Hei,

 

Denne bloggen handler om at det er håp for alle TVer uansett alder, størrelse og pris. TVen som jeg bruker som eksempel er en Salora LED-LCD 32. Dette er en TV som i sin tid ble solgt for å være en svært rimelig TV, og som rett og slett har elendige bilder slik jeg bedømmer den. Bildene har et kraftig blåskjær og ingen ting ser naturlig ut.

Samme hva jeg prøvde via de vanlige menyer, så var og ble bilde blått. Dette ble bekreftet når jeg målte TVen. Dette er den TV jeg har vært borti som har hatt desidert størst avvik fra bildestandard. Folk er «smurfeblå» i ansiktet og hudtoner ser alt annet enn naturlige ut. Bildet er så kaldt at man nærmest trenger votter og termodress for å se på nyhetene.

Bilde her viser TV før  kalibrering  Standard modus

Dette gjorde at jeg bare måtte finne ut om denne TVn kunne bli bedre?

Selve kalibreringen: 

Normalt sett når jeg justerer TVer, så finner jeg alt jeg trenger for å endre bildet i menyen, men denne lille skapningen hadde ikke tenkt å gi seg uten kamp! I menyen fikk jeg kun tilgang til lysstyrke, kontrast og fargetemperaturvalgene kjølig, normal og varm. Det er ihvertfall tydelig at denne TVen er laget for å være enkel, men det får da være grenser!

Å sette fargetemperatur i varm, betyr normalt sett at TVen havner på +/- 7000K. Malen er i utgangspunktet 6500K, og alt over vil begynne å gi mer og mer blåstikk i bildet. «varm» her havnet på 22000K, så jeg skulle ikke få noe gratis ihvertfall…

Menyen gav jo ikke noe mer å spille på, så hvordan i villeste skulle jeg få justert noe her???
Jeg tenkte at det kanskje var en litt mer avansert meny å hente frem, men som typisk kun er tilgjengelig på service. Men hvordan finne den menyen på en tv som ikke har blitt solgt på over 5 år?

Her var det bare å dykke ned i septiktanken av søketreff i Google, og lete med hakke og spade. Etter nærmest to dager med banning, fjernkontrollknekking og svennebrev i googlesøk, så greide jeg å komme inn i servicemenyen på denne forheksede smurfeboksen. Der fikk jeg heldigvis litt bedre tilgang til å korrigere bildet.

Etter omfattende prøving og feiling, så vil jeg påstå at det er 2 helt forskjellige TVer før/etter kalibrering.  Når jeg først fikk tilgang via servicemenyen, fikk jeg kjørte en vanlig standard kalibrering til 1995,- og TVen fikk et helt nytt liv etterpå. Nå er bildet naturlig og behagelig å se på, i motsetning til tidligere, hvor jeg ble bekymret for den generelle helsa til de på skjermen.

Slutt resultatet:

Bildene som jeg viser er tatt ved siden av min egen Panasonic ZT60 plasma som jeg har kalibrert til referansestandard med tanke på bildekvalitet. Min 60ZT60 viser bildene slik som de som lager TV programmene ser de.

Bilde etter kalibrering ved siden av min ZT60. Som en ser ligner de nå betydelig mer på hverandre.

Dersom du er nysgjerrig på innstilling av bilde på TVer, eller innstilling av lyd, så blir jeg å treffe på den offisielle åpningen av HiFi Life AS, hvor jeg tenker å ta med denne TVen for å vise frem hvor galt det kan være, og hvor greit det kan bli. Demorommet til HiFi Life AS er også lydkalibrert av meg, og der er det også mulig å få en liten innføring i hva det har å si for sluttresultatet.

Det vil også være mange gode tilbud, på mye spennende utstyr der også, så det vil jeg anbefale alle om å få med seg!