For en stund siden ringte en kunde som hadde fått sin TV. Han hadde fått utført kalibreringen hjemme i henhold til avtale med leverandør. Han var ikke fornøyd med bildekvaliteten etter kalibreringen og lurte på om jeg kunne komme å se på bilde, eventuelt kalibrere slik at han fikk et «naturlig» bilde.

Jeg ga han samme vilkår som jeg bruker å tilby ved slike spørsmål. Dersom jeg ikke måler forskjell, eller skjermen ikke lar seg kalibrere og justere til et bedre bilde, tar jeg ikke betalt. Viser det seg at skjermen kan kalibreres og justeres til bedre bildekvalitet tar jeg betaling for oppdraget.

Jeg undersøkte mye før jeg kjøpte mitt første kalibreringsutstyr. Etter å ha kalibrert en stund reiste jeg til Belgia og gjennomførte kurs med avsluttende eksamen i regi av ISF(Image Science Foundation) som resulterte i mitt første sertifiseringsbevis. Etter dette kurset var det innlysende at utstyret jeg hadde kjøpt tidligere ikke var godt nok, så jeg har kjøpt inn flere målehoder, signalgeneratorer og programmer etter hvert som ny teknologi og skjermtyper har kommet på markedet. Jeg har gjennomført ISF kurs nivå 2 i Nederland med bestått eksamen. For å ha flere bein å stå på tok jeg kurs i London og kom hjem som HAA-sertifisert nivå 1 (Lydbilde i Hjemmekino).

 

Bilde før jeg startet kalibrering.

Gråskala måling

Som dere ser er selve målingen veldig bra i kalibreringsrapporten. Bilde ovenfor viser skjerm før kalibrering.  Se under øyet, – det hvite område. Dette tyder på at bilde «brenner ut» i kontrast og farge.

 

Bilde nedenfor viser bildet etter min kalibrering. Fargen i ansiktet er mer normal og ingen hvite flekker.

Med den opplæringen jeg har gjennomgått, i tillegg til 10 år med erfaring samt oppdatert utstyr og programvare, kunne jeg fastslå at også denne kunden hadde betalt for en vare han ikke hadde fått levert.