Hei,

Det nærmer seg årets Black Week og mange tilbud på Tver. Derfor tenkte jeg at min toppliste kanskje kan være til hjelp.

Min liste bygger KUN på bildekvalitet. Jeg har ikke valgt å vektlegge andre ting. Det jeg ønsker av en god TV er er at fargene og dermed bilde er presist hele tiden, og konsekvente uansett lysforhold i bilde. Alle mine valg er gjort etter kalibrering og at jeg fysisk har sett og målt TVene. Kort forklaring på hvorfor TVen har havnet der den gjorde.

Det er noen TVer som helt sikkert vil vært på denne lista, men jeg har rett å slett ikke sett på dem fysisk og kan dermed ikke ranke de i samme grad. Vil dog skrive hvor jeg antar noen av disse vil havne, ut i fra forrige års modeller og min erfaring. Og til de som lurer, så kan alle toppskjermene på lista brukes i alle rom. De tenger bare å kalibreres for lyset i rommet de står i. Alle skjermer er brukt og innkjørt før utført kalibrering.

Årets beste TVer.

1: Sony 55/65/83A90J OLED. Etter kalibrering så leverte denne TVen min råeste opplevelse i år. Særlig 83A90J ga et varig inntrykk! Bilde er helt rått etter kalibrering og 4K ser virkelig lekkert ut på denne skjermen. Det smeller skikkelig på de rette scenene, selv om jeg «kun» bruker å måle maks lysstyrke på 580-720 nits på 10% HDR ferdig kalibrert. Den er litt kald fra fabrikk og trenger kalibrering for å få det beste bildet. Denne skjermen overpresterer ut i fra målinger og følger de andre LCD lyskanonene til døra på reelt 4K HDR/Dolby Vision innhold i praksis. Den er også meget bra på vanlig innhold og leverer svært korrekte bilder etter kalibrering, slik en referanseskjerm skal gjøre. Svært god på bevegelse. Mulighet for å få svært skrapt bilde som fortsatt ser naturlig ut. Veldig konsekvent bildegjengivelse. Den har 2 HDMI 2.1.

2: Panasonic 65JZ1500/2000.OLED

2000-serien til Panasonic har i flere år vært av referansekvalitet. Denne utviklingen fortsetter med årets modell. 4K HDR bilder på disse skjermene er av hakeslippkarakter. Skikkelig referanse bildekvalitet med helt ekstremt presise farger og bilde etter kalibrering, og de beste bildene i min bok. De bruker å lande på maks 850-870 nits etter kalibrering som maks lysstyrke. Bilde ser svært organisk og ekte ut og den er min favoritt i 65″ klassen. Personlig rekord er 0,23 i deltaavvik på hvitbalanse etter kalibrering. Dette er uhørt lavt! Hadde den bare kommet i 77″ eller 83″ så hadde den nok gitt 90- serien en real kamp om topplassen. 2 HDMI 2.1

3: Sony 55/65/77A80J OLED

I år har Sony kommet med ny bildechip og det merkes! Årets 80- serie leverer bilder som er ganske tett på 90- serien til en bedre prislapp. Den mangler selvsagt trykket fra 90- serien, men leverer et vanvittige bra bilde etter kalibrering. Som andre Sony skjermer er den konsekvent i bildegjengivelse og leverer veldig gode bilder rett og slett, men den trenger kalibrering for å yte sitt aller beste.

Ikke på lista men som sannsynligvis hadde havnet over A80J er G1 55-77 serien OLED til til LG. Disse skjermene har de nye panelet og høyere lysstyrke enn C1 og dermed mer trykk på de rette bildene, Dette gir bedre bilder i praksis. Men må få målt å sett på 1 først!

4: LG 48/55/65/83 C1 OLED .

Dette har i mange år vært min favoritt i ytelse/prissegmentet i toppklassen. Årets skjerm er en evolusjon av forrige års skjerm (CX). Mulighet for svært gode bilde etter kalibrering. Og de kommer opp i samme nivå som skjermene over med tanke på korrekte bilder/farger. En kan virkelig kalibrere ALT og da mener jeg ALT på disse skjermene .

En kan bruke 1 dag på disse skjermene med kun kalibrering hvis en ønsker å kalibrere alt. Dette er den beste spillskjermen i min bok og den har 4HDMI 2.1 og samt Dolby Vision spillmodus! De bruker å ligge fra 550-700 nits ferdig kalibrert på 4K HDR med noe variasjon mellom eksemplar. Svært gode bilder både på SDR og HDR/Dolby Vision.

Ikke på lista siden jeg ikke har sett på den. Men det er meget mulig at Sony sin 55/65/75/85X95J hadde havnet over Q95A- serien til Samsung. Dette fordi at de leverer konsekvente bilder og svært gode farger uansett innhold. En får ikke helt sorte filmbarer på Sony skjermen, men korrekte bilder hele tiden på godt og vondt. Forrige års XH95 ranket jeg foran Q95T i fjor og året før der igjen.

5: Samsung 55/65/75/85Q95A LCD med Mini LED og Quantum dots.

Årets Samsung har fått mini led bakbelysning og det merkes! Den kan levere mye lys, for mye lys til vanlig SDR innhold og bør dermed temmes ved en kalibrering, som den bør ha når den er innkjørt. Rekorden er 712 nits på 100% testbilde på SDR og det er ekstremt mye! De ligger på 1400-1700 nits ferdig kalibrert på 10% 4K HDR. Dette er den beste skjermen i en svært lys stue, da den nesten ikke har reflekser. Men se opp for regnbueeffekt ved rette lysforhold. Jeg trekker den for å ikke ha Dolby Vision og at bildene ikke er konsekvente. Hvis en vil ha korrekte farger, så må en godta dårligere sortnivå. Skjermen dimmer ned små lyse objekter og opp andre igjen og siden dette ikke kan slås av, er ikke skjermen konsekvent i bildegjengivelse.

Mange liker dette pga mer smell i bilde og bra sortnivå til LCD å være. Men noen OLED er det ikke. 4HDMI 2.1 og en svært god gaming skjerm med vel overdrevne farger i gaming modus.

Ikke på årets liste men Sony 50-75 X90J LCD med bak led vil nok havne rett bak Q95A utfra erfaring med XH90 serien fra i fjor. Svært habil skjerm med bakbelysning som leverer gode bilder i kjent Sony stil.

6: TCL 55/65/75 850- serien LCD med kant LED og Quantum dots.

Dette er en liten overraskelse for mange vil jeg anta. Men denne skjermen har imponert meg stort i år! Den leverer bilder av svært høy kvalitet etter kalibrering. Det er ikke skjermen for 4K HDR, da den mangler smell i bilde. Men det er en ypperlig TV for deg som ikke vil sprenge budsjettet og se vanlig TV og en og annen film eller spille. Den har også full HDMI 2.1 støtte til en svært bra pris! Den er kantbelyst og har maks lysstyrke på ca 380 nits. Svært habil skjerm til prisen!

7: Samsung 65/75/85Q800A LCD med Mini LED og Quantum dots .

Har sett så vidt på 800A- serien som er en 8K TV. Den leverer som ventet svært skarpe bilder på det meste angående innhold. Og bilde oppskaleringen gjør en imponerende jobb. Men 8K skjermer har som regler dårligere sortnivå og det har også denne skjermen. De trenger også mye mer strøm! Kan nevne at panelkontrasten på TCL850 ovenfor er 4873:1 på HDR, mens den på 65Q800A er 1478:1. Nå har selvsagt Q800A ca 1300 dimmesoner som hjelper mye på opplevd kontrast i praksis. Maks kontrast er hele 33000:1.

Men det er greit å vite at 8K fremdeles har noen utfordringer, og at skarphet er ikke alt. Fargegjengivelsen er OK etter kalibrering. Men den er ikke noen referanseskjerm med tanke på fargenøyaktighet. Dette skylles nok i stor grad alle dimmesonene som gjerne vil vises med litt forskjeller i fargepresisjon seg i mellom . 4 HDMI 2.1

Det er synlig mer blooming/lyslekkasje på Q800A enn Q95A og den har generelt lavere ytelser selv om den har langt flere dimmesoner. Maks lysstyrke på 4K HDR er ca 1400 nits på 10% og 500 nits på 100% test bilde. Begge disse er svakere enn Q95A. Jeg bruker derfor og anbefale Q95A til de som ønsker den beste allround skjermen fra Samsung.

Blooming
Eksempel på blooming/lyslekkasje fra 65Q800A. Mobil kamera forsterker blooming. Men det er synlig selv i buitkk.

8: Samsung 55/65/75/85Q85A LCD med Mini LED med Quantum dots

Jeg har sett på Q85A og grunnen til at den havner her er IPS panelet. Den har svært fine farger etter kalibrering og gode bilder også fra siden. Veldig bra TV i de fleste lyse stuer. Dette er ikke skjermen for en mørk kjellerstue. Veldig god allround skjerm. Den har ikke like gode ytelser i lyst rom rom som Q95A.

Siden den har et IPS panel, så er panelkontrast kun 927:1 og det er lavt typisk for IPS LCD panel. Den får imidlertid hjelp av flere hundre miniled dimmesoner. Og maks målt kontrast er: 15157:1. Så i praksis blir bilde bra, så fremt ikke store deler av skjermen får et lyst og mørkt område samtidig, da faller skjermen litt i gjennom. Maks lysstyrke på 4K er ca 1200 nits. Også denne skjermen lider av Samsung sin konstante justering av bilde. Har ikke Dolby Vision. 1 HDMI 2.1

9: LG 55/65/75 NANO926 LCD med bak LED.

Denne skjermen har også IPS panel som alle LG sine andre LCD skjermer. Den leverer svært fine farger etter kalibrering og gode bilder. Den har lokal dimming og fungerer bra, såfremt du har på lys i rommet. Men målt kontrast er lav med kun 926:1 og dette synes i mørkere rom og bilder . Men veldig fine bilder generelt til en bra pris. 2 HDMI 2.1

Dette var min topp liste. Det er mange Tver som ikke er på denne lista siden jeg ikke har sett på de. Anbefaler alle som tenker å kalibrere TVen å ta kontakt når den er innkjørt og fargene har satt seg, etter minst en måneds bruk. Ønsker alle lykke til i jakten på sin nye TV på Black Week. Lurer du på noe så ikke nøl med å ta kontakt! Eller bestill selv her.