Hei,

 

Her kommer mine erfaringer etter å ha kalibrert og sett det endelige resultatet på denne skjermen.  Nederst vil jeg vise 2 biler i 4K HDR10 kalibrert og før kalibrering. Det jeg kalibrerte på denne skjermen var: Full Natt (20pkt gråskala+CMS), 2 Pkt ISF DAG, Full spill modus, Full 20 pkt 3D med CMS, Full HDR10 og Dolby Vision 4K. Å kalibrere alt dette tar 2  dager.

Skjermen i seg selv består av en glassplate som de har lagt OLEDpanelet på med lim, og den ser virkelig lekker ut! Den er svært tynn, bortsett fra lydplanken i bunn som bygger en del når den står på bord. Den ser dyr ut, og den er DYR!! Skjermen kostet 85000 kr når jeg kalibrerte den. Ser nå at prisen har gått ned til ca 70000 kr, men den er fremdeles utenfor rekkevidde for de fleste da «folk flest» synes den er alt for dyr.

Å kjøpe en bil til 500 000 kr som folk bruke maks 1 time pr dag er helt greit for folk flest, men hvis en kjøper en TV til 85000 kr som blir brukt i snitt  2-5 timer pr dag så er man i manges øye «gal».  Alt handler om prioriteringer og hvis en vil ha det beste bildet uavhengig av pris, så er dette skjermen å ha pr nå. Jeg vet ihvertfall hva jeg ville velge hvis jeg hadde pengene-men jeg skjønner at nok ikke vil betraktes som helt «normal» i manges øyne!

Som jeg har skrevet tidligere om denne skjermen, så er den min nye referanse! Bildene som jeg fikk etter full kalibrering var av hakesleppkarakter!

Jeg har pr dags dato ikke sett på B eller E serie-men skal gjøre dette i nærmeste framtid! Rapport kommer når jeg ser på E serien iløpet av Oktober etter planen!

Det kommer OLED skjermer fra: Philips, Loewe, Grundig og Panasonic som alle har levert panel fra LG, så det blir spennende å se hva de klarer. Det blir spennende å se hva de henter ut fra samme panelet!

Lydplanken med koblinger (3HDMI, optisk og Lan)  ligger i bunnen og den kan vinkles hvis en vil veggmontere den. Lydplanken er levert fra Harman Kardon og leverer bra TV lyd, men det er synd at de ikke har åpnet for å koble til en ekstern sub enten via vanlig SUB utgang eller via wifi tilkobling-setter dette på «tabbekvoten» til LG. Hvis Lg hadde valgt denne løsningen så hadde mange sluppet å kjøpe eksterne høyttalere. Lyden er fyldig og god-men hadde blitt enda bedre med en egen basshøyttaler (SUB) tilkoblet.

Selve det å kalibere alt som er mulig på denne skjermen er en ganske tidkrevende jobb! Det tok meg 2 dager og få kalibrert alt som gikk å kalibrere på denne skjermen. Slutt resultatet var så bra at når jeg kom hjem så begynte jeg øyeblikkelig å sjekke om det ikke var noe feil med min egen skjerm (60ZT60) som var og er en meget god TV.Forskjellen var så tydelig.

Når jeg først har sett korrekt 4K blu-ray i dempet belysning så er det ingen vei tilbake. «Vanlig TV» blir kjedelig og utav fokus!  Så når driver jeg å venter på at prisen går ned på et betalbart nivå for min inntekt. Frykter for at det blir dårlig stemning hjemme hvis jeg bruker en uforholdsmessig stor del av års inntekten min på 1 TV men lyst det har jeg!

Det er arti å se at LG sine OLED skjermer gjør framskritt fra år til år! I år har de fått mye bedre kalibrerings muligheter og dermed slutt resultat billedmessig. Nå skal det legge til at forrige års OLED skjermer var referanse skjermene hos meg iår har de hevet listen enda noen hakk-har vanskelig for å se hvordan LED skal konkurrere med OLED hvis en tenker på kontrast biten. Dette har mest å si på hvor bra et bilde oppfattes og er i virkeligheten. Her er OLED helt overlegen i mine øyne. On/off kontrast på 65G6 i HDR modus er 1.2 million!

Mobil kameraet kommer veldig til kort men en får til å vise en del av forskjellen-det en ikke får til å vise via et kamera er hvor f….. bra bildet er i virkeligheten ferdig kalibrert særlig via 4K blu-ray!

På denne skjermen så oppnådde jeg at slutt resultatet ble så bra at det var vanskelig å måle forskjell i gråskalaen! Det er den første og eneste forbrukerskjerm som jeg har kunnet fylle DCI fargerom etter kalibrering dette gir mer farger. Dette gjør at f.eks fargen gul  er veldig rett gul på denne skjermen og blå ER blå! Ingen andre skjermer jeg har målt i HDR modus av LED type har klart og gi like mye og korrekte farger mot  DCI fargerom så langt. Derfor kan jeg si at dette er min klare referanse skjerm så langt-rett og slett fordi at den gir et bildet som er tettest på den nye 4K HDR standarden både rent datamessig via målinger og i bruk.

 

dsc_0264 dsc_0263

Bildene viser forskjellen på kalibrert og ukalibrert 4K HDR! Se hvordan bilde «brenner ut i lyse partier» på bildet til høyre!