Hei,

Dette blir en  blogg om mine første inntrykk etter  å ha målt og kalibrert min første 43PD640. Alle inntrykk gjelder ferdig kalibrert TV.  Som alltid kommer målinger  på facebook siden min. 

Først må jeg komme med en liten advarsel:  Denne bloggen kan virke noe teknisk for mange. Jeg fokuserer på bildekvalitet både ved visuell sjekk og ut i fra måleresultater. Jeg har ikke kikket på resten av tvn sine muligheter som er en hel del! For dere som ikke skjønner alt, ta gjerne en titt på konklusjonen nederst. Mine inntrykk i denne bloggen bygger på sjekk av noen 43PD640 og påfølgende kalibrering. Bilde inntrykk er gjort hjemme hos kunder.

 

Kan si det først som sist at jeg er imponert hva denne skjermen leverer iforhold til pris! Jeg kåret TCL sin P6046 til budsjett vinner ifjor. TCL har iår hevet denne listen ytterligere!

Denne tvn har blitt testet i større utgaver 

Kontrast måling

Kontrastmåling og sortnivå.

Selv om jeg foreløpig kun har målt noen 43″ PD640 er jeg imponert over reel kontrast på disse skjermene. Som regel måler jeg så høye kontrast verdier på langt dyrere og større skjermer over 65″.

Til å være å være i budsjett klassen så er kontrasten imponerende iog med  at jeg kun har målt i 43″. Ved Ansi 3X3 test bilde så fikk jeg 3280:1 i reel kontrast i normal belysning. Ved litt justering i mørkt rom så har en 3920:1 i reel kontrast.  Dette er omtrent så bra som side belyste LCD blir er min erfaring på SDR.

Skal en ha høyere reel kontrast må en på bak belyst LED-LCD eller på OLED. Minimum sort ved 208 Nits kalibrert  er 0,065 nits ved normal belysning og 0,051 Nits i mørkt rom. Dette tyder på at panelet klarer å stenge ute mye lys også ved lys på i bilde. Alle disse målinger er uten «mikro dimming» aktivert og Tv vil kunne yte denne kontrasten hele tiden.

Vi er fremdels langt unna OLED sitt dønn sorte sort (0,000 nits)-men til  være i budsjett klassen er dette veldig imponerende!

 

Bildekvalitet: 

Ved test av vanlig TV(SDR) så leverer tvene gode skarpe bilde med meget fine farger. Jeg har ikke testet større utgaver enda for å se hvor god skjermen er til å undertrykke støy på dårligere signaler-men på 43PD640 er jeg imponert iforhold til pris. Det finnes selvsagt skjermer som er enda bedre men disse koster en god del mer. Den har god lysstyrke og vil fungere bra i et lyst rom. Den har mer lys å ta av enn f.eks Samsung sine budsjett skjermer 43-65NU71XX  og Philips sin 7XXX serie. Disse ligger på ca 208(Samsung)-238(Philips) nits ferdig kalibrert på SDR.  TCL PD640/660 serie over 350 nits og 400 nits i spill modus.

Kalibrering SDR:-

Som vanlig var ingen av skjermene 100% like fra fabrikk når det gjelder farge balanse i gråskala. På de 43PD640 jeg har kalibrert har det vært ganske store forskjeller i hvordan gråskala er i beste modus.

Kan nevne at på den en 43PD640  så var hvitbalanse på på -5 mens på en annen så var -3 det beste utgangspunktet før videre kalibrering av rød,grønn og blå i hvitbalanse. Slutt resultatet blir likt-men det er store forskjeller hvert eksemplar imellom.

Jeg har kjørt kun tatt  2pkt da dette er rimelige skjermer å slutt resultatet er mer enn bra nok etter kun 2 pkt til at det blir øynene våre som begrenser da jeg får avvik rundt delta 1. Dette vil si at 2 skjermer ved siden av hverandre vil se like ut for oss. De klarer over 300 nits ferdig kalibrert-dette er veldig bra til budsjett klassen og være. Den forandrer hvitbalanse utfra lysstryke så en må kalibrere for en bestemt lystyrke.

Som vanlig så har også disse  skjermene et kraftig blåstikk i standardmodus og har masse lys og farge. Den eneste bildemodusen som er godkjent i min bok på denne skjermen er Kino modusen. Alle de andre bildemodusene har alt for mye blått å helt sprengte farger, og anbefales ikke.

Etter 2 pkt kalibrering så treffer alle målepunkter på 1 eller lavere-imponerende mot pris.

Fargesveip: 

Disse skjermene treffer svært fint på fargesveip etter 2 pkt kalibering. Det varierer hvor mye farge en må sette fra skjerm til skjerm. Jeg har ikke kalibrert CMS. Men bortsett fra ytterpunktene som er utenfor REC709 så treffer disse skjermene veldig bra på nyansene etter kalibrering.

Fargesjekker:

Ferdig kalibrert 2pkt så leverer disse skjermene generelt veldig  fine verdier i fargesjekker. Jeg tok en sjekk med min utvidede fargesjekker med over 100 sjekk farger og da fikk jeg lave 1.2 i snitt og 4,2 maks på denne skjermen etter en 2 pkt kalibrering-dette er et ekstremt bra resultat når en tenker på at dette er etter kun 2pkt kalibrering. Så hvis du kjøper denne skjermen å bruker f.eks 1695 på hjemme kalibrering så får du svært naturlige bilder i stua på vanlig TV(SDR).

Det kan være mulig at en kan få enda lavere verdier ved  en CMS kalibrering men opp mot pris på skjerm så vil dette ikke stå mot kostnaden på denne skjermen slik jeg vurderer det. Denne skjermen er såpass god etter 2pkt  at en ikke vil se stor synlig forskjell  med CMS kalibrering er min spådom. Jeg testet derfor ikke dette da det vil bli mer en akademisk øvelse når en tenker på prisen på disse skjermene.

Oppskalering er ikke testet, men via test av vanlig Tv signaler så er det  lite støy og bildene er svært gode med tanke på at det er kun 720P som var utgangspunktet og imot pris.

Bevegelse:

Denne skjemen er en 50 HZ skjerm og det betyr at bilde flyten ikke er optimal-men en kan sette på forskjellige bevegelse forbedringer som kan gi noe bedre bilde flyt. Igjen opp mot pris ikke noe å trekke for! Jeg lever fint med «hakking» når bildene er like gode som på denne skjermen!

Innsynsvinkel: 

Testbilde rett forfra

Testebilde på skrå.

Innsynsvinkel er OK, men bilde falmer kraftig hvis en kommer f.eks 90 grader på siden. Bilde ovenfor er tatt på en 75Q9.

Sideinnsynsproblematikken er helt vanlig på LED-LCD skjermer med VA panel som på denne skjermen. Dette blir noe redusert desto større skjermen er men en bør uansett tenke på dette hvis en sitter mye på skrå så ville jeg vurdert å sjekket nøye før kjøp.

Skal en unngå dette, må en kjøpe en skjerm med IPS panel. Disse mangler sort igjen utenom bak led IPS(LG SK8500 serie) og vil dermed ikke fungere bra i mørkere rom, men de vil fungere fint i vanlig belysning og på dagtid. OLED har ikke noe innsynsproblem men da koster de gjerne en god del mer enn TCL 55PD660 som er nedre størrelse for OLED.  I et mørkt rom så vil en OLED skjerm fungere mye bedre.

Som alle (LED) LCD skjermer så har du best bilde midt på.

De skjermene har jeg har kalibrert har hatt bra jevnhet i bilde. Panelene har vært jevne til å være side belyst. Som jeg har nevnt tidligere er ingen Tver 100% perfekt på dette. Men jeg har ikke testet TCL i 55″ og 65″ som erfaringsmessig har større problemer med jevnhet i panel.

HDR Kalibrering: 

Jeg har kjørt 2 pkt gråkskala kalibrering(1695,-) og justert farger på denne skjermen som er det som er mulig på denne skjermen. Den er svært nøytral og bra fra fabrikk i beste modus. Maks lysstyrke på 4K HDR måler jeg til +400 nits på  5-100% skjerm størrelse.  Skjermen holder 404 Nits på 100% testbilde i over 30 sekunder.

Den treffer EOTF kurven ganske bra-men den er noe for lyse på de lavere intensiteter . Dette kan kalibreres stort sett bort. Å gledelig nok så svarer skjermen bra på alle justeringer på 4K HDR-dette er ikke vanlig selv på dyrere skjermer.

Etter 2 pkt kalibrering så får jeg svært lave avvik i grå skala. Å få alle nivåer under 3 er ikke vanlig selv på dyrere skjermer uten tanke på lysstyrke. Det kun de beste skjermene som er så lineære. Den har noe å gå på får å være 100% korrekt når en tar med lysstyrke og EOTF kurve etter kalibrering-men iforhold til pris så over presterer denne skjermen stort! Jeg vet ikke om noen andre budsjett skjermer i denne prisklassen som er nærheten av denne på 4K HDR.

Det er klart at ingen trær vokser i himmelen og denne skjermen har ikke ekstreme mengde med lysstryke(Nits) på 4K HDR-men den vil fungere fin fint for folk flest! Som allround skjerm er denne skjermen ypperlig og en forbedring fra forrige års modell.

Skal en bruke skjermen mye til 4K HDR og vil ha høyere ytelser enn disse skjerme leverer så vil jeg sterkt anbefale å vurdere en skjerm med bakled som f.eks Sony sin XE serie eller en OLED fra  LG, Sony  eller Panasonic. Alle de nevnte skjermer vil fungere bedre på 4K HDR, kort og godt med større reel kontrast særlig i rom med dempet belysning og enda litt bedre farger særlig på OLED.

Ulempen er da at prisen stikker ivei og for mange blir ikke et alternativ å betale 100% mer enn tenkt for ny TV.  Bak led ligger gjerne dobbelt i pris og gir bedre bilder med tanke på kontrast-men iforhold til pris så bør folk være svært fornøyd med disse skjermene!

Har også kjørt HDR analyse programmet på en 43PD640 jeg kalibrerte 4K HDR på. De treffer bra på Grå skala i 4K HDR med under 1 i avvik på grå skala når en ikke tar hensyn til lys. Den treffer EOTF kurven bra og lysstyrken følger kurven  bra. Faktisk bedre enn flere f.eks  noen dyre QLED utgaver. Den gir derfor et naturlig bilde på 4K HDR uten noen særegenheter.

Alle avvikene er oppgitt etter den nye tilpassede DEICTCP for 4K HDR som er langt strengere enn den gamle DELTA 2000 som har blitt brukt til nå på 4K HDR. Som en ser på måle resultatene så er forskjellene lett synlig før/etter kalibrering. Jeg er imponert hvor bra den tross alt treffer mot min utvidede fargesjekker etter kalibrering. Har ikke opplevd slike fine resultater på en såpass rimelig skjerm før.

Denne skjermen har bra med farger og klarer 97% av DCI fargerom etter begge fargeromstandarder. Den har begrensende kalibrerings muligheter på fargene men igjen imponerende opp mot pris. Denne skjermen har ikke noen quantom dots(QLED) så vidt jeg vet.  Allikevel så fyller den DCI fargerom neste like bra som skjermer som Quantum dots ofte kalt QLED som også TCL har på 1 modell som jeg enda ikke har sett på.

 

Konklusjon: 

Jeg vet at mange av dere som kjøper skjermer i dette segmentet er opptatt av mye for pengene og dette leverer disse skjermene ferdig snakka.  Her vil jeg sterkt anbefale denne skjermen.  Dette er skjermer som setter en ny standard på bilde korrekt het/pris og ytelse etter kalibrering. Jeg ser ingen reelle konkurrenter i samme pris klasse som disse ferdig kalibrert. Med denne skjermen vil jeg sterkt anbefale å kjøpe den å få den kalibrert (fra 1695,-). Slutt resultatet står seg mot langt dyrere konkurrenter. Både Phillips, LG og Samsung har skjermer i samme pris klasse men INGEN av disse leverer kombinasjonen av lys sterkt bilde/sortnivå, reel kontrast, støyfritt bilde og 4 K HDR i nærheten av disse skjermene ferdig kalibrert. En må langt opp i pris før en finner LED-LCD  inkl QLED som er synlig bedre på fargenøyaktighet og kontrast og bevegelse enn PD640 og PD660 serien etter kalibrering. Sånn sett er dette en «diamant» til spott pris slik jeg ser det.

Hvis en sammenligner med en bak led eller OLED så vil den gi en annen opplevelse i et mørkt rom igjen, med bedre sort nivå.  En OLED vil gi mer trykk i fargene pga sortnivå og fungerer bedre på 4K HDR med tanke på innsynsvinkel og bildekvalitet. Men prisene blir  alt for høy for mange opp mot disse skjermene! En må ta til takke med hakking siden dette er 50HZ skjermer.

Skjermen mangler Dolby Vision i likhet og dette er et minus i min bok.

Jeg gir disse skjermene min klare anbefaling i budsjett klassen og kårer det til min budsjett vinner i 2018. TCL leverer varene igjen! Ifjor så kåret jeg også TCL til budsjett vinner. De har hevet lista ytterligere iår.