Hei,

Da er selve dagen kommet. Jeg har skrevet om «pre black week» tidligere. Her kommer jeg med noen flere modeller og fra flere tilbydere som jeg samarbeider med. 

Jeg kommer til å skrive kort generelt om noen få TV modeller fra Elkjøp, Hifi klubben og Soundgarden.  , Det er så mange forskjellige modeller som er på tilbud, at jeg velger ut noen få som jeg har sett på og således kan mene noe om.

Alle Tver jeg skriver om i denne bloggen har veldig godt av å bli hjemmekalibrert tilpasset dine lysforhold og preferanser når de er brukt 1 mnd/100-200 timer. Grunnen til at jeg anbefaler at de brukes i minst 1 mnd først, er at alle skjermer forandrer seg i fargebalansen særlig de første timene før fargene stabiliserer seg. Når en skjerm har satt seg i fargene vil en utført kalibrering være stabil i flere tusen timer – det vil si flere års vanlig bruk. Har laget noen videoer om kalibrering som du kan se her. 

For deg som sliter med begrepene, så anbefaler jeg å lese mine to siste blogger om hva en skal legg vekt på del 1 og del 2.

Her kommer en kort beskrivelse om forskjellene jeg har målt å sett på de forskjellige Tver.

Panasonic 55/65JZ1500/2000 OLED 

Dette er en skjerm som i flere år har imponert meg voldsomt! 2000 serien til Panasonic har vært selve referanse skjermen i flere år nå. Nytt iår er 2 HDMI 2.1 innganger slik at skjermen blir bedre egnet for dagens spill konsoller. Dette er skjermen som vant HDTV test som beste TV i 2021  i HDR kategorien foran lysskanonen Samsung 65Q95A.  167785

Grunnen til dette er master panelet som har ekstra kjøleplate som gjør at OLED panelet kan drives hardere uten større fare skade eller innbrenning. Dette gir ekstreme HDR ytelser. Dette er skjermen som klarer å vise mye lys fra et vindu samtidig som dressen til Churchill har alle detaljer. 4K versjonen av denne filmen er meget bra laget!  Denne skjermen kom på 2 plass i min kåring i 2021. Hadde den bare kommet i 77″ eller 83″ utgave! Panasonic leverer svært naturlige bilder som er ekstremt ekte og akkurat her mener jeg at de er best.  

Sony 55/65 og 83A90J OLED

Dette er den råeste skjermen jeg har sett iår ganske enkelt i 83″ størrelse. Den ga et varig inntrykk etter kalibrering! Bildene er ekstremt kontrast fylte og skarpe og av reel referanse kvalitet! Den nye XR Chipen gir økt skarphet og bedre farger uten at det blir unaturlig. I år så mener jeg at dette er den beste bilde chipen særlig hvis du liker skarpe bilder med fylde korrekte farger. Dette ilag med 2000 serien til Panasonic er de  beste bildene jeg har sett i 2021 på TV.

Jeg ble ikke overrasket at denne skjermen vant totalt på HDTV test sin shootout som var blindtest for deltakerne. Alle skjermene var maks kalibrert. Hvis du vil ha DEN beste allround skjermen så trenger du ikke å se lengre. Prisen har falt noe inn mot Black week.

Den har like mye reel lysstryke på 4K HDR på f.eks  som Samsung sin lyssterke 65Q95A når en måler scene for scene. Dvs langt  over 650-750 nits i små lyse deler av bildet som jeg måler… . Skjermen har nye Google TV som jeg liker og 2 HDMI 2.1. Skjermen leverer svært naturlige farger etter kalibrering og de beste bevegelsene i TV verden. Hvis du ser mye Fotball så er nok dette den beste TVn til dette. Finnes i 55,65 og 83″ utgave. 

Sony 55/65 og 77A80J OLED 

Dette er OLED skjerm fra Sony som jeg mener er det beste kjøpet totalt sett iår. Den gir et veldig bra bilde! Den kom som nr 3 på min rakning liste over alle Tver jeg har sett på så langt i 2021. Den gir mye av ytelsene til Toppmodellen 65A90J som vant årets Shootout totalt sett til en betydelig bedre pris!   Den har meget skarpe bilder og veldig fine farger etter kalibrering. Bra med trykk i 4K HDR og Dolby Vision. Sony har ny bilde chip iår som gjør underverker med bildeskarpheten.

Generelt er Sony sine OLED er det beste Tvene med tanke på bevegelse totalt sett.  Hadde jeg skulle kjøpt TV så vil jeg nok valgt A80J over C1 siden jeg ikke er noen stor gamer.  Ca 650-750 nits maks lyssterke på 4K HDR. Dette er den beste skjermen for vanlig TV og FILM. Hvis du også spiller mye så bør du lese videre. 2 HDMI 2.1. 

LG 48/65/77 og 83C1 OLED 

 Dette er en evolusjon av meget gode CX serie fra forrige år. C serien til LG har i alle år levert kjempe gode bilder til en bra pris! Årets modell fortsetter med samme trenden. Den har godt av kalibrering for å virkelig skinne. Den har 4 HDMI 2.1 med full støtte inkl 4K VRR. Dette er den beste allroundskjermen  som også er utmerket for spilling med trykk på SPILL!  Den har mye  av det samme som f.eks Sony A80J men ikke like god på bildeskarphet og bevegelser samt fargetrykk på 4K HDR/Dolby Vision  hvis en er veldig petimeter. LG 77" C1 4K OLED (2021)

Men alt i alt en kjempe skjerm som jeg varmt kan anbefale. Og 83C1 til 50000 er nok den desidert beste skjermen over 83″ uansett under 50000. Det er ingen andre LCD skjermer (82-85″)fra Sony eller Samsung jeg mener kan måle seg med den med tanke på bildekvalitet.   

Samsung 55Q60A-65Q60A LCD med QLED

Dette er en rimelig god skjerm for vanlig Tv som fordrer at du sitter rett på. Medium lysstyrke og ganske bra i lyse rom men mangler antirefleks behanding. Den har 3 HDMI og 50HZ bildebehandling. Målt kontrast er: ca 3500(55″)-4200:1(75″) på de forskjellige skjerm størrelsene. Maks lystyrke på SDR er opptil 400 nits.  De har HDMI 2.0.  Så hvis du vil ha mer smell i bilde og tenker på å koble til en PS5 eller XBOX X og vil ha Samsung bør du lese videre!

 Samsung 50/55/65-75Q93A  LCD med mini led og QLED filter 

Dette er årets beste 4K Samsung i år. Jeg har kalibrert 55″, 65″  av denne skjermen. Det er litt forskjeller mellom de. Selv om de blir stadig bedre fra fabrikk så trenger de kalibrering! Jeg har også skrevet om blogg tidligere om hvordan Samsung skiller seg fra andre produsenter med tanke på local dimming. 

Årets modell har mulighet for enda mer lysstyrke på større skjerm areal pga mini led men dimmer også kraftig ned på små lyse objekter.  Denne modellen har 1 HDMI 2.1 og alle kontakter på selve skjermen. Ønsker du One conntect MÅ du opp på Q95A. 

Årets modell  er den mest fargenøyaktige toppmodell Samsung QLED 9 serie 4K skjermen jeg så langt har målt etter omfattende kalibrering. Samsung 50" QN93A 4K Neo QLED (2021)Kontrasten er fra ca 2537:1 i panel kontrast som øker kraftig når mini led hjelper til.  Maks lysstyrke 100% vindu testbilde på vanlig TV bilde(SDR) er hele 600-750 nits ferdig kalibrert. på 4K HDR ligger de mellom 1450-1700 nits på 10% vindu. Den dimmer ned på små lyse objekter i 4K HDR slik at Panasonic JZ2000 og A90J er ca like lysserke på HDR i praksis.  E

r den beste skjermen i lyst rom hvis du godtar at du kan oppleve regnbuemønster.   Meget god allroundskjerm som også er en svært god gaming skjerm, men det er fortsatt ikke en OLED, men en LCD skjerm med mini led bak belysning og quantum dots filter. Den kommer nære OLED i et mørkt rom. Her en video som viser forskjellen. 

Dette er ikke TVn hvis du vil ha alt 100% ekte da den justerer lys en del særlig i HDR. Men det  gir en ekstrem punch i bildet! Skikkelig livlige bilder på game modus-dog ikke helt korrekte selv i beste bildemodus.  Den mangler også Dolby Vision noe som er svært synd! 

Et godt alternativ hvis du vil ha alt som det er tenkt på godt og vondt med litt mer lyslekkasje er Sony sin XJ95 . Den har Dolby Vision. 

Har ikke sett på den men har sett på XH95(2020) og likte den svært godt! OLED fra LG, Philips, Sony og Panasonic er også veldig naturlige valg. Alle OLED har perfekt sort. 

Samsung 55/65/75 og 85Q95A LCD  mini led og QLED filter.  

Denne skjermen er veldig lik Q93. Men den har One Connect boksen som gjør den mer plasseringsvennlig og den har 4 HDMI 2.1 med full støtte! Så hvis du ønsker en penere skjerm på veggen som er den beste skjermen jeg vet om i lyst rom så er dette skjermen. Denne skjermen kom som beste LCD skjerm på min Toppliste i 2021. Den mangler Dolby Vision og dette trekker mye ned for min del. Skjermen fortjener Dolby Vision som jeg er sikker på ville gitt den et ytterligere løft i bildekvaliteten. 

TCL 55-75QLED850 LCD med led baklys. 

Dette er den skjermen som har overrasket meg mest iår i forhold til pris! Den leverer et vanvittig bra bilde etter kalibrering og har det en trenger for vanlig variert bruk. Dette er ikke skjermen som blåser deg bak i sofa med maks lysstyrke men den har derimot et bra sortnivå til prisen. Særlig siden den er kant belyst LCD med ca 4800:1 i ekte kontrast uansett om du ser på vanlig TV eller 4K HDR.

TCL 65" QLED850 4K LED (2021)


Da er det bare å ønske god black friday for alle å bare å ta kontakt hvis du lurer på noe!

Den støtter 4K HDR og Dolby Vision og har HDMI 2.1 med 4K VRR mulighet. Så den gir ekstremt mye for pengene! Maker på ca 380 nits på 4K HDR. Ville selv valg denne over andre skjermer i samme pris klasse og litt over. Du må sitte rett foran og da skjermen har snever innsynsvinkel.