/* DEFENDER GENERATED SALTS */ define('AUTH_KEY', 'npmIn?37~WZyvOtUqn7N0H}7PXyMm|gs6~yMF})<;F:Uu(3.AEjgS&]7H[V;Oz&5'); define('SECURE_AUTH_KEY', ',arF|~Dh@:i; Yz}q?nZ9GK9ORq+f/LB+on-_O %@d8JNQyQ>!F?*l'); define('LOGGED_IN_KEY', 'VPl7}B{Ogf W-rpb7j5gp{KIG_52f^C>vSz[K6Q/;/Y:2ohqe0wx3~Jni#o-wc$@{ +T|C+s(va[9+e&fiE _6O+@qJtKAp`qLQAGY:8OLh0'); define('AUTH_SALT', '##DFS]FEbwC@Lx[g+Fjau!U+;qFu|eq-j] Y;QlK#Ywea7]k;Q|?F2+WD^!-QzWX'); define('SECURE_AUTH_SALT', 'GCb/S8G_^1M|r{&?o7cy!)k+/(.N^7d*i/UT;$S[kdiZL9KY J1>nw+D5cmGc_o#'); define('LOGGED_IN_SALT', 'zy%$'); define('NONCE_SALT', '2CtISU?_S1%|wWLR5aiw,t)lS9{[E-oj9-:okj#2&VR[DP0|ZZ?D^|j9e$]dAZA.'); Dette er den råeste skjermen jeg har sett så langt! - Kalibreringsmannen

Hei,

Kalibrering av 88Z2 8K OLED
K-10+I1pro

For en stund siden på kalibreringstur, var jeg så heldig å få lov til å kalibrere LG sin 88Z2 8K Signature OLED. Dette er LG sin toppmodell og koster ca 250 000 når denne bloggen ble skrevet.

Spenningen var stor i forhold til hvor god skjermen er, da den var ny for meg. Første inntrykket var at den var SVÆR og hadde masse lysstryke til å være OLED på vanlig TV innhold.

Det skal vise seg at jeg fikk en ny referanse etter å ha sett den ferdig kalibrert! Jeg har tidligere kalibrert flere 8K LCD skjermer fra f.eks Samsung, De er meget gode skjermer som har økt skarphet enn de fleste 4K skjermer særlig på 8K innhold , og jeg har fått «Wow følelsen» av de særlig på 8K innhold med mye farger og mye lys.

Det skulle imidlertid vise seg at å legge inn OLED sitt bunnløse sortnivå i 8K miksen gjorde store ting med bilde og Jeg fikk skikkelig WOW FØLELSEN når jeg så 88Z2 8K OLED etter kalibrering! Dette ble min nye referanse skjerm så langt. 88″ 8K gir bokstavelig talt store bildeinntrykk!

Hvis du ønsker å ha den beste bildekvaliteten uavhengig av pris så bør du lese videre da dette blir min nye referanse skjerm av det som som jeg har kalibrert uansett pris så langt!

Ulempen med 8K skjermer med LCD teknologi har vært at de har hatt mer synlig lyslekkasje (blooming) rundt lyse objektor på sort bakgrunn. 8K LCD har 4 ganger så mange pixler (33 million) mot 8 millioner på 4K. Dette gjør at de har kraftigere baklys og en får derfor økt strømforbruk og mer strølys selv om de har hatt flere dimmesoner bak selve LCD panelet.

Siden pixlene blir så tett blir det lavere panel kontrast og et «flatere» bilde enn de beste 4K OLED skjermene på f.eks stjernehimmel bilde.

Men LG sin 88Z2 8K Oled var alle disse probleme helt borte og jeg kunne virkelig se hva 8K gjør med bildet. Dette fordi at den ekstreme kontrasten(1) til OLED sammen med gode og korrekte farger(2,3) og skarphet (4) gir en imponerende total pakke. Tallene bak viser hva som er viktigst for å definere et god bilde.

Jeg har derfor anbefalt de som har spurt hva er beste skjerm til X pris å heller kjøpe de beste 4K skjermer enten det er LCD f.eks TCL C935 Samsung QN95B , Sony X95K eller LG, Sony, Philips, Panasonic, Samsung OLED/QD-OLED hvis en tenker kun på bildkvalitet/pris perspektivet. 8K koster en god del mer enn sine 4K utgaver og en betaler naturlig nok en god del for X faktoren. Dette er særlig tydelig på denne 88Z2″ som koster 3-4 ganger mer enn tilsvarende 83″ OLED Men sett bort fra pris er bilde helt imponerende i min bok.

Når trenger en 8K?

Jeg mener at det er særlig over 85″ at det virkelig begynner å ha noen fordeler med høyere oppløsning. Spesielt hvis du sitter nærmere enn 3 meter og gjerne under 2 meter, da begynner en å virkelig SE forskjellen lett. Hvis du tenker på å kjøpe 8K i 65″ så må du sitte ekstremt nære dvs under 2 og helst 1 meter for å SE forskjellen lett. Derfor anbefaler jeg ikke å kjøpe 8K i 65″.

Da vil du få bedre bilder med å kjøpe en vanlig toppmodell 4K 65″ ganske enkelt til en lavere pris samme hvor «rimelig» 8K utgavene er. Dette er nok også grunnen til at LG sine Signature OLED kommer i 77″ og 88″, det er rett å slett ikke noe poeng med mindre 8K skjermer siden øynene våre ikke ser forskjellen uansett på normale sitteavstander 3-4 meter.

Fabrikk kalibrering.

Siden dette er den dyreste skjermen så forventer nok de fleste at den kommer ferdig kalibrert fra fabrikk. Det er nok gjort også denne skjermen i Filmmakermode. Målingene nedenfor er målt i filmmaker mode. Denne skjermen var brukt noen hundre timer før den ble kalibrert. Se video som forklarer hvorfor Hvis du leser videre så vil du oppdage at det er mer å hente.

Som en kan se på bilder nedenfor så ligger måle graf noen % over 100% som tilsvarer kalibreringsstandard for mørkt rom som heter BT 1886/2,4 gamma. Skjermen følger gamma 2.3 meget bra. 2.3 i gamma passer bra for noe lys på i rommet.

Hvitbalanse målt opp mot kalibreringsstandard 100%= mørkt rom. Denne skjermen ligger litt over dvs 2,3 gamma=bedre i svakt belyst rom.
Hvit punkt fra fabrikk kalibrering. Litt mot rødt men dette er bra!
Skjerm målt i beste modus fra fabrikk. Litt avvik på blå farge og magenta men dette er en bra fabrikk kalibering!

Denne skjermen hadde ganske lave avvik med maks på Delta 5 og snitt på under 3. Dette målt opp mot mot BT 1886 standard . Den har litt mye rød farge i hvitbalansen når jeg pirker og fargene er bitte litt ut av kurs på fargesveip. Dette er målt opp mot BT 1886/2,4 i gamma som ofte brukes for mørkt rom. Jeg er nok litt «yrkesskadet på korrekte bilder» men hvis jeg hadde kjøpt denne skjermen så ville jeg vært helt sikker på bildet var100% korrekt og ikke 98% korrekt. Det er tydelig at skjermen er kalibrert opp mot 2,3 i gamma fra fabrikk siden det passer bra i de fleste stuer.

SDR Kalibrering av skjermen

Siden denne skjermen sto i en stue som ikke var helt mørk så ble skjermen kalibrert opp mot 2,3 i gamma ved en standard 2 pkt manuell kalibrering inkl CMS . Målinger nedenfor er fra denne kalibrering.

Skjerm målt etter 2,3 gamma kalibrert.

Hvis en har denne skjermen i et mørkt rom så vil jeg anbefalt å kjøre en full 22 pkt Premium kalibrering for å hente ut alt som ligger i den og få korrekte bilder inkl skygge detaljer opp mot BT 1886/2,4 standard som brukes i mørkt rom. Det var ingen forskjell når jeg skiftet mellom 2,4 og BT 1886 på denne skjermen i målt gamma i fabrikk oppsettet begge lå på gamma 2.3. Skjermen må derfor kalibreres for å møte disse BT 1886 eller Gamma 2.4 standard hvis en ønsker maks bilde i mørkt rom.

Delta avvik etter 2pkt opp mot 2,3 i gamma. Snitt på 0,42!
Skjerm etter 2pkt kalibrering opp mot 2,3 gamma.

Etter en 2pkt kalibrering så blir hvitbalansen meget bra og korrekt opp mot 2,3 gamma med snitt på 0,42. Målt i 22pkt målepunkter. Dette er et meget godt resultat som betyr at hudtoner m.m blir korrekte.

Nedenfor er farge sveip etter manuell fargeromkalibrering. Snitt på 0,69 og maks på 1,71. Dette er et meget bra resultat Nå treffer fargene enda bedre enn de gjorde fra fabrikk.

Skjermen treffer D65 etter 2pkt kalibrering.

Jeg tok også en utvidet farge sjekker etter kalibrering med et meget bra resultat.

Målinger av fargesjekker. De aller aller fleste runde farger treffer i målefirkanter.
Fargesjekker med 0,9 i snitt avvik og 2 i maks avvik. Dette betyr at hudfarger m.m blir gjengitt naturlig.

Det er mulig å få det enda bedre med en full 3D LUT Premium kalibrering. Men dette har jeg ikke gjort på noen 8K OLED så vet ikke hvor stor forskjellen evt blir.

HDR

Litt om testbilder og realiteten.

Jeg tok også en HDR kalibrering av denne skjermen for å sjekke hvor mye lysstryke den hadde på 10% testbilde som er industri standard. Testbilder med 1,2,3,5,10,25,50 og 100% av skjerm arealet m.m testbilde gir en god pekepinn men må IKKE taes som fasit hvor mye lys en skjerm faktisk klarer på reelt innhold!

Generelt så har OLED skjermer mulighet å kjøre maks lysstryke på små lyse objekter som gjerne ligger over målt 10% vindu mens mini led LCD skjermer gjerne ligger en del under målt 10% vindu på små lyse objekter for å minske synlig lyslekkasje. I praksis så vil derfor en OLED skjerm ha mer smell i bilde selv om den har «bare» 700 nits målt kalibrert selv opp mot LCD skjermer som har høyere målt lysstryke.

I reelt innhold så ligger OLED a ofte over målt 10% testbilde og har pixel styring som gir perfekt sortnivå. Dette gir en annen og bedre dybde følelse i bilde. Kan nevne at på noen skjermer jeg har målt på et litt uvanlig testbilde så gikk topp modell LCD skjerm fra 2400 nits på 10%(D65) til 800 nits på en under 1% testbilde(D65) for en stund tilbake . Oled skjermer jeg har målt gikk da fra 700 nits på 10% til over 800 nits på samme testbilde ved D65 kalibrert. De OLED skjermer jeg har kalibrert og målt har vært konsekvente at farger/hvitbalanse har vært stabile på forskjellige bilde størrelser. Dette er ikke alltid tilfeller på noen topp modeller LCD skjermer med mini led bakbelysning. Kjør en stjernehimmel i HDR på en LCD ved siden av en OLED så vil du skjønne hva jeg mener. Her vil en OLED «valse over» en LCD Men dette blir evt en ny blogg på et senere tidspunkt!

Skjermen FØR HDR kalibrering.

Her kommer målingene målt i Cinema Home modus fra fabrikk på denne Tven før kalibrering.

Lysstyrke på skjermen er 681 nits før kalibrering. Denne følger EOTF kurven.
Hvitbalansen er bra bortsett fra for mye blåfarge
Fargeavvik målt etter Delta E ITP standard (4K HDR) . 7,6 i snitt og 15,8 som maksavvik .
EOTF kurven er meget bra! Dette betyr at skjermen skal gi korrekt lysstryke på bilde.
Fargene fra fabrikk. Alle farger dras mot blått som en ser på at de runde fargene ligger mot blått utenfor målefirkant.
Fargeavvik målt etter Delta ITP standard er 7,8 snitt og 14 maks.

Denne skjermen har for mye blå farge og fargene er ikke helt korrekte fra fabrikk. Den ekstra blåfargen gir på denne skjermen en opplevelse av ekstra lysstyrke på bilder. Dette er vanlig at alle produsenter gjør for å «øke» opplevd kontrast og at skjermen får friskere farger som f.eks illgrønt gress og super blå himmel. Dette er vanlig praksis på alle Tver jeg har kalibert at de kjører på med masse lys i Standard HDR bildemodus for å gi inntrykk av mest mulig lys er bra. I butikk er dette gjerne tatt til det ekstreme med «tegneserie HDR» som jeg liker å kalle det.

Skjermen etter en 2pkt HDR kalibrering.

Jeg tok en 2 pkt standard HDR kalibrering på denne skjermen og etter denne så falt ting på plass. Bildene ble enda bedre med mer trykk i fargene og korrekte hudtoner og et mer naturlig spenn i bildet. Som en liten bonus så fikk jeg bitte litt mer lysstryke(+23 nits) på testbilder og der hvor det skal være mye lys på bilder.

Ved første øyekast kan skjermen virke mørkere men den har mer lys hvor det skal være lys f.eks på en Sol, lys inn fra vinduer mens den holder igjen på deler av bilde som naturlig ikke skal ha masse lys. I standard modus er det bare masse lys på alt og en mister det naturlige bildet.

Skjermen har 704 nits etter kalibrering.
EOTF kurve etter kalibrering. Den følger referanse kurven med korrekte farger.
Hvitbalanse etter kalibrering. Meget bra resultat som betyr naturlige farger.
Avvik målt i Delta ITP standard i hvitbalanse etter kalibrering. 2,6 snitt og 10,1 maks.

Fargeavvik målt etter Delta ITP etter kalibrering er snitt 4,8 og maks 9,5.
Fargerom etter kalibrering. Fargene er mye nærmere der de skal være selv etter «kun» hvitbalanse kalibrering.

Avvik i fargesveip målt etter Delta ITP standard. Her ser vi avvikene blir størst helt på maks 100%.

Fargesveip(DCI-P3) til høyre etter kalibrering av hvitbalanse. Til å være HDR så er dette bra! Noe avvik ut mot 100% intensitet siden

skjermen rett og slett ikke klarer å gjengi de helt korrekt og mangler sprut i fargene helt på 100% maks.

Avvik i fargesjekker målt etter den strenge Delta ITP standard. Dette er et bra slutt resultat på HDR og det er kun på 100% en ser at avvikene blir synlige med over 15 i avvik.Svært godkjent på 4K HDR i praksis.
Fargesjekker på 4K HDR etter hvitbalanse kalibrering.

Konklusjon:

Denne skjermen har satt sine spor. Dette er første gangen jeg har sett 88″ OLED og opplevelsen var imponerende! Den ekstra skarpheten var veldig synlig særlig på 8K materialet. Det ble en OLED på steroider! En kunne gå helt inn i skjermen med nesa å bildet var krystallklart med en ekstra dybde som jeg ikke har sett tidligere. Selv på vanlig NRK så ble bildet skarpere enn jeg noen gang har sett tidligere. Størrelse teller og på 88″ så ser jeg fordelen med 8K. Jeg har ikke sett bedre skjerm i denne størrelsen.

Selvfølgelig så blir en pris diskusjon rimelig urelevant på denne LG 88Z2 8K OLED skjermen som koster flere ganger med en nærmeste konkurrent i samme størrelse som også finnes i 8K.

Så hvor stor forskjell blir det med 8K OLED? Ser jeg noen forskjell? Blir jeg mer solgt på 8K? Er den bedre enn f.eks Samsung 85QN900B ? Jeg mener JA på de aller fleste områder når det gjelder bildekvalitet. Særlig hvis du ser på TV i noen dempet belysning på kvelden vil du elske denne TVen.

Samsung sin 85QN900B er bedre et veldig lyst rom uten solskjermings muligheter siden den har mindre refleksjoner og høyere lysstyrke særlig på fullskjerm kalibrerte bilder med opptil 350 nits på 85QN900B mot ca 180-200 nits på denne 88Z2 8K OLED. Den har også mer kraftige farger på lyse bilder. I en normal stue med mulighet for noe solskjerming hadde jeg tatt denne 8K OLED 10 av 10 ganger for mitt bruk så fremt jeg hadde hatt mulighet til å kjøpe den og siden jeg ser mest TV på kveldstid så blir valget enkelt for mitt bruk. Denne skjermen har gitt meg et nytt syn på 8K og hva det kan gjøre med bilde. Som alltids er det bare å spørre hvis du lurer på noe!