Her kommer min aller første TV blogg på denne siden! Det starter med et smell, med den aller beste TVn jeg har sett så langt! Fjorårets 55EF950V var det beste inntil jeg fikk kikket litt nærmere på LG sin toppmodell innen OLED for noen dager siden. Det koster å ha det beste på markedet og denne skjermen koster 85000 kr i 65″ som er testet her.

Nå har jeg ikke full kalibrert akkurat denne skjermen-det skal gjøres senere med tilhørende innlegg av mine betraktninger. Det jeg kalibrerte var standard kalibrering på HDR-forskjellen var lett synlig som vist på bilder nedenfor.

Gleder meg til kunden har kjørt inn TV-dette er viktig for at bilde skal sette seg og at kalibreringen holder seg lengst mulig stabil. Full kalibrering på denne TVn med HDR er svært omfattende.

Det jeg ville finne ut var hvordan HDR kan kalibreres og hva effekten er. Kan si med en gang at HDR virkelig har noe for seg. Hvis alle som tenker på å kjøpe 4K tv med HDR hadde fått sett det jeg fikk se på denne skjermen i et mørkt rom med 4K blu-ray med HDR aktivert, ville de blitt veldig sikre på sitt valg! Bilde var ekstremt realistisk og formelig «poppet» ut av skjermen!

Det var lett å se forskjell på 4K blu-ray med HDR kontra Netflix sitt 4K med HDR. Ikke misforstå-begge har utrolig gode bilder, men Blu-ray 4K er et godt steg foran når det gjelder bildekvalitet. Har du 4K skjerm i dag og liker film så vil jeg sterkt anbefale en god 4K blu-ray spiller for å få ut potensialet på din 4K skjerm.

Det som er OLED sin store fordel mot LED er at sortnivået er betydelig bedre. Forskjellen er lett synlig i et mørkt rom. På en OLED i et mørkt rom med 100% sort testbilde så ser en ikke om skjermen er på eller av. Sort var helt sort, noe man ikke får på LED skjermer i samme grad. Dette gir store kontrastforskjeller selv om begge skjermer er HDR Premium godkjent. 

En LED skjerm med HDR Premium klarer å gjengi mer lys som vil gi mer smell i bilde. Denne OLED skjermen makser lysstyrke på ca 610 Nits (1 220 000:1 i kontrast) mens flere LED- skjermer har jeg målt til ca  1000 Nits (20000:1 i kontrast). Dette vil si at kontrastfordelen til OLED er: 61:1.

Jeg mener at dette totalt da gir det beste bilde på en OLED, pga overlegen kontrast og dermed mer realistiske farger med trykk i!

Alle blindtester sier at størst mulig kontrast er det som har mest å si i et bilde. Den skjermen som har størst kontrast er den som har best bilde når folk for spørsmålet.

Nedenfor viser jeg bilder som er tatt med min mobil telefon. De forteller en del av historien men i virkeligheten er bildene langt bedre enn det et lite mobil kamera klarer å gjengi!

 

DSC_0153[1]

HDR bilde etter kalibrering.

 

HDR bilde før kalibrering. Alt for mye blått i bilde.

DSC_0154[1]

Første konklusjon er at årets OLED skjermer fra LG har igjen hevet listen når det gjelder bildekvalitet.

Mer grundig test med målinger kommer når skjermen er kjørt inn.
Hvis noe er uklart så skriv gjerne en kommentar eller send PM på facebook så skal jeg prøve å forklare det du lurer på!