Hei,

Jeg har nå fått kikket raskt på årets første 2018 Samsung 65NU7105  og her kommer mine tanker. Jeg har kun rukket å kalibrere SDR+ta 1 måling på HDR.

Forrige års 7 serie fra Samsung leverte veldig gode bilder iforhold pris. Ved utpakking ble det raskt klart at dette ikke er en videre utvikling fra forrige års  2017 7 seire. Fjernkontrollen er en gammel kjenning som har vært med Samsung i mange mange år-plastisk og mange knapper.   Den er ikke lik forrige års 7 seire.

Videre så ser jeg raskt at skjermen har en enklere bygge kvalitet enn forrige års 7 serie. Så dette er en budsjett skjerm lik forrige års 6105 som er «døpt om» til 7 serie. Denne skjermen har en noe enklere meny og mangler f.eks Blåtann. Den har ikke mulighet for programmering av fjernkontroll mot andre enheter utfra fra det jeg fant ut. Da må en på større modeller og fjernkontrollen som kom i fjor.

Skjerm en har den en trenger med 3 HDMI.

Skjermen har plast ramme rundt selve skjermen.

Som alltid kommer målinger på facebook siden min. 

Først må jeg komme med en liten advarsel:  Denne bloggen kan virke noe teknisk for mange. Jeg fokuserer på bildekvalitet både ved visuell sjekk og ut i fra måleresultater. Jeg har ikke kikket på resten av tvn sine muligheter som er en hel del! For dere som ikke skjønner alt, ta gjerne en titt på konklusjonen nederst.

Denne skjermen har gode bilder på SDR.

Kontrast måling

Kontrastmåling og sortnivå.

Minste sortnivå ved maks baklys(204 nits)  er er 0,078 nits på SDR og Ansi kontrast er da ferdig kalibrert: 2615:1   Dette er en stor forbedring fra forrige års MU6475  som hadde ca 800 i Ansi kontrast.  Grunnen til dette er at årets skjermer har VA panel isteden for IPS som det var ifjor. Dette gir bedre sortnivå men også svakere innsynvinkel.

Dette er en gledelig kontrast forbedring av forrige års skjerm som jeg syntes hadde for svak kontrast. Det kan være at dette testeksemplaret var spesielt bra, men uansett er dette lovende! Det er reel kontrast som er nr 1 når det gjelder hvordan vi bedømmer bildekvalitet. Men det fordrer at du sitter midt på!

Reel utnyttbar kontrast er fremdels milevis unna OLED, så hvis du sitter i mørkt rom så vil en OLED gi deg en langt bedre opplevelse på sortnivå i bilde. Men sitter du mest i en rom med dempet belsyning så vil denne skjermen gi deg gode bilder.

Det er ikke mulig å oppgi maks kontrast på SDR på denne skjermen.  I likhet med de fleste Samsungskjermer, slår den av skjermen helt når jeg kjører et 0% (helt sort) test bilde på skjermen. Ved å gjøre dette får den en ekstremt stor kontrast (feilaktig) pga at måleutstyr går ned til laveste målbare resultat (0,002).

Skjermen har ingen måte å vise helt sort på ved annen informasjon i bildet.  Dette i motsetning til OLED som gjør dette hele tiden siden den har over 8 millioner soner/pixler som kan slåes av/på.

Bildekvalitet: 

Årets utgave er en ganske så lik forrige års 61XX serie-men den er ikke like god som forrige års 7 serie som hadde 100HZ-det har ikke denne skjermen! Bildene er gode iforhold til pris på SDR etter kalibrering-men det er tydelig at skjermen ikke har mye lys og ta av. Jeg klarte ikke å få over 205 nits ferdig kalibrert så i den lys stue kan dette kanskje bli litt lite for noen. Her finnes det skjermer som har  mer lys og ta av også i budsjett klassen! Bildene er ganske støyfrie og bevegelse er bra til å være 50HZ tv. Men en ser at dette ikke er en topp modell. Men i forhold til pris-er dette bra!

Alle vurderinger bygger på hjemmebelysning på denne skjermen.

Kalibrering SDR:

Skjermen hadde som vanlig alt for mye blått i standard modus og alle de andre bilde modusene utenom film. Film modusen på denne skjermen var ekstremt bra og mange hadde nok blitt fornøyd selv uten kalibrering-men det var litt å hente på en kalibrering. Her vil det være forskjeller mellom skjerm til skjerm. Men akkurat denne skjermen jeg monterte er nok den beste samsung skjermen utfra eska i FILM modus som jeg noen gang har målt uansett prisklasse.

Jeg kjørte en 2 pkt kalibrering og CMS.

Som  alle andre skjermer bør en absolutt ha en individuell kalibrering da det er forskjeller fra eksemplar til eksemplar, og rom til rom hvor Tvn står. Det er ikke noe poeng å skrive av verdier fra andre «like» skjermer fra nettet. Alle har vi forskjellige preferanse på lys i rommet m.m derfor må alle skjermer kalibreres hver for seg.

Etter en 2pkt kalibrering, så treffer alle målepunkter veldig bra og en får et snitt på ca 1.5 i avvik-noe som er veldig bra! Den er ikke helt liniær i gamma styring/lysstyring, jeg nevner det-men iforhold til pris er dette meget bra!  Akkurat denne  skjermen er for mørk ut av sort. Det er mulig at en kan bedre dette med 20 pkt-men siden dette er en budsjett skjerm så har jeg ikke testet dette.

Denne skjermen er noe svak på lys  205 nits ferdig kalibrert på SDR til vanlig stue bruk kan være litt lite for noen.

Den svarer bra på kalibrering og blir som en bra skjerm etter kalibrering.

Farger på  SDR:

Fargesveip: 

Denne skjermen treffer imponerende bra på fargesveip etter kalibrering. Her målte jeg 1.19 i snitt og 1.89 i maks  avvik-dette er meget bra særlig med tanke på at dette en en budsjett skjerm! Den mangler litt rød farge-men treffer bra på nyansene.

Denne skjermen er noe av det bedre jeg har målt etter 2pkt+CMS kalibrering.

Fargesjekker:

Ferdig kalibrert så leverer denne veldig fine verdier i fargesjekker. Jeg fikk 1,1 i snitt og 3.1 maks pga for lite rød i  avvik på denne skjermen.  Etter kalibrering er dette et meget bra resultat. Den har bra med farge å ta av og treffer bra på de fleste nyanser.  Dette er meget bra uansett pris klasse og det er imponerende at en såpass rimelig skjerm kan være så god!

Oppskalering er ikke testet, men via test av vanlig Tv signaler så er det lite støy og bildene er  gode med tanke på at det er kun 720P som var utgangspunktet!  Det er absolutt ikke noe problem å bruke denne på f.eks 3 meter å kun se vanlig TV.

Bevegelse:

Denne skjermen er en 50HZ Tv som hakker men iforhold til pris er dette bra.

Innsynsvinkel: 

Testbilde rett forfra

Testebilde på skrå.

Innsynsvinkel er OK, men bilde falmer kraftig hvis en kommer f.eks 90 grader på siden. Bilde ovenfor er tatt på en Q9, men denne skjermen ar akkurat samme fargeforsyning på skrå av skjermen. Sideinnsynsproblematikken er helt vanlig på LED-LCD skjermer med VA panel som på denne skjermen.

Skal en unngå dette, må en kjøpe en skjerm med IPS panel. Disse mangler sort igjen og vil dermed ikke fungere i mørkere rom, men de vil fungere fint i vanlig belysning og på dagtid. Hvis en er i prisklassen som denne Samsung 65NU7105 koster og man sitter en god del på skrå, så ville jeg også kikket på en IPS skjerm fra andre produsenter.  Selv med innsynvinkel selv på 170 grader er bildet helt fint-det er det ikke på en LCD skjerm med VA panel! Du mister da sortinvået i mørkt rom igjen. Skal du ha begge deler med bra  innsynsvinkel og sortnivå må du doble prisen i 65″ og kikke på OLED.

Testet ikke tv for jevnhet i bilde.

HDR FILM fabrikkmåleresultater: 

Siden jeg hadde tekniske problemer med HDR signal generator fikk jeg ikke kjørt full måling. Men jeg fikk gjort 1 måling på HDR på 10% 100% hvit test bilde. Og her fikk jeg  255 nits. Dette er lavt-til HDR og være. Hvis det viser seg at dette faktisk er HDR ytelsen på denne skjermen så kan jeg ikke anbefale denne skjermen på HDR til det er lysstyrken  for svak. Jeg kommer tilbake med ytterligere informasjon om HDR på denne skjermen når jeg har fått testet den fult ut. Jeg har målt høyere lys styrker på andre skjermer i samme prisklasse. Skjermen hadde soft 1103 ved kalibrerings tidspunkt.

Konklusjon: 

Årets 7 serie er en god skjerm-men den er som nevnt ovenfor ikke en videre utvikling av forrige års 7 serie. Den levere bra bilder særlig i forhold til pris og jeg  kan anbefale den på vanlig SDR(TV signaler). Hvis du skal bruke skjemen på 4K HDR så ville jeg kikket på andre Tver da lysstryken på 255 nits er for lav. Den er også noe lys svak  med maks 205 nits på SDR og en bør tenke over hvor du sitter å ser på skjermen pga VA panelet.