Dette er en kort test etter standard ISF-kalibrering (2495,-) av Samsong 65JS9505 med ekte bakled. Dette er meget god skjerm som har utrolig gode bilder etter kalibrering!

Skjermen er en 4K LED-LCD skjerm med Samsung sitt beste panel og bildebehandling innabords.  Skjermen er buet av design, og har derfor best bilde når en sitter midt foran.

Av tilkoblinger så har den one-connectboks som har 4 HDMI i en løs boks. Fordelen med denne løsningen er at selve skjermen kun har strøm kabel og kabel til one-connectboksen som eneste kabler.  En får dermed en veldig ren løsning med få kabler som går til TV.  Dette er særlig praktisk hvis en veggmonterer skjermen, da en ikke trenger å koble bak skjermen med HDMI-dette kan som kjent være litt trangt…

Akkurat på denne skjermen så ble den brukt i dempet belysning og dermed kalibrerte jeg for dette.

Utfra bildene så ser hele skjermen ekstremt grå ut etter kalibrering-dette stemmer ikke! Her har nok mobilkameraet gjort en dårlig jobb også. Jeg har stått litt skjevt da jeg tok bildet, og ikke rett foran som man bør. Her kommer svakheten til bueskjermer frem, de blir gjerne gråe ved sideinnsyn. Skjermen sto i butikkmodus før kalibrering, og den gir ekstreme farger som ikke finnes naturlig! Alle farger i butikkmodus er sterkt overdrevne. Når jeg målte denne skjermen i butikkmodus så var bilde ca 300% feil fargemessig  i forhold til bildestandarden som blir brukt på alle TV og film produksjoner.  Bildene kan ved første øyekast se veldig bra ut, men hvis en kikker nærmere etter så er TV i butikkmodus generelt ekstremt uskarpe og bilde er utav fokus sammenlignet med et korrekt kalibrert bilde.

 

Kalibrert bilde tatt på skrå.                              Ukalibrert bilde tatt rett på.

DSC_0220[1] DSC_0219[1]

Denne skjermen har støtte for HDR men mangler noe lysstryke (ca 50%) iforhold til årets modeller. Det som imidlertid er min erfaring er at JS(2015) serien av 9 serie samsung får BEDRE bilder rent fargemessig enn 9 serie KS (2016). JS skjermene får enda bedre treff på fargene både i gråskala og på fargerom målt mot REC709. KS skjermene klarer mye mer lysstryke (800 nits kalibrert) og har mer farger mot DCI fargerom standarden men de har måtte gitt opp noe fargenøyaktighet på veien for å kunne klare såpass mye lys og farge. Rent målemessig er denne skjermen(65JS9505) i referanse klassen-dvs det som blir gjengitt på skjermen er likt det som f.eks NRK har på sine proff skjermer i studio.  65KS9505 blir også meget bra men jeg får ikke den til å få like lave måleavvik.

Men dette får bli et tema i en senere blogg.