Hei,

Dette blir en veldig sen blogg om en 2017  års modell.  Den blir i disse dager helt slutt solgt-men jeg  får stadig henvendelser ang denne TVn  så da skriver jeg det jeg har funnet ut om denne og 75MU7005 og 82MU7005 i samme blogg-de er mer like enn ulike med tanke på bilde kvalitet så langt jeg har funnet ut.

Som alltid kommer målinger på facebook siden min. 

Først må jeg komme med en liten advarsel:  Denne bloggen kan virke noe teknisk for mange. Jeg fokuserer på bildekvalitet både ved visuell sjekk og ut i fra måleresultater. Jeg har ikke kikket på resten av tvn sine muligheter som er en hel del! For dere som ikke skjønner alt, ta gjerne en titt på konklusjonen nederst. Mine inntrykk i denne bloggen bygger på flere kalibreringer av 75MU7005/8005 og 82MU7005.

Dette er gode skjermer som gir store bilder til en ekstremt  bra pris/ytelse forhold nå under slutt salget. De kan selvsagt ikke måle seg med topp modellene men det er heller ikke meningen-disse koster jo som kjent en god del mer også! Jeg mener at for folk fleste så er dette bedre kjøpt enn f.eks QLED serien fra 2017 som er mer rettet mot 4K HDR. På vanlig TV (SDR) så fungerer disse skjermene minst like bra som QLED utgavene men til en langt lavere pris.

Kontrast måling

Kontrastmåling og sortnivå.

Alle disse tre skjermene i 75″ og 82″ er mer like enn ulike i kontrast. De er bedre enn sine mindre søsken-noe som jeg har sett gjennom flere år hos Samsung. 75 og 82″ levere konsekvent bedre sortnivå og dermed høyere kontrast enn 65″ og 55″ av MU7005 og MU8005.

Mens en 55″ gjerne har ca 2800:1 i kontrast på 4K HDR så kan en 75″ levere over 4400:1 i ANSI kontrast som maks på HDR-dette har jeg enda ikke fått på noen 55″ av Samsung inkl QLED 2017 som jeg har målt maks ca 3800:1 i ANSI kontrast i mine målinger. Dette fordi at 75″ har bedre sortnivå som jeg har målt ned til 0,037 Nits på ANSI sjakk brett ferdig kalibrert (120 nits). Dette er lavt til å være side belyst skjerm. På en 55″ så har jeg måler jeg som regel 0,05 nits i samme sjekk.

«Ulempen» på 75″ pga at disse også er side belyst er at den maksimale lysstyrken er lavere på HDR enn f.eks 65″  utgavene som virker å være «sweet spot» i 4K HDR på Samsung sine side belyste (LED) -LCD Tver med over 700 nits kalibrert på 65MU8005.  55″ har lavere lysstryke enn 65″ sånn generelt og dette gjelde også 75″.

Dette er en fornuftig tilnærming av Samsung for å minske lys lekkasje problematikken på 4K HDR. Dette er VELDIG tydelig på 2017 QLED særlig Q8FM og Q9FM  ved f.eks teksting da lyser 1/3 av skjermen opp pga over 1000 Nits og side lys= ikke like bra egnet for 4K HDR som bakled eller OLED. Da er det bedre å ha noe lavere maks lysstryke og bedre styring på strølyset som Samsng har i disse 75″ og 82″. Det er uansett ganske heftig å sitte i et rom med over 500 nits i fleisen fra en så stor skjerm. Rommet lyser opp.

Eks på ANSI kontrast målinger:

F.eks en 82MU7005 som fikk: 146/0,051= 2862:1 på SDR Ansi sjekk brett. På HDR+: 497/0,11=4518:1 Ansi kontrast. Ferdig kalibrert med 10% test vindus klarte den 610 Nits i 4K HDR .

På en 75MU8005 fikk jeg: 131/0,037=3540:1 i Ansi konrast på SDR. På HDR fikk denne skjermen en Ansi kontrast på 423/0,094=4500:1 På 10% kalibrert så klarte den 522 nits. De er altså ganske så like i kontrast både i 75″ og 82″ både på SDR og HDR.

 

Reel utnyttbar kontrast er fremdels milevis unna OLED, så hvis du sitter i mørkt rom så vil en OLED gi deg en langt bedre opplevelse på sortnivå i bilde. Men sitter du mest i et rom med litt lys  så vil denne skjermen gimer lys enn OLED igjen på 100% bilder. På 4K HDR så vil en OLED ha mye større spenn i kontrast.

Det er ikke mulig å oppgi maks kontrast på SDR på disse skjermene.  I likhet med de fleste Samsungskjermer, slår den av skjermen helt når jeg kjører et 0% (helt sort) test bilde på skjermen. Ved å gjøre dette får den en ekstremt stor kontrast (feilaktig) pga at måleutstyr går ned til laveste målbare resultat (0,002). Derfor bruker jeg alltid ANSI kontrast i alle mine omtaler av Tver.

Skjermen har ingen måte å vise helt sort på ved annen informasjon i bildet.  Dette i motsetning til OLED som gjør dette hele tiden siden den har over 8 millioner soner/pixler som kan slåes av/på.

Bildekvalitet: 

Sett iforhold til pris så leverer både 75MU7005/8005 og 82MU7005 svært gode bilder sett iforhold til pris. Bildene er rimelig støyfrie og har god skarphet. Jeg synes det er imponerende at jeg kan stå under 1 meter fra 75″ etter kalibrering å se på vanlig HDTV i 720P og at bildene er så å si støyfrie.

På disse skjerm størrelsene så har kvalitet på inngangs signalet ALT å si! En får igjen i stort monn ved å koble til 4K HDR spiller med 4K blu-ray isteden for netflix med 4K på 82MU7005! Dette er ikke like tydelig på mindre skjermer i 55″ og 65″ men lett synlig i 75″ og særlig på  82″.

Kalibrering SDR:

Som vanlig var ingen av skjermene 100% like fra fabrikk når det gjelder farge balanse i gråskalan. De fleste av de MU7005/8005 i  75″ og 82″ jeg har hatt for mye blått i større eller mindre grad. Men har også vært borte i noen som hadde for mye rødt.

Jeg har kjørt både 2pkt og 20 pkt kalibrering på disse skjermene. De blir gode etter vanlig 2pkt men enda bedre etter 20 pkt kalibrering. De er greie å få under delta 3 dvs gode bilder selv etter 2 pkt. Når jeg kjører 20pkt så kommer jeg så lavt ned at øyene våre blir begrensingen dvs delta 1 eller lavere.

Som  alle andre skjermer bør en absolutt ha en individuell kalibrering da det er forskjeller fra eksemplar til eksemplar, og rom til rom hvor Tvn står. Det er ikke noe poeng å skrive av verdier fra andre «like» skjermer fra nettet. Alle har vi forskjellige preferanse på lys i rommet m.m derfor må alle skjermer kalibreres hver for seg.

Som vanlig så har også disse  Samsungskjermene et kraftig blåstikk i standardmodus og har masse lys og farge. Den eneste bildemodusen som er godkjent i min bok på denne skjermen er Film modusen. Alle de andre bildemodusene (Naturlig, Standard og Dynamisk) har alt for mye blått å helt sprengte farger, og anbefales ikke.

Fargesveip: 

Disse skjermene treffer fint på fargesveip etter 2 pkt kalibering. . På siste 75MU8005 jeg kalibrerte  så fikk jeg 1.8 i snitt og 3,78 i maks avvik. Dette er en fin måling. Etter kalibrering så treffer de enda bedre. Her fikk jeg 1,01 og 3,16 i maks pga for mye rød og blå farge. Nyansene treffer bra på disse skjermene ved en CMS kalibrering og ofte bedre enn på QLED skjermer. De leverer derfor veldig naturlige bilder når både gråskala og CMS blir kalibrert fult ut.

Fargesjekker:

Ferdig kalibrert 2pkt så leverer disse skjermene generelt  fine verdier i fargesjekker. Jeg tok en sjekk med min utvidede fargesjekker på den siste 75MU8005 jeg kalibrerte og fikk  1,9 snitt og 4.8 maks avvik på denne skjermen etter en 2 pkt kalibrering-dette er et veldig bra resultat når en tenker på at dette er etter kun 2pkt kalibrering.

Hvis en tar en CMS kalibrering så faller disse verdiene enda lengre ned og en får bilder med meget naturlige farger.  Her fikk jeg f.eks en på 1.3/3 maks pga ytter punkt farger  og i praksis så vil det være øynene våre som begrenser da skjermene blir svært gode på farger i farge sjekker etter full 20 pkt .

Oppskalering er ikke testet, men via test av vanlig Tv signaler så er det svært lite støy og bildene er svært gode med tanke på at det er kun 720P som var utgangspunktet!  Det er absolutt ikke noe problem å bruke denne på f.eks 3 meter å kun se vanlig TV.

Bevegelse:

Denne skjermen har også «Samsung hikken» som jeg har sett på flere Samsungskjermer i flere år nå. Så denne første gangen på KS serien.  Denne arter seg slik at noen ganger hopper f.eks Tv loger frem/tilbake og dette er svært slitsomt å se på! Løsningen er å slå av 100HZ totalt. Bilde kan også periodevis hakke helt av seg selv for så å være stabilt igjen. Når 100HZ fungerer så er bilde skarpt og fint og se på. En kan justere graden slik at en slipper såpeoperaeffekten-noe jeg setter pris på. Fabrikk oppsettet i FILM modus er et god utgangspunkt uten formye såpeopera tendens.

Innsynsvinkel: 

Testbilde rett forfra

Testebilde på skrå.

Innsynsvinkel er OK, men bilde falmer kraftig hvis en kommer f.eks 90 grader på siden. Bilde ovenfor er tatt på en Q9, men også 75MU7005/8005  og 82MU7005  har begrensent innsynsvinkelfargeforsyning på skrå av skjermen. Sideinnsynsproblematikken er helt vanlig på LED-LCD skjermer med VA panel som på denne skjermen. Dette blir noe redusert desto større skjermen er men en bør uansett tenke på dette hvis en sitter mye på skrå så ville jeg vurdert å sjekket nøye før kjøp.

Skal en unngå dette, må en kjøpe en skjerm med IPS panel. Disse mangler sort igjen og vil dermed ikke fungere i mørkere rom, men de vil fungere fint i vanlig belysning og på dagtid. OLED i 75″ og 82″ er alt for dyre og kan ikke forsvare merkostnaden for folk flest. Men sitter du mye på skrå og i mørkt rom så vil en OLED skjerm fungere mye bedre.

Som alle (LED) LCD skjermer så har du best bilde midt på. Det er også viktig å ikke falle for fristelse og montere disse store skjermene for høyt. Generelt så må en større skjerm monteres lavere enn en mindre skjerm da øynene alltid skal hvile midt på skjermen der du sitter. Mange monterer tvne for høyt og dette går utover bildekvaliteten.   Dette er veldig synbart.

De skjermene har jeg har kalibrert har hatt bra jevnhet i bilde. Det er utfordrende å lage 82″ med kun side lys og få jevn lyssfordeling men de 75″ og 82″ jeg har sett i mørkt rom har hatt imponerende jevne panel til å være side belyst. Som jeg har nevnt tidligere er ingen Tver 100% perfekt på dette.

HDR Kalibrering: 

For å minke  «blooming/lys lekkasje»  problematikken rundt et lyst objekt, så har Samsung valgt en litt annen lysstyring på 75″ og 82″ som jeg beskrev ovenfor.  De kjører ikke like mye på med lys, og dermed så slipper enn å få like mye strølys/lysslekkasje som en får på mindre størrelser med mer lys-dette er  veldig lett synlig særlig på 4K HDR.

75″ og 82″ ligger mellom 500-600 nits som høyeste måling i film HDR ferdig kalibrert.

Dette stemmer bra med det Samsung oppgir og er et fint kompromiss.

Ved test av 4X4 ANSI sjakk brett på HDR så har de i snitt på 400-450 nits i praksis og på 100% hvit testbilde.

Skal en bruke skjermen mye til 4K HDR og vil ha høyere ytelser enn de disse skjermene leverer så vil jeg sterkt anbefale å vurdere en skjerm med bakled som f.eks Sony sin XE serie eller en OLED fra  LG, Sony eller Panasonic. Alle de nevnte 77″ skjermer vil fungere bedre på 4K HDR, kort og godt med større reel kontrast særlig i rom med dempet belysning og bedre farger. Ulempen er da at prisen stikker ivei og i praksis så blir OLED alt for dyr. Bakled ligger gjerne dobbelt i pris og gir bedre bilder-men iforhold til pris så vil de fleste være fornøyd med Samsung sine 75″ og 82″ i MU7005 og MU8005 serie.

Har også kjørt HDR analyse programmet på en 75MU8005 som jeg kalibrerte 4K HDR på. De treffer bra på Gråskala i 4K HDR med under 1 i avvik på gråskala når en ikke tar hensyn til lys. Når en tar hensyn til lysstyrke så holder de stort seg under 3 bortsett fra de helt mørke bildene. Den treffer EOTF kurven bra og lysstyrken følger kurven svært bra! Faktisk bedre enn flere QLED utgaver. Den gir derfor et naturlig bilde på 4K HDR uten noen særegenheter.

Alle avvikene er oppgitt etter den nye tilpassede DEICTCP for 4K HDR som er langt strengere enn den gamle DELTA 2000 som har blitt brukt til nå på 4K HDR.

Når jeg kjørte fargesjekker i 4K HDR så fikk jeg 8,71 når en tar med lysstryke.

Denne skjermen har ikke nok farger til å fylle DCI-P3(88,43%) -dette bidrar til at avvikene blir såpass store. Det er heller ikke mulig å få kalibrert fargene slik jeg ønsker-dette er ikke uvanlig på 4K HDR uansett merke. Dette fordi at skjem går på maks hele tiden.

 

Konklusjon: 

Jeg vet at mange av dere som kjøper skjermer i dette segmentet er opptatt av store bilder til en bra pris. Her vil jeg anbefale denne skjermen.  Du bør ha litt lys på i rommet og sitte midt på både sideveis og med tanke på høyde på skjerm siden den har VA panel.  Det er en god skjerm som har mulighet for å gi korrekte bilder etter kalibrering.

Hvis en sammenligner med en bak led elle ren OLED så vil den gi en annen opplevelse i et mørkt rom igjen, med bedre sort nivå på bak led..  En OLED vil gi mer trykk i fargene pga sortnivå og fungerer bedre på 4K HDR med tanke på innsynsvinkel og bildekvalitet. Men prisen er alt for høy!

Skjermen mangler Dolby Vision i likhet med alle Samsung men har fått HDR10+.

Alt i alt er Samsung sin 2017 en god skjerm som gir store flotte bilder til en svært bra pris både på vanlig TV (SDR) og 4K HDR.  Hvis du vil ha en stor skjerm med gode bilder iforhold til pris så er den et bra valg! Det finnes som nevnt skjermer som er bedre-men disse koster også en god del mer.