Kalibreringsmannen

Blogg

Bloggen

Å gå til innkjøp av kostbart og fint utstyr er IKKE nok til å kalibere en Tv skjerm eller projektor slik at den yter sitt beste med naturtro bilder.

For en stund siden ringte en kunde som hadde fått sin TV. Han hadde fått utført kalibreringen hjemme i henhold til avtale med leverandør. Han var ikke fornøyd med bildekvaliteten etter kalibreringen og lurte på om jeg kunne komme å se på bilde, eventuelt kalibrere slik at han fikk et “naturlig” bilde.

Jeg ga han samme vilkår som jeg bruker å tilby ved slike spørsmål. Dersom jeg ikke måler forskjell, eller skjermen ikke lar seg kalibrere og justere til et bedre bilde, tar jeg ikke betalt. Viser det seg at skjermen kan kalibreres og justeres til bedre bildekvalitet tar jeg betaling for oppdraget.

Jeg undersøkte mye før jeg kjøpte mitt første kalibreringsutstyr. Etter å ha kalibrert en stund reiste jeg til Belgia og gjennomførte kurs med avsluttende eksamen i regi av ISF(Image Science Foundation) som resulterte i mitt første sertifiseringsbevis. Etter dette kurset var det innlysende at utstyret jeg hadde kjøpt tidligere ikke var godt nok, så jeg har kjøpt inn flere målehoder, signalgeneratorer og programmer etter hvert som ny teknologi og skjermtyper har kommet på markedet. Jeg har gjennomført ISF kurs nivå 2 i Nederland med bestått eksamen. For å ha flere bein å stå på tok jeg kurs i London og kom hjem som HAA-sertifisert nivå 1 (Lydbilde i Hjemmekino).

 

Bilde før jeg startet kalibrering.
Gråskala måling

Som dere ser er selve målingen veldig bra i kalibreringsrapporten. Bilde ovenfor viser skjerm før kalibrering.  Se under øyet, – det hvite område. Dette tyder på at bilde “brenner ut” i kontrast og farge.

 

Bilde nedenfor viser bildet etter min kalibrering. Fargen i ansiktet er mer normal og ingen hvite flekker.

Med den opplæringen jeg har gjennomgått, i tillegg til 10 år med erfaring samt oppdatert utstyr og programvare, kunne jeg fastslå at også denne kunden hadde betalt for en vare han ikke hadde fått levert.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bildekalibrering

Hvorfor kalibrere? Alle TVer i standard innstilling er i dag feil innstilt. Dette skyldes at TVene er justert mot butikklys og ikke mot hjemme bruk. Derfor blir fargene for sterke og bildet blir både for mørkt og lyst samtidig, slik at en mister mange detaljer i bildet. Under en kalibrering[…]

Les mer

Lydkalibrering

Hva går lydkalibrering ut på? Lydkalibrering går ut på å få best og mest mulig korrekt lyd ut av høytalerne dine ut fra de forutsetnignen som ligger til grunn. Siden ingen rom er 100% like vil dette selvsagt bil tatt hensyn til under en lydkalibrering. Du vil merke stor forskjell[…]

Les mer

Montering

Ved montering kan jeg siden jeg har kunnskap om hvordan lyd og bilde blir best mulig ta hensyn til dette under montering. Hvis en høyttaler er montert helt feil så vil ikke lyden bli så bra som den kan bli samme hvor bra høyttaleren er eller hvor bra den blir kalibrert. Det[…]

Les mer