Hei igjen,

Her kommer en liten blogg om hvorfor jeg mener at inn-synsvinkel er vesentlig å tenke på når man skal ut å kjøpe ny TV.

Se bilder nedfor og gjør deg opp en mening.

Takk til Elkjøp tiller for lån av TVer! Begge Tver er satt i beste bildemodus. Lysstyrke utfra skjerm er 100% lik og kontrast og lysstyrke er kalibrert for butikk belysning. Se forskjellen! Den skjermen som er nærmest på høyre side av bilde er en Samsung 55KS8005 med VA panel til 17995,- og den til venstre er en LG 55UH950 med IPS panel til 17995,- Så disse skjermen er ganske så like når det gjelder pris/ytelse. Se hvordan Samsung skjermen blir blassere selv i butikk belysning med mer og mer skrå. Dette er lett synlig når du får samme Tv hjemme.  Forskjellen er større enn det kamera viser. Tver kan vises på Elkjøp Tiller.

Se på fargene på LG skjermen som holder seg fint selv på mye skrå.

Bilde rett forfra.                               Bilde litt på skrå                            Bilde mye skrå.

DSC_0166[1]DSC_0162[1]DSC_0161[1]

De aller fleste jeg er hos og installerer en TV hos sitter ikke rett foran TVn. De aller fleste sitter gjerne i en sofa og har både forskjellig lengde og vinkel til Tv når de sitter å ser på TV.

Det finnes idag 3 teknologier på TV fronten. På LED-LCD Tv så har en 2 hovedtyper som dominerer idag: VA panel og IPS panel. Den 3 å siste teknikken er OLED som har en annen oppbygging enn LED-LCD skjermer.

OLED har perfekt inn synsvinkel siden hver bilde pixel er en selvstendig lyskilde. En OLED har derfor likt bilde uansett skrå innsyn horisontalt eller vertikalt i utgangspunktet. Det er verd å være klar over at noen få OLED som har en kraftig kontrast film som forringer den gode inn synsvinkelen!

Tidligere så fantes det Plasma men den er nå helt borte fra markedet. Den hadde meget god inn synsvinkel både horisontalt og vertikalt.

Det er ganske stor forskjell på inn synsvinkel på en TV med VA panel kontra IPS. Begge typene har sine styrker og svakheter.

Enkelt fortalt har VA panel som regel et noe bedre sortnivå som er synlig i et mørkt rom men langt dårligere inn synsvinkel. Et VA panel er best midt på med ca 25 grader ut fra midt på TV til siden før bilde falmer og fargene blir blassere.

Jeg får ofte høre av folk jeg installerer TV hos at fargene er jo så blasse-mange av disse sitter da svært på skrå på skjermen som er en VA skjerm. Når jeg da sier at kom å sitt der jeg sitter rett foran TVn så får du se at bildet ikke er blast-og da går det opp et lys for de at beste plassering er rett foran TV. Det som er viktig å tenke på ved vegg montering er at skjermen ikke blir for høyt oppe på veggen-da vil bilde bli dårligere selv med IPS panel!

Et IPS panel har litt dårligere sortnivå i et mørkt rom men har meget god inn synsvinkel vertikalt.

Min erfaring er at i normal stue belysning så vil en ikke legge merke til om skjermen har VA eller IPS når det gjelder sortnivået-altså hvor sort er sort. I et mørkt rom vil det være synbar forskjell. Folk flest har på  belysning i større eller mindre grad. Er svært få av mine kunder som sitter i helt mørkt rom. Jeg mener derfor at mange bør seriøst vurdere IPS neste gang de skal ut å kikke på TV.

Det er pr idag LG som har størst utvalg i IPS skjermer. Alle skjermer av f.eks Samsung har ikke IPS panel pr idag så vidt jeg vet.

Inn synsvinkelen på en kurva skjerm med VA panel er kun bra hvis du sitter dønn midt i er min mening. Jeg pleier litt flåsete å kalle kurva skjermer for rekke Tv da en må sitte på rekke bak over for å få utbytte av kurva fordelen. Jeg anbefaler derfor i utgangspunktet ingen kurva skjermer med med mindre det er kun 1 person og har har mulighet å sitte helt midt på skjermen å se på.

OLED er den eneste kurva skjermen jeg kan anbefale med tanke på inn synsvinkel.  Selv om jeg mener fra et bildemessig standpunkt at kurva skjerm har lite for seg for folk flest.