opp/ned på toppen under måling så den ligger helt på maks å med tanke på lysstyrke. Den øker ikke i lysstryke på f.eks 10% hvis jeg bare lar bilde stå på slik mange andre OLED skjermer gjør. Tidligere har f.eks LG sine skjermer startet på 700 nits for så sakte men sikkert gå opp til ca 800 nits.
Maks lysstyrke begynner nå å komme på et høyt nivå på siste generasjon OLED skjermer. En LED-LCD som Samsung sin 55Q9FN har fremdeles noe høyere lysstryke (1200 Nits i 55″ og ca 1400 nits 65″) men sitter du i et mørkt rom verdsetter jeg sortnivået fremfor maks lys.
Selv idag får jeg tilbakemelding at teksten slår mot en på skjermer som har 600-700 nits. Reel kontrast blir høyere (+800 000:1 på 65OLED903 mot 17500:1 på 65Q9FN ved 4K HDR) på OLED pga sortnivå-selv om forskjellen ikke er like stor lengre. ABL funksjonen er ganske lik som 873 men siden den har mer lys(+200 nits) enn 873 på denne en tidligere utgaver-dette gjør at bilde blir bedre på 4K HDR. Men det er klart at hvis du har en ekstremt lys stue og ser f.eks langrenn med 100% hvit skjerm vil selvsagt en f.eks 55Q9FN eller Sony 55ZF9 LED-LCD gi deg mer lys.
En kan også få kalibrert ambilight lyset til å ha samme fargetemperatur som på selve skjermen ved en ISF kalibrering- dette kalles ISF Ambilght Varm hvit. Dette gjør det mer behagelig å se TV i mørkt rom.
Konklusjon:
Alt ialt har Philips levert en svært god TV som trenger kalibrering for å yte sitt beste. Ferdig kalibrert er jeg svært fornøyd med hva jeg ser og måler. Det er veldig bra at skjermen har fått 3 veis fargerom/CMS. Men jeg synes det er synd at de ikke har mulighet for å hente ut 100% av potensialet i denne skjermen på 4K HDR og SDR samtidig og at den mangler Dolby Vision-dette må vi vente på til neste års modeller som nå er like rundt hjørnet. Slik det er nå får jeg ut 97-98%.
Sony sine AF8 og AF9 leverer enda litt mer korrekte bilder særlig på 4K HDR-men har ikke like smell i bildet da de har en anen bilde tilnærming. Panasonic sine OLED skjermer er også hakket mer fargenøyaktige og kan gi et enda mer korrekt bilde.
Phillips drar til med bred pensel og jeg skjønner godt hvor denne TVn har vunnet blindtest opp mot de andre OLED skjermene. Bildene er meget-meget gode!
Mens Phillips har mer trykk igjen på 4K HDR. LG sine OLED har en mellom ting med tanke på trykk i bilde. Jeg har ikke sett på LG sin C8 direkte opp mot OLED803-men mener at Philipsen har noe bedre bildeflyt-men taper mot LG sin Dolby Vision igjen på 4K HDR. LG har langt mer muligheter for å få ut 100% av skjermen i alle bruks områder og lang mer omfattende kalibrerings muligheter.
Sett opp mot Samsung sin Q9FN så vil den kunne fungere enda bedre i lyst rom pga mer lysstyrke med over 600 nits maks ved 100% testbilde på SDR.
Hvis en ikke tenker på korrekte bilder på 4K HDR så vil Q9FN gi mer lys med 2000 nits og liv i bildet-men hvis en ønsker korrekte farger og 4K HDR bilder så er faktisk 65OLED903 et langt bedre valg.
Den har mer lys 10% test 903- 858nits vs 680- Q9FN når begge Tver følger EOTF kurven mest naturlig.
Dette synes jeg er et paradoks-da Samsung skjermen har alle forutsetninger til å gi langt mer lys hvis bare Samsung vil. Personlig ville uansett valg 903 over Q9FN da den har langt bedre innsynsvinkel, Ambilight og 100% sort både på SDR og HDR bilder. For meg teller korrekte bilde mest.
Jeg liker den nye smart fjernkontrollen som er videre ført til 903. Den er enkel i bruk og skjermen har en fin smart TV. Jeg fokuserer mest på bildekvalitet.
Denne skjermen er den OLED med mest lys jeg har målt og sett så langt på 4K HDR. Fargene kan bli korrekte på 4K HDR etter kalibrering og jeg liker skjermen svært bra-synd den mangler Dolby Vision!
Hvis Phillips fortsetter med og gi oss fulle kalibrerings muligheter som gi korrekte bilder på både på SDR, 4K HDR og Dolby Vision samtidig på de nye modellene så rykker Phillips sine OLED modeller på min topp 3 liste.
Bare ta kontakt hvis du ønsker en kalibrering!