Hei,

Før en gjør noe kalibrering anbefaler jeg alle som kontakter meg at TVn er innkjørt (brukt) i minst 1 mnd før den blir kalibrert, slik at fargene har satt seg.

Siden jeg har holdt på med kalibrering i over 15 år nå, så har det skjedd en stor utvikling på selve kalibreringsprosessen. Når jeg startet med kalibrering, så var det testbilder via DVD plater og 1 måleenhet som gjorde susen. Spyder 3 var min første måleprobe. Jeg måtte da manuelt skifte mellom hvert testbilde og måling, så nytt skifte med fjernkontroll og ny måling.

Det tok derfor lang tid å gjøre det som i dag er ansett som en liten kalibrering. Spenningen var også like stor hver gang om bilde faktisk ble så bra som grafene viste at det skulle være? Det var ikke alltid tilfelle… Jeg skjønte rask at det er ikke bare var fine kurver og at målepunkt er der hvor de skal være som bestemmer om bilde blir bra eller ikke, samt at Spyder 3 til 6000 kr inkl programvare ikke var verdens beste måleutstyr…

Årene gikk og jeg fikk kjøpt meg mer og bedre utstyr og fikk tatt første ISF kurs i 2009. Da ble jeg også opplært i hvordan en skulle kalibere og hva som bestemmer hva som er et bra bilde eller ikke, i form av hva som ligger bak dagens bilde standarder.

Etter mitt første spektrometer (i1Pro1) så begynte måleresultater og bildekvalitet å stemme. På dette tidspunktet fikk jeg også min første signalgenerator som ga større nøyaktighet og raskere kalibreringer. Jeg hadde også fått kjøpt bedre kolorimeter med bedre nøyaktighet og presisjon også etter flere timers bruk (før driftet målingene når skjermen ble varmere). Siden 2009 har jeg derfor alltid hatt et kolorimeter og et spektrometer som jeg har brukt når jeg kalibrerer.

Hvorfor må en ha en fargeprofil?

Ekspempel for fargespectrum av QLED TV.

Kolorimeterne (K 10-A eller Discus) som jeg bruker den dag i dag, er avhengig av en fargeprofil for å få et korrekt sluttresultat etter utført kalibrering. Fargespektrene er forskjellige på f.eks en LCD med lysstoffrør (gammel LCD), dagens LCD skjermer som har led eller mini led, og bakbelysning med et QLED filter for bedre farger. Plasma hadde sin type fargegjengivelse og OLED og QD-OLED har et helt annet fargespekter enn det igjen. De fleste Kolorimeter har preinnlagte profiler som kan gi ok sluttresultat, men det blir aldri 100% treff siden ingen TVer er lik.

Jeg vil derfor ikke anbefale å selv f.eks kalibrere egen TV med kun et rimelig kolorimeter (2-3000 kr). Da er det bedre å sette TVn i beste innstillinger fra fabrikk hvis en er opptatt av korrekt bilde og ikke bare fine grafer.

For noen år siden kjøpte jeg min Jeti 1511 Hi-res med 2 nm fargenøyaktighet, som jeg bruker på f.eks Laser Projektorer og premiumkalibreringer for å få et topp resultat. Dette for å klare å måle den blå fargespissen som er svært tynn på mange laserprojektorer. Her blir min andre spectro med 10 nm nøyaktighet «fintet ut».

Demonstrasjon av forskjell på QD OLED og WRGB OLED.

Dette gjør at selv i dag med med min K-10A som er mitt beste Kolorimeter og koster mange ganger av Spectral sin populære C6 probe, så er K-10A også helt avhengig av korrekte fargeprofiler. Dette for å gi korrekt sluttresultat med de beste bildene, og ikke bare de penest grafene.

Første autokalibreringsopplevelse

Så når kjøpte jeg min første nye TV med Panasonic sin referanseskjerm i form av 60ZT60 plasma i 2013 til 35000 kr var spenningen stor. Dette var min private skjerm til 2022, pga at bildene var og fortsatt er svært gode.

Så etter ha brukt TVn en stund skulle jeg endelig kalibere nyinnkjøpet. Jeg hadde da fått tak i min K-10A og hadde Spektro (i1pro2) og var lykkelig over å komme borti min første skjerm med autokalibrering.

Men jeg glemmer ikke følelsen etter å ha kjørt gjennom autokalibreringen på min Panasonic TV. PCn gjorde jobben raskt og det tok under time, trengte kun noen få trykk underveis, ellers gjorde PCn resten. Målegrafene var helt råe med avvik rundt/under 1 i deltaavvik. Tenk hvor bra bilde kom til å bli hvis grafene stemte med virkeligheten!

Når jeg så skulle sjekke bildene etter kalibrering som jeg alltid gjør, så gikk det ikke mange sekunder før jeg konstaterte at bildene så jo ikke ut! Bildene sprakk opp og blide var delt opp i lag på lag. Det var tydelig at automasjonen dro litt vel hardt i justeringsspakene. Så etter denne opplevelsen ble det 0 -stiling av TVen og en god del timer med manuell kalibrering på skjermen før bilde ble riktig så godt til slutt.

Veldig mye riktig har skjedd med autokalibrering siden dens barndom i 2012/2013 fra min Panasonic skjerm! I dag kan en på mange produkter kjøre autokalibrering med et meget bra slutt resultat, hvis ting blir gjort korrekt i oppsettet av kalibreringen.

Men fremdeles så kan automatikken en og annen gang gjøre noen rare ting! Det for best mulig resultat. I målegrafene nedenfor så viser jeg hva som kan skje på en 2022/2023 -modell som det er blitt brukt autokalibrering på, hvor ting ikke har gått helt etter planen. Jeg må understreke at dette ikke er veldig vanlig i dag, men at det kan skje i sjeldne tilfeller.

Målegrafer nedenfor er fra en TV som var kalibrert som jeg måtte 0 -stille og rekalibrere manuelt pga at bildet ikke var spesielt bra, selv om de første målinger tilsynelatende var bra med under 3 delta i avvik (gul strek). Når jeg sjekket bilde før kalibrering så sprakk store deler av bildet kraftig opp og så mer ut som mosaikk enn TV bilder. Det var ikke noe fint å se på, på tross av fine grafer.

Målinger før jeg kalibrerte

Fargeavvik under delta 3 dvs kalibrert.

Første måling av hvitbalanse. En tilsynelatende jevn måling med lave avvk.

Gamma kruve målt før kalibrering. Den er noe mørk opp mot BT 1886 standard.
Gamma kurve måt opp mot ITU BT 1886 før kalibrering. for mørk siden linje ligger under gul referanse linje.
Gråbalanse når jeg målte TVn etter autocal.
Gråskala før jeg kalibrerte. Den er ikke jevn.
Delta Avvik
Delta Avvik på opptil 5,5.

Når jeg måler i flere punkter på hvitbalansen, så ble ikke TVn like jevn lengre. Se på 85% og 65%.

Målte på nytt med flere målepunkter og mer zoom, og ser at nå er ikke fargene like jevne.

På denne TVn var det kjørt 20 pkt kalibrering. Når jeg målte fargene så var ikke de heller helt normale, med snitt på 4,1 og maks på 9,2. Dette følger IKKE kalibrert standard ganske enkelt. Denne TVn er bedre i fabrikkoppsettet i FILM modusen uten noen form for kalibrering. Som en ser så er flere av fargene særlig magenta på feil plass i fargesveipen.

Store avvik i fargesjekker.

Se på fargesveip hvordan særlig magenta (rosa) ikke treffer målepunkter. (prikker skal inni firkant)

Målinger av skjerm etter manuell kalibrering inkl CMS:

Denne TVn ble bra etter at jeg fikk 0 -stilt TVn og manuell kalibrert den opp på nytt.

Fargerom etter manuell hvitbalanse og CMS kalibrering. 0,7 i snitt avvik med 3,2 maks på 1 farge. Dette er et bra resultat som betyr at fargene på TVn er realistiske i hudtoner m.m.
Gamma etter kalibrering opp mot ITU BT 1886.
Gamma etter manuell kalibrering opp mot ITU BT1886. Her ligger begge linjer der de skal være.
Gråskala etter kalibrering. Helt jevn uten at noe stikker seg ut.
Slik så gråskala ut etter manuell kalibrering.

Hva skjer med bilde hvis autocal går feil?

Så hvordan ser denne polariseringen eller oppsprekkingen/deling av bildet ut som jeg snakker om? Bildene nedenfor er tatt av mobilen min å har ikke verdens beste kvalitet, men viser hva som skjer. Se hvordan det sorte delen mellom stolene har ugjevne felter i det sorte. Deler av bilde med hudtoner m.m på bilde så meget bra ut med 0,3 i snitt avvik på hvitbalanse. Men når det kom til den mørke delen av bildet på min LG G1 så ikke bilde like bra ut lengre.

Ekspempel på sprekk i bildet.
Sprekk i bilde på LG 65G1 OLED etter autokalibrering 27pkt som ikke gikk som ønsket selv om jeg brukte K-10A profilert mot Jeti.

Hvitbalanse etter 27 Pkt Auto. Svært lave avvik i delta.

Jeg gjorde deretter en manuell Premium 22 pkt kalibrering med CMS som vises på høyre side som har opptil 0,5 i avvik i hvitbalanse. Her er det ingen deler av bilde som sprekker opp.

Resultat etter 22 pkt manuell hvitbalanse.
BIlde av 22 pkt premium kalibrert bilde manuelt.
Viser hvordan bilde ser ut etter 22 pkt manuell kalibrering.med K-10A og JETI.

Konklusjon

Som forsøkt vist i denne bloggen er det ikke bare å kjøre gjennom autokalibrering, få en fin graf og si at bildet nå er tipp topp. I hendene på en sertifisert og erfaren kalibratør med korrekt profilert og sertifisert måleutstyr, kan man stole på måleresultatet og at også bildene leverer slik grafene sier at de skal se ut som. Det er viktig at måleresultatene blir etterkontrollert nøye med bilder, for å unngå at slike oppsprekkinger eller andre overraskelser oppstår.

Den store plussen med autokalibrering er at det er rimeligere og tar kortere tid, og derfor er det flere aktører som velger dette gjerne når tv er helt ny. Men som nevnt i starten bør en vente til TV er brukt en stund før selve kalibreringen.

Jeg gjør all kalibrering hjemme kos kunder etter at TVn har satt seg. Under en hjemme kalibrering er det mulig å skreddersy kalibreringen særlig på manuell kalibrering som er det jeg nesten alltid gjør. Men også med Autocal kan en på enkelte modeller virkelig ta den helt ut en ønsker.

Jeg ville aldri godtatt et resultat som vises på bildet til venstre fra min G1 og ville startet på nytt hos en kunde. Hver TV har sin egen måte å bli kalibrert på, og det er her erfaring kommer inn. Det finnes også modeller både nye og litt eldre som jeg ikke vil anbefale autokalibrering på, pga at det en stor sjanse for at resultatet blir skadelidende.

Eksempel på auto kalibrering hos LG OLED

Det du skal være obs på ved en autokalibrering er at du ikke blir sittende igjen med en kalibreringsrapport med verdier du kan legge inn ved en nullstilling av TVn. Du får som regel kun målegrafene som kan være fine, men ikke mulige å bruke til gjenskaping. Dette gjelder de fleste merker, men med noen få unntak.

Måten å se at f.eks. en LG er autokalibrert, er at verdiene i menyen er grået ut (se bilde). Jeg vil si at de ekstra kronene du legger i en manuell kalibrering hvor du får rapport med alle verdier (iallefall fra meg) er kjærkommen hvis uhellet er ute. Jeg har reddet flere over telefonen med å gjenskape kalibreringen ut fra rapporten de har hjemme.

Er det noe du lurer på, så ta gjerne kontakt. Jeg kan nås via kontaktskjemaet mitt