Blogg om full kalibrering av TCL sin U49C7006. 

Etter å ha kalibrert i flere timer hos Elkjøp Tiller og vurdert TCL sin 49C7006 så kommer mine betraktninger her i denne bloggen som kommer til å fokusere mest på bildekvaliteten-da jeg mener det tross alt er viktigst når en kjøper ny tv!

Her vil jeg forklare hvordan jeg synes denne skjermen yter før og etter kalibrering.

Bildene nedfor viser forskjellen. Se hvor mye blåstikk det er i bilde før kalibrering. Fjell skal vel ikke være blåe?

U49C7006 etter kalibrering

U49C7006 FØR kalibrering

 

 

 

 

 

 

Første inntrykket er at TVn er veldig slank og fin og har fine løsninger for å skjule kabler m.m på baksiden.  Den kjører Android smart TV som har et stort utvalg av apper. TVn er svært tynn (ca 1 cm) på toppen før den blir noe tykkere mot bunnen hvor tilkoplinger ligger. Dette er en vanlig løsning som er mye brukt av TV produsenter pr idag.

Her kommer en link til lydogbilde sin test av 55″ av samme TV

Når jeg først kom så sto naturligvis TVn i butikk modus. Jeg kommer til å legge ved målinger  på facebook siden min som er tatt i butikk modusen som viser hvorfor en IKKE kan vurdere en TV utfra butikk modus!

Butikk bilde modusen er håpløs på å vise korrekte bilder på denne TV som på alle andre Tver fra alle produsenter.

Men siden det er et «race» mellom TV produsentene om å viser mest farger og mest lys fra TVn så blir det slik i butikk modus. Dette er ikke noe unik for denne TVn fra TCL. Ingen TVer jeg har vært borti ser OK i butikk modus når det gjelder farge gjengivelse uansett prisklasse.

Måle grafer kommer som nevnt på facebook da bloggen er lite samarbeidsville til å dele bilder fra CalMAN!

Kalibrering: 

Det første jeg gjorde på denne skjermen var å måle de rett som den sto i butikk bildemodus.

Når jeg måler fargesvveipen så stemmer ingen av fargene i butikk modus og jeg får et avvik på 15,5. Fargene er overalt utenom der hvor de skal være.

Så da ble ikke overraskelsen stor når jeg kjørte farge sjekk I butikk modus -avviket på snitt 13,4 dette vil si at fargene langt fra er korrekte.

Alt under 3 er godkjent.  Når det er over 10 så er det kritisk dårlig farge gjengivelse med store lett synlige forskjeller fargene imellom. Hudtoner m.m er langt fra korrekte.  Det er lett og se forskjell hvis en tenker seg at en har 2 Tver ved siden av hverandre med samme bilde.

 

 

Bildet er tatt i butikk modus og viser at kontrasten er  for høy og distinkt blåskjær over hele bildet. 

 

 

I beste bilde modus(kino) så måler denne skjermen et avvik 4.1 på fargesjekken. Dette er et bra resultat og vil gi et langt mer naturlig farge gjengivelse på f.eks hudtoner. Det er denne modusen(kino) jeg vil anbefale folk å bruke på denne skjermen.

Det som var litt av utfordringen med denne TV er at for å få hente ut det fulle potensialet så måtte jeg kalibrere den fult ut til kr 3495,-. Og siden vi da er på 50% av TV prisen er dette lite sannsynlig at folk flest vil gjøre dette.

Men TV leverer meget naturlige bilder etter en slik kalibrering som er bedre enn langt dyrere TVer før kalibrering hvis de også er målt i beste bilde modus. Sånn sett så kan en kjøpe en rimelig TV som denne og «trimme» den slik at får bilde etter kalibrering som  slår en langt dyrere TV.

 

Etter full kalibrering så får jeg et fargeavvik på 1.72 ved fargesveip og fargene sitter der de skal gjøre på fleste målepunkter. Klarte ikke å få ned Cyan og Magenta på 100% intensitet men det er viktigere at de er korrekte på lavere intensitet enn at de er korrekte på 100%!

Gråskala fikk et såpass bra resultat av  delta<1!  Etter å ha kjørt CMS(fargerom kalibrering) ble det beste kompromisset på 2.4 i delta fargeavik i snitt når jeg kjørte farge sjekk.

Dette er et bra resultat særlig når en tenker på prisen for denne skjermen (7495,-) på kalibrerings tidspunktet! Den leverer bilder av meget høy farge nøyaktig  og sortnivået er også godkjent. . TV takler også bevegelser OK selv om den har et 50HZ  LCD panel som de fleste av Tver i de lavere pris klasser.

Sortnivået måler jeg til 0,047 cd/nits som laveste sort med lysstyrke tilpasset dempet belysning hjemme. Dette er et bra resultat på en LED-LCD TV.

Jeg målt ANSI reel kontrast til: 2310:1 i butikk. Dette er en god del høyere enn f.eks Samsung sin MU6475 som jeg også har kalibrert tidligere.

TCL skjermen ser ut til å være ganske følsom for innsynsvinkel som de fleste LCD tver med VA panel. Jeg har nå satt opp noen av disse hjemme hos kunder. Skjermen er meget følsom og fordrer at en sitter mest mulig midt på og i rett høyde! Dette er viktig og sjekke for evt kjøp!

Konklusjon: 

Jeg skjønner hvorfor denne skjermen fikk eisa pris!

i 55″ utgave. Den leverer meget gode ytelser til prisen og er et veldig godt kjøp også i 49″! Den leverer ikke så sterkt på HDR som andre tester også har påpekt. Her er maks ved naturlige farger ca 300 NITS og det blir ikke noe smell i bilde når jeg tester HDR: Den talker HDR men ikke Dolby Vision som forventet. Den leverer heller ikke nok farge til å fylle 4K HDR fargerommet.

Men utfra pris så er dette å forvente. For vanlig TV bruk så er denne TVn ypperlig og du har mer enn nok lys og ta av.  Bare pass på at du sitter ganske midt på. Lyden er OK-men selvsagt ville jeg selv hatt ekstern lyd.

Vedlagt følger kalibrerings rapporten: